Hoppa till huvudinnehållet

Höll öppet på Kulturarvsdagen

Publicerad:
Brukets järnväg var öppen under Kulturarvsdagen. Foto: Forsviks bruks järnväg

Kulturarvsdagen är Riksantikvarieämbetets årliga temadagar som ska bidra till att skapa förståelse, intresse och engagemang för kulturarvet. Årets tema var Levande kulturarv.

Kulturarvsdagen är en del av Europarådets och Europeiska kommissionens gemensamma program European Heritage Days, som instiftades redan 1991. Årets tema var Levande kulturarv och Forsviks Bruks Arbetslivsmuseum öppnade därför sina portar för att visa att museet gör mycket mer än bara bevara gamla föremål.

Guidade turer erbjöds för att visa de olika utställningarna och ställen där det fortfarande pågår hantverk på bruksområdet. Ångmaskinen i Renseriet sattes igång och Roger Pons malde mjöl i gamla kvarnen; årets bästsäljare i museibutiken.

Även Forsviks Bruks Järnväg var öppen och tog med familjer och barn från bruket till hamnen vid Forsviks sluss. Samtidigt ställdes historiska motorer upp på området, som fortfarande är i funktion och hålls i gott skick. Besökarna kunde också bevittna att smedjan, den äldsta byggnaden på Forsviks Bruk, får ett nytt tak under hösten.

Det fanns mycket spännande att se på Forsviks bruk.
Det fanns mycket spännande att se på Forsviks bruk. Foto: Forsviks bruks järnväg

Kolja Schallenberg

Artikeltaggar

EuroparådetForsvikHantverkHeritage DayKarlsborgKulturarvNöje/KulturRiksantikvarieämbetetUtställningar

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.