Hoppa till huvudinnehållet

Snart dags för ”sommarprat-konsert” – men utan skämslåten

Publicerad:
Magnus Carlsson. Foto: Claudio Bresciani/TT

På fredag är det dags för Magnus Carlsson att göra entré i Garnisonskyrkan. Den här gången heter turnén ”Se mig - bara för den jag är” och är om möjligt ännu mer personlig än hans tidigare turnéer.

– Ja, jag brukar ju vara personlig, men nu blir det ännu mer och det ska bli väldigt kul faktiskt, säger artisten själv när SLA får en pratstund inför kommande konsert.

Magnus Carlsson är allt annat än en främling i Karlsborg, dels tack vare sin mångåriga julkonsert men även tack vare Allsången som han flera gånger har varit med i.

– I år körde jag ju igång Allsången, det var jätteroligt. Sedan har jag varit i er stora kyrka med alla pelarna tidigare, med julturnén – det är alltid en utmaning för mina tekniker att få till bra ljud, det studsar väldigt i er kyrka, skrattar Magnus innan han fortsätter:

– Men när de väl har fått kläm på grejerna är den väldigt speciell och kul att komma till, det är spelningar man kommer ihåg.

Det kommer alltid många när Magnus Carlsson ska uppträda och därför brukar han ha en hög scen, så att alla ska kunna se, så även denna gång i Garnisonskyrkan på fredag.

Magnus är från Borås och hade aldrig varit i Karlsborg innan han fick anledning tack vare sitt yrke.

– Jag missade det här som liten, jag har fått upptäcka Karlsborg under mina turnéer. Det är väldigt speciellt med allt vatten, och broöppningarna.

Hur mycket av Karlsborg hinner du med att se när du är här?

– När man kommer med en konsert så är man oftast på stället där man spelar, men i mitt fall har vi också tagit oss in till stan och handlat och tagit en kaffe, sådant hinner i varje fall jag alltid med, så det har jag gjort i Karlsborg också.

Var och hur sover du mellan konserterna?

– Den här konserten går så pass tight inpå, så då har man konserten i en stad och sedan åker man till nästa stad där man ska ha konsert, så att man vaknar där, man vaknar i rätt stad är tanken.

Magnus liknar konserten vid ett sommarprat, med de egna låtarna som ryggrad och så en mängd andra utöver dessa.

– Det kommer att dyka upp låtar som inte är mina egna, men som har influerat mig, eller som illustrerar det jag precis har pratat om eller ska prata om, så det är en väldig blandning av låtar,både nyare och äldre alster och någon musikallåt här och var, men det finns hela tiden en koppling till det jag pratar om från scenen.

– Jag brukar vara personlig, men nu blir det ännu mer av den varan och det ska bli väldigt kul, faktiskt. Den här konserten är ju ingen långsam historia bara för att den är i ett kyrkorum, det kommer bli fart och fläkt men det finns också tid för mig att andas och prata med publiken, det brukar vara uppskattat och jag tycker själv det är väldigt att göra det.

Har du någon ”skämslåt” i din egen repertoar?

– Ja Gud, ja! Det finns ett skräckexempel från min karriär, som heter ”Marianne från Tylösand”, Bert Karlsson tjatade sig till att jag skulle spela in den och till mitt stora förtret blev den en stor svensktoppshit. Det är en så otroligt hemsk låt, både grammatiskt och innehållsmässigt, man kan säga så här att den har inte åldrats så bra, skrattar Magnus.

– Men jag har faktiskt fått Bert Karlsson att erkänna att nej, den var nog inte så bra, så jag fick rätt till slut.

Den tidigare Alcazar-sångaren är ett stort fan av att uppträda i just kyrkor.

– Kyrkor är ett jätteroligt rum och lokal att använda sig av, både akustik och stämning. Men det är vare sig en andlig eller långsam konsert. Den har både upp- och nergångar, fart och fläkt blandat med fina alster, avslutar han.

Artikeltaggar

AlcazarAllsångBert KarlssonBoråsKarlsborgKonserterKyrkorMagnus CarlssonMusikNöje/KulturTurné

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.