Hoppa till huvudinnehållet

Dags för ny omgång av viktig och välgörande kurs: ”Det händer grejer när föräldrar träffas”

Publicerad:
Reporter Åsa Lord
Åsa Lord
asa.lord@sla.se
Frida Tengeland och Anna Fritzon håller i föräldraskapsstödet.
Frida Tengeland och Anna Fritzon håller i föräldraskapsstödet. Foto: Åsa Lord

Snart drar kommunens föräldraskapsstöd igång igen, som numera finns för barn från 3 till 18 år, oavsett hur små eller stora problem man tycker sig ha därhemma:

”Det finns de som inte tror att det här är för dem, men när vi informerar förstår man att ”det gäller ju oss också”, förklarar gruppledarna Anna Fritzon och Frida Tengeland.

– Kurserna är för precis alla, och det händer ofta att vi får höra att deltagarna även fått det trevligare i sina vuxenrelationer; det här fungerar vare sig man är barn, vuxen, partner eller kollega.

Föräldraskapsstöd fanns tidigare för barn mellan 3 och 12 år, men är numera utökat med en grupp för 13 till 18 år.

– Vi är glada för att vi nu kan täcka upp nästan hela åldersspannet, eftersom vi tidigare ofta blev tillfrågade av tonårsföräldrar om vart de kunde vända sig. Det vi inte har idag är 0-2 år, men tanken är att vi ska ha hela spannet, säger Anna Fritzon, förskollärare som arbetar på Familjecentralen och har hand om den yngre gruppen.

Tonåringarna tar Carl Johanskolans kurator Frida Tengeland hand om. I båda fallen handlar det i första hand om föräldraskapsstöd i grupp.

– Det som är gynnsamt med grupp är att det är väldigt mycket igenkänning, som är en av de stora vinsterna; man tror ju ibland att man är ganska ensam om det krångliga föräldraskapet, så att bara se och höra andra som upplever samma saker är befriande. ”Det är inte bara vi”, berättar Anna.

Viktigt att påpeka är att inte bara föräldrar kan ta del av kursen, men även till exempel mor- och farföräldrar eller andra som är viktiga vuxna i barnens liv, oavsett om man är släkting eller ej.

Fokuserar på mössan

Frida Tengeland berättar om kursen under ett föräldramöte på Carl Johanskolan.
Frida Tengeland berättar om kursen under ett föräldramöte på Carl Johanskolan. Foto: Åsa Lord

Kursernas material bygger på forskning och på barnkonventionen och utgår från att det ska bli så bra för barn och ungdomar som möjligt. Programmen är väldigt lika för båda grupperna; de har samma andemening och samma ingång, och mellan träffarna är det ”pröva på”.

– Man tar med sig något hem från träffen och testar. Det brukar inte vara så omfattande eller krångligt, men något som kan hjälpa en i vardagen, förklarar Frida.

Det kan handla om att prova att fokusera mer på det som fungerar, som exempelvis när femåringen kommer hem och hänger upp jackan men slänger mössan på golvet.

– Vad är det vi ser? Jo, ”du glömde hänga upp mössan”, i stället för att vi säger ”snyggt, du hängde jackan på kroken!” Att man fokuserar på mössan är ju inte av elakhet, utan för att man vill hjälpa sitt barn att få ordning på sina grejer, säger Anna, och fortsätter:

– Det är många som säger att ”det där är helt magiskt, det har blivit annorlunda hemma”. Det handlar inte om raketforskning eller stora förändringar, och de flesta föräldrar gör jättemycket av det här redan. Men det är lätt att det kommer bort, vi hjälper till att få fatt i det igen.

Våga lyssna

Grupperna träffas på Familjecentralen.
Grupperna träffas på Familjecentralen. Foto: Åsa Lord

En annan del är att få till bra samtal och att våga stanna vid att lyssna och bekräfta att man förstår, istället för att genast gå in och lösa barnets eller tonåringens problem, eller börja korrigera.

– Man behöver inte alltid problemlösa på en gång utan bara lyssna och bekräfta, och lyssna på vad ungdomen själv har för tankar och lösningar. Då är det också lättare att motivera, menar Frida.

– Det händer i ofta att vi får höra att det inte bara blivit trevligare hemma i relation till barnen, utan också i deltagarnas vuxenrelation, för det här handlar om hur vi är varandra och fungerar vare sig man är barn, vuxen, partner eller kollega. Vi pratar också mycket om vad man är för förebild, fyller Anna i.

Allt funkar inte för alla

”Man tar till sig och använder det som passar en”.
”Man tar till sig och använder det som passar en”. Foto: Åsa Lord

Föräldrar idag blir överösta med hur det borde vara, hur det ska vara, gör si eller gör så, något som både Anna och Frida vänder sig mot.

– Vi trycker mycket på att man bara kan vara förälder inifrån. Vi kommer med tips, och det finns tankar och idéer som passar för många, men passar det inte er så ska ni inte göra det, för då blir det inte bra. Vi vill stärka föräldrarna utifrån dem själva, inte utifrån vad som står i böcker och så vidare. Man tar till sig och använder det som passar en, plockar hem och provar på det man tror på. Alla barn är olika och därför behövs olika strategier, allt funkar inte för alla.

Om man känner att man gärna vill ta del av kursen men inte sitta i en grupp, så finns möjlighet till att ha det enskilt.

Ingen perfektion

Vare sig Anna eller Frida vill att föräldrar ska vara perfekta.
Vare sig Anna eller Frida vill att föräldrar ska vara perfekta. Foto: Åsa Lord

– Samtidigt händer det att de som trott att de inte vill vara i en grupp, för att man inte orkar prata om de problem man har hemma, upptäcker att det tvärtom är väldigt positivt. Man behöver ju heller inte prata eller berätta om sin situation, man kan bara lyssna och det är helt okej att passa att säga något, det är inte ovanligt. Man väljer själv vad man vill dela med sig av. Vi är lyhörda och vänder oss inte till de som vi vet inte vill prata.

Kurserna pågår under fyra tillfällen på kvällstid och efter ungefär två månader är det en återträff.

– Det här handlar inte om en strävan efter att vara den perfekta föräldern; vi vill inte ha några perfekta föräldrar i Karlsborg, det vore det värsta som kunde hända! Vi vill ha föräldrar som är människor, det är det barnen behöver. Föräldrar som gör en massa bra saker, men också kör i diket ibland men tar ansvar för det, ber om ursäkt när det behövs och visar sig mänskliga. Det pratar vi mycket om, hälsar Anna och Frida.

Artikeltaggar

BarnBarnkonventionenCarl JohanskolanKarlsborgKurserMänskligtSkola och utbildningTonåringar

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.