Hoppa till huvudinnehållet

Det mesta talar för Kristianstad igen

Publicerad:
Andreas Cederholm från Hjo och med förflutet i IFK Skövde fick jubla efter SM-guldet i våras. Upplagt för ännu ett 2024. Foto: PETTER ARVIDSON

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Handbollsligan drar i gång och i förhandssnacket handlar det om att IFK Kristianstad går mot en ny stark säsong. Förra året vann de allt, cupen, ligan och SM-guld och det finns väl ingen anledning att tror att det ska bli sämre nu.

Även om det kommit en del varningssignaler från klubben som precis som fler klubbar har problem med ekonomin. Klubbchefen Jesper Larsson fick lämna.

Nu ser truppen väldigt stark ut och enda stora tappet är att målvakten Espen Christensen har lämnat för spel i allsvenska Helsingborg. Gustaf Banke är kvar och kompletteras av Victor Bang som anslutit från IFK Skövde och även Elias Karlsson, även han med ett förflutet i IFK Skövde, men kommer från spel I Anderstorp.

Vilka ska utmana?

Naturligtvis svårt att inte tro på Sävehof, även om laget tappat Elias Ellefsen á Skipagøtu till Kiel och även vasse kantspelaren Sebastian Karlsson. Ersättaren till Skipagøtu fanns redan i laget, kopian och kusin Oli Mittun som redan förra säsongen visade vad han kan. Nästan skrämmande hur lik är sin släkting i såväl spel som utseende på banan.

Hur har vi det sedan då?

Ystads IF och Hammarby har förespråkare. YIF har en stark och välväxt trupp och sedan känns det verkligen spännande att följa Patrik Fahlgrens Hammarby. Kommer framgångsresan att fortsätta?

Förutsättningar finns, även om de inte slår ur underläge i år. En ny situation för många i laget på den här nivån. Hur som helst "Bajen"; behövs i Handbollsligan och det är svårt att inte känns sympati för hjokillen Edwin Aspenbäck som om han får vara skadefri har en lysande framtid på handbollsplanen.

Lite trist att vi inte har honom i IFK Skövde bara...

Sedan pratas det mycket om hur jämnt det kommer att bli mellan många lag i serien den här säsongen. Med tanke på att vi får upp två nykomlingar i Amo HK och HF Karlskrona som verkar komma väl rustat. Amo är en kaxig uppstickare som med tanke på vilka spelare man har i laget knappast känns som en nykomling. Tränaren Andreas Stockenberg är knappast rädd att sticka fram hakan och pratar om att laget inom några år ska vinna ligan. IFK Skövde fick känna på Amo Svenska cupen, 25–35 i Arena Skövde.

Hur som helst, slutspel känns inte orealistiskt för klubben från Alstermo i Småland.

Var ska vi då tro om IFK Skövde?

Efter två raka SM-finaler gick det tyngre för laget föra säsongen. Sedan blev det en tuff match även efter säsongen då det kröp fram att säsongen gick back med 3,4 miljoner kronor. Henrik Signells efterträdare Jonatan Magnusson valde att riva kontraktet och sedan fick även sportchefen Ulf Nyström lämna.

Att Magnusson inte kom till Skövde var inte förvånande, men att Nyström försvann kändes inte bra.

Okej, en ekonomi i balans är det som gäller. Klubbikonerna Kristian Svensson och Robert Arrhenius tog över och nu ska de lotsa laget mot en slutspelsplats är det meningen.

Efter turbulensen verkar det vara lugnt i spelartruppen, vilket är en förutsättning för att det ska bli bra resultat. Kan laget knipa en kvartsfinalplats tycker jag man gjort vad man kan begära, Bättre blir en bonus.

Artikeltaggar

Edwin AspenbäckElias KarlssonHandbollHandbollsliganIFK KristianstadIFK Skövde HKÓli MittúnUlf NyströmVictor BangYstads IF