Hoppa till huvudinnehållet

Målvaktens monstermatch – storspelade i hemmadebuten

Publicerad:
Josefine Gundersen Lien storspelade mellan stolparna när Skövde HF tog gruvlig revansch och besegrade Kungälvs HK i hemmapremiären.
Josefine Gundersen Lien storspelade mellan stolparna när Skövde HF tog gruvlig revansch och besegrade Kungälvs HK i hemmapremiären. Foto: Mattias Olsson

Skövde HF och nya målvakten Josefine Gundersen Lien reste sig efter mardrömsstarten i ligaspelet.

I hemmapremiären mot Kungälvs HK tog laget gruvlig revansch och vann med komfortabla 22–15.

– Det här var något helt annat. Vår beslutsamhet i försvarsspelet var som natt och dag. Det var riktigt skönt, säger 27-åringen som storspelade inför 287 åskådare i Idrottshallen.

Efter brakförlusten mot IF Hallby HK (25–34) i seriepremiären var det upp till bevis för Skövde HF när det vankades hemmapremiär mot Kungälvs HK.

Det var ett Skövde HF fortsatt utan skadade Matilda Forsberg och Tindra Sahlin Wallenius som skred till verket i Idrottshallen på fredagskvällen.

Hemmalaget satte full fart direkt ifrån start mot Kungälvs HK. Skövde HF sköljde över gästerna och ledde med 13–6 redan i halvtid tack vare främst ett starkt försvarsspel i allmänhet och ett sylvasst målvaktsspel av Josefine Gundersen Lien i synnerhet.

Josefine Gundersen Lien gjorde en kanonmatch och räddade avslut ifrån de flesta positioner.
Josefine Gundersen Lien gjorde en kanonmatch och räddade avslut ifrån de flesta positioner. Foto: Mattias Olsson

Kavalkad av räddningar

Skövde HF:s nya norska målvakt svarade för en kavalkad av räddningar och fick ett stort övertag på Kungälvsspelarna.

– Det har varit många tankar i huvudet efter matchen mot Hallby om allt möjligt. Om vad man presterar men för min del och resten av laget var det nästan inställning som var det största problemet. Det var en jobbig start för oss. Man känner kanske ingen press men man vill ju gärna prestera. Det låste sig lite för oss, säger hon.

– Jag hade bestämt mig för att gå ut och vara rakryggad i den här matchen. Jag är väldigt glad över att vi kommer tillbaka och visar upp oss ifrån en helt annan sida och gör en sådan här bra match i dag både för egen del och för lagets skull, fortsätter Josefine Gundersen Lien.

Mot Hallby fick målvakten inte alls grepp om bollarna men mot Kungälv fick hon desto bättre utdelning. Någon officiell statisk när det gäller målvaktsräddningar ifrån matchen mot Hallby finns dessvärre inte att tillgå hos Handbollsligan men paraderna var då lätträknade.

Redan i halvlek mot Kungälv hade undertecknad noterat henne för hela tio räddningar. Skövde HF ledde med 13–6 redan efter de första 30 minuterna.

– Jag har en hög procent i den här matchen. Vi ska vara jättenöjda med vårt försvarsspel. Spelarna står bra och gör det enkelt för mig och då kan jag få självförtroende. Då får jag också de räddningar som jag kanske inte ska ha.

Natalie Wästefors och Skövde HF visade sig ifrån helt annan sida i hemmapremiären och tog full pott mot Kungälvs HK.
Natalie Wästefors och Skövde HF visade sig ifrån helt annan sida i hemmapremiären och tog full pott mot Kungälvs HK. Foto: Mattias Olsson

Fortsatte rädda

Gundersen Lien fortsatte att storspela även i den andra halvleken när Skövde HF tidigt sprang ifrån i målprotokollet och definitivt avgjorde matchen.

Målvakten räddade skott ifrån de flesta positioner och hon fick till och med Kungälvsspelarna att skjuta utanför målet ett antal gånger när Gundersen Lien tvingade dem till att ta alltför stora marginaler i avsluten.

– Jag är nöjd och när de skjuter utanför i de lägena tar jag det själv som en räddning. Då känner jag att jag har gjort något riktigt bra.

Josefine Gundersen Lien.
Josefine Gundersen Lien. Foto: Mattias Olsson

Segersiffrorna skrevs slutligen till 22–15 och som händelserna utspelade sig i Idrottshallen inför 287 personer som var det helt och hållet upp till Skövde HF att bestämma hur stor segermarginalen skulle bli.

– Det var en stor besvikelse efter matchen mot Hallby. Alla visste att vi kunde bättre än så här. Det var skönt att få visa det direkt i den här matchen. Det var viktigt för oss att få visa vårt rätta jag. Vi kunde ha vunnit med mer i den här matchen. Det viktigaste var att vi vann, säger Josefine Gundersen Lien.

Matchfakta

Handbollsligan

SKÖVDE HF–KUNGÄLVS HK

22–15 (13–6)

Mål

Skövde HF: Elma Örtemark 7, Natalie Wästefors 4, Britta Jakobsson van Stam 3, Ida Eriksson 3, Melina Pilav 2, Johanna Flygelholm 1, Tilda Redzic 1, Andrea Niva 1.

Kungälvs HK: Mia Lagumdzija 3, Madeleine Lindgren 2, Vanja Andersson 2, Alma Jöhnsson 2, Alva Söderbom 1, Elin Cindric 1, Elin Leissner 1, Maja Fredén 1, Kristina Zubojna 1, Line Stenberg 1.

Målvakter

Skövde HF: Josefine Gundersen Lien 17 räddningar/ 29 skott, 58,6 i räddningsprocent. Emma Andersson 0/1

Kungälvs HK: Agnes Åseskog 14/26, 53 i räddningsprocent. Hanna Eriksson 1/10, 10 i räddningsprocent

Utvisningar: Skövde HF: 3x2 Minuter. Kungälvs HK: 2x2 Minuter.

Domare: Johan Gedda och Joakim Lindbratt.

Publik: 287 personer.

SLA-ligan: 3= Josefine Gundersen Lien. 2= Elma Örtemark. 1= Natalie Wästefors.

Artikeltaggar

Handboll

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.