Hoppa till huvudinnehållet

Succé för första djurdagen på Haganäset

Publicerad:
Reporter SLA
SLA
redaktion@sla.se
Besökare kunde åka med en specialanpassad hästvagn.
Besökare kunde åka med en specialanpassad hästvagn. Foto: Kolja Schallenberg

Det var överlyckliga passagerare som klev av hästvagnen efter dagens första rundtur kring Haganäsets äldreboende. Eller, rättare sagt rullade de av hästvagnen, som är ett specialanpassat fordon som även rörelsehindrade och rullstolar kan åka med.

När Naturnära Hästkraft från Hjo blev tillfrågade tackade de självklart ja, för att få vara med och skapa roliga upplevelser för de som bor på Haganäset.

Denna första djurdag arrangerades av Haganäsets Fritid, i samarbete med LSS daglig verksamhet och med stöd av Lions Club Karlsborg.

Förutom att besökarna kunde åka med hästvagnen fanns det möjlighet att titta på levande höns, duvor och ankor. Dessutom kunde man gosa med kaniner och klappar får och getter, och LSS visade ullhantverk och kardning. Det fanns också kaffe och kaka som man kunde njuta av i den varma septembersolen.

Kring 50 besökare kom till djurdagen, som blev en upplevelse för flera generationer och barnen som var där hade precis lika roligt som de äldre när de tog del av aktiviteterna.

Tack vare Lions

– Jag fick idén när jag besökte Bondens marknad på fästningen i höstas, då fanns det ju levande djur man kunde kolla på och röra vid. Vi försöker att göra så många roliga saker som vi bara kan och det här var bara möjligt tack vare att vi fick stöd från Lions Club Karlsborg, berättade Karina Ludvigsson som tillsammans med Annelie Henrysson arrangerade evenemanget.

– Det är mycket uppskattat från alla sidor, tillägger Karin Rathmer Jansson, handledare på Daglig verksamhet.

En som själv har en anknytning till LSS och vet mycket om livet med NPF-diagnoser är Leah Robertsson, som tog med sig får och getter från sin verksamhet på Tolsjöhult Gård i Undenäs.

– Djuren är det absolut bästa för att få ett leende på läpparna eller för att underlätta livet om man har problem till exempel med någon form av psykisk hälsa, förklarade Leah, som leder ett hälsostöttande företag med namnet TupparAv.

Kanske ny tradition

Leah jobbade tidigare även med Räddningstjänstens suicidprevention och var gäst på Nyhetsmorgon. Nu arrangerar hon till exempel kurser i hur man kan göra livet lättare eller bättre med ADHD/ADD, AST, Autism (inklusive det som tidigare hette Aspergers syndrom) eller AuDHD.

Dessa hålls på Tolsjöhult Gård i Undenäs, där hon bor med sina djur, och innehåller en blandning av vetenskaplig information, personliga erfarenheter och Leahs egna bästa tips; en kurs då alla är välkomna och som tar ca 2,5 timme med en fikapaus i mitten och som avslutas med en frågestund. Är man intresserad finns mer information på företagets Facebooksida.

Efter denna succé ska man nu gemensamt titta på förutsättningarna för att låta detta bli en tradition på Haganäset.

Eva från Haganäset med Leah från företaget TupparAv.
Eva från Haganäset med Leah från företaget TupparAv. Foto: Kolja Schallenberg
Daglig verksamhet (LSS) visade ullhantverk.
Daglig verksamhet (LSS) visade ullhantverk. Foto: Kolja Schallenberg

Kolja Schallenberg

Artikeltaggar

adhdAutismDjurKarlsborgKurserLionsUndenäsVård och omsorg

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.