Hoppa till huvudinnehållet

Hemvärnets musikkår deltar i kungligt firande: ”Årets höjdpunkt”

Publicerad:
Stavförare Anders Hjalmarsson och kårchefen Johan Hallman ser fram emot att delta i kungafirandet i Stockholm. Foto: Tobias Larsson Franzén

I veckan firas konungens 50 år på tronen. Hemvärnets musikkår Skaraborg beger sig till huvudstaden för att spela i samband med kungakortegen.

– Det är ett stort och ärofyllt uppdrag, säger kårchefen Johan Hallman och stavförare Anders Hjalmarsson.

I år är det 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung för Sverige. Det är också 50 år sedan Kung Carl XVI Gustaf tog plats på den svenska tronen. Det firas på ett storslaget sätt den här veckan i huvudstaden.

På lördag hålls en hästkortege för den svenska konungen och drottningen. Utmed vägen har ett tiotal musikkårer bjudits in att spela och en av dem är Hemvärnets musikkår Skaraborg.

– Det här är årets höjdpunkt för oss. Ett sådant här arrangemang, 50 år på tronen, kommer inte att inträffa igen på väldigt länge. Så det är ett väldigt stort och ärofyllt uppdrag, säger kårchefen Johan Hallman och stavförare Anders Hjalmarsson.

Hemvärnets musikkår Skaraborg består av 32 musiker, en dirigent och en stavförare.
Hemvärnets musikkår Skaraborg består av 32 musiker, en dirigent och en stavförare. Foto: Tobias Larsson Franzén

Kåren består av 32 musiker, en dirigent och en stavförare som har repeterat flitigt den senaste tiden för att göra sig redo inför den stora dagen.

– Det som vi ska spela är sådant som vi redan har i den ordinarie repertoaren, men som så klart behöver fräschas upp. Kungakortegen kommer att passera platsen där vi kommer att stå, så några toner kommer de i alla fall förhoppningsvis att höra, säger Anders.

Vad blir det för musik?

– Det blir en del marscher, men också lite Abba och folkmusik. Tanken är att det ska vara en konsert med musik som folk känner igen.

Musikkåren har anor ändå från 1929, då man startade som Volvos musikkår. 1992 blev man antagen som hemvärnsmusikkår. Det är inte första gången som man beger sig till Stockholm för att spela under högtidliga former. Ungefär en gång om året brukar man spela i samband med högvaktsavlösningen.

Senaste gången man spelade för kungen var för drygt ett år sedan när H.M. besökte Skaraborgs regemente i Skövde för att överlämna en ny fana.

– Varje tillfälle är speciellt, men det här blir en helt annan dimension, säger Anders.

Kåren kommer bjuda på en varierad repertoar i samband med kortegen på lördag.
Kåren kommer bjuda på en varierad repertoar i samband med kortegen på lördag. Foto: Tobias Larsson Franzén

Artikeltaggar

Carl XVI GustafKonserterKungligheterMusikSkövde

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.