En man från Karlsborg förläggs med att djurförbud efter att ha dömts för brott mot djurskyddslagen i januari i år. Mannen har brustit i sin skyldighet att ge sin hund den nödvändiga vård eller avlivning som behövts när den visat tecken på sjukdom, skada eller annan ohälsa.
Det var i januari i år som mannen dömdes till brott mot djurskyddslagen då han inte gett sin hund den vård eller eventuell avlivning som den var i behov av.
Länsstyrelsen bedömer det som att mannen saknar förmåga att ta hand om djur i enlighet med lagstiftningen och att djur kan fara illa om han har hand om dem. Därför är det nödvändigt med ett djurförbud. Mannen döms till djurförbud av samtliga djurslag.
Mannen förläggs med djurförbud tills vidare då länsstyrelsen inte ser några skäl till att tidsbegränsa förbudet.
Han får sex veckor på sig att göra sig av med eventuella djur som han har i sin ägo eller har hand om. När beslutet börjar gälla kan mannen inte längre överklaga beslutet.
Exempel på olika typer av djurförbud
• Förbud att hålla alla slags djur, det vill säga att man inte får ha hand om, äga eller sköta djur överhuvudtaget. Man får till exempel inte rasta grannens hund eller vara kattvakt under semestern.
• Förbud att hålla ett visst djurslag eller kategori av djur, till exempel förbud att hålla nötkreatur eller klövbärande djur. Då har man fortfarande möjlighet att ha djur som inte ingår i förbudet. Vid ett förbud att hålla nötkreatur eller klövbärande djur kan man till exempel ha katt och hund.
• En begränsning i hur många djur man får äga eller ha hand om, till exempel att man endast får ha två kastrerade katter.
• Förbud att hålla djur utan uppsikt av någon annan. Det innebär att man har tillåtelse att sköta djur hos någon annan till exempel som anställd, men att man inte får äga eller ha hand om djur på egen hand.
Källa: Länsstyrelsen Västra Götaland.