Hoppa till huvudinnehållet

Äntligen dags för inflyttning efter vattenskadan:”Skönt att flytta hem igen”

Publicerad:
Reporter Roland Svensson
Roland Svensson
roland.svensson@sla.se
Staffan Pettersson är glad för det nya köket.
Staffan Pettersson är glad för det nya köket. Foto: Roland Svensson

Vattenskadan i Staffan Petterssons och Ann Mogrens hus utanför Böja upptäcktes på sommaren 2021. Nu, drygt två år senare kan paret äntligen börja flytta tillbaka efter mögelsanering, renovering av bad och kök - och många samtal med sitt försäkringsbolag.

Det långdragna försäkrings- och renoveringsärendet har nått sitt avslut och i dagarna har den korta flytten från en arbetsbod intill huset börjat.

Ett nytt fräscht badrum och helrenoverat kök står klart efter ett omfattande arbete med det fukt- och mögelskadade huset, byggt på 1950-talet. Staffan berättar hur det såg ut när en byggnadsinspektör dokumenterade skadorna i huset.

– När han tog foton såg man hur mögelsporerna bildade en dimma, det var fukt i väggar och golv.

Parets kamp mot Folksam – efter 16 månader är vattenskadan inte lagad

Försäkringsbolaget ändrade sig efter artikel i SLA

De senaste åtta månaderna har paret haft en arbetsbod som bostad, något de kämpade för mot försäkringsbolaget i månader, och som SLA rapporterade om i november förra året.

– Folksam ringde efter artikeln i tidningen och sa att vi inte kunde bo kvar i huset under renoveringen, så de ändrade helt attityd. Vi fick en byssja som vi kunde bo i och sköta hönsen och gården, säger Staffan Pettersson.

Även om det varit trångt om utrymmet i byggboden har det ändå fungerat, med ett litet sovrum, pentry och en tvättmaskin.

– Vi har haft tak över huvudet så det är inget att klaga på, men fukten var värst. Vi använde en torkställning när vi tvättat och det blev fuktigt och kallt i vintras, men det finns de som har det värre, konstaterar Staffan.

– Men det ska onekligen bli skönt att flytta in i huset igen och att få sova ordentligt i lugn och ro, det längtar man efter.

Staffan har börjat med inflyttningen från byssjan som paret bott i under åtta månader.
Staffan har börjat med inflyttningen från byssjan som paret bott i under åtta månader. Foto: Roland Svensson

Mycket av möbler och inredning ligger i en container på gårdsplanen. Stolar, soffa och textilier samt mycket annat får gå till återvinning, bland annat på grund av mögelskador. En del nyköp väntar när huset ska möbleras upp.

– Blir en del nytt, lampor, stolar och en ny soffa, men vi får ta det stegvis. Det nya köket och badrummet har blivit jättebra. Och mycket tack vare snickaren Fredrik som gjort ett bra jobb och hållit kontakt med byggledaren på Peab som var svår att få tag i, menar Staffan.

– Mest nöjd över köket är nog min sambo Ann, som fått sitt bakbord med stenskiva vid köksön, men stenskivorna har vi betalat själva.

Men renoveringsarbetet är inte helt klart. Nu finns andra delar för paret att ta tag i; tapeter, golv, måleriarbeten, tilläggsisolering och en ny värmepanna.

– Det skulle vi börjat med för tre år sedan men sedan kom vattenskadan i vägen för det arbetet.

Nytt badrum efter den omfattande renoveringen.
Nytt badrum efter den omfattande renoveringen. Foto: Roland Svensson
Staffan pysslar i det lilla pentryt i byggvagnen.
Staffan pysslar i det lilla pentryt i byggvagnen. Foto: Roland Svensson
En hel del har hamnat i sopcontainern.
En hel del har hamnat i sopcontainern. Foto: Roland Svensson
”Det här skulle vi fixat för tre år sedan, men sedan kom ju vattenskadan”, säger Staffan.
”Det här skulle vi fixat för tre år sedan, men sedan kom ju vattenskadan”, säger Staffan. Foto: Roland Svensson

Artikeltaggar

FörsäkringarHus och hemRenoveringarSkövdeVattenskada

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.