Hoppa till huvudinnehållet

Teorin om mordförsöket: Agerade tillsammans för att märka brottsoffret

Publicerad:
Det var här, vid Norra Trängallén på Norrmalm, som den 30-årige mannen i våras överfölls och utsattes för en brutal våldsattack där han skadade mycket allvarligt. De tre som åtalats nekar till brott.
Det var här, vid Norra Trängallén på Norrmalm, som den 30-årige mannen i våras överfölls och utsattes för en brutal våldsattack där han skadade mycket allvarligt. De tre som åtalats nekar till brott. Foto: Polisen

Mannen fick livshotande skador efter att blivit knivhuggen. Men de tre som åtalats för mordförsöket i våras säger att de inte har något med våldsdådet att göra. De två som erkänt att de varit på platsen skyller på varandra och en av dem säger att han varit utsatt för hot av de andra två. En har inte ens var där. Men åklagaren hävdar att de agerade tillsammans för att ”märka” brottsoffret för en narkotikaskuld på några tusenlappar.

En kväll i april larmade flickvännen till brottsoffret, en man i 30-årsåldern, att han utsatts för en våldsattack på Norra Trängallén i Skövde och att han var svårt skadad, hon uppgav bland annat att blödningen var omfattande.

Fick hjärtstillestånd

Blodförlusten var så stor att han ganska snart blev medvetslös och ambulanspersonal har vittnat om att han fick hjärtstillestånd när de lastade in honom i ambulansen, de fick igång honom igen. Inne på sjukhuset fick han återigen hjärtstillestånd men vårdpersonalen lyckades rädda honom.

Efter grova våldsbrottet – tre män åtalas för mordförsök

Tre män greps efteråt och har varit häktade sedan i våras och är nu åtalade misstänkta för mordförsök. De har hela tiden förnekat brott och den inställningen gäller fortfarande nu när rättegången har inletts i Skaraborgs tingsrätt – ingen av dem har slagit, sparkat, knivhuggit eller försökt köra över brottsoffret med en moped.

Åklagare Lars Johansson har åtalat tre män misstänkta för mordförsöket på Norrmalm i april, han anser att de har agerat tillsammans och kommit överens om att misshandla brottsoffret.
Åklagare Lars Johansson har åtalat tre män misstänkta för mordförsöket på Norrmalm i april, han anser att de har agerat tillsammans och kommit överens om att misshandla brottsoffret. Foto: Johan Espefält

Skulle ”märkas”

Kammaråklagare Lars Johansson hävdar att de tre kommit överens om att misshandla mannen, att en av dem först stött på honom på bussen och då kallat på de andra två.

– Jag menar att de ville ”märka” honom, att de hade ett horn i sidan till honom. Det finns i och för sig inte helt tydligt beskrivet, men jag anser att det är kopplat till någon narkotikaaffär, att han är skyldig dem några tusenlappar. Det är den enda troliga motivet som framkommer, säger åklagaren.

Kniven hittades på brottsplatsen, men det är fortfarande oklart vem av de tre åtalade som högg det 30-åriga brottsoffret.
Kniven hittades på brottsplatsen, men det är fortfarande oklart vem av de tre åtalade som högg det 30-åriga brottsoffret. Foto: polisen

Trots att mannen blev knivhuggen, och eventuellt också huggen med något annat tillhygge, är det ett problem att åklagaren inte kan säga av vem.

– Att han blev knivhuggen är tydligt, men kniven kan inte placeras i någons näve. Men jag anser trots allt att de tre har agerat tillsammans i gärningen och därmed är lika skyldiga.

Kniven som det handlar om var brottsoffrets, han hade den med sig när han överfölls av de tre.

”Hotbild mot min klient”

Men vid rättegången på fredagen stod det klart att de misstänkta inte har en gemensam bild av händelsen. En 27-årig man från Skövde hävdar att han inte ens var på platsen, han vet inget om gärningen. Och de två, födda 1982 och 1984 från Skövde och Göteborg, som ändå erkänner att de var på platsen skyller på varandra.

– Min klient har inte gjort något, han träffade mannen av en tillfällighet på bussen. Visst har målsäganden en skuld till min klient, men det är en gammal skuld och det var inget som min klient ville driva in, säger advokat Tore Brandtler som företräder 41-åringen från Skövde.

Advokat Tore Brandtler försvarar en 41-årig Skövdebo. ”Han har varit på platsen, men inte gjort något brottsligt”.
Advokat Tore Brandtler försvarar en 41-årig Skövdebo. ”Han har varit på platsen, men inte gjort något brottsligt”. Foto: Roland Svensson

– Han känner de andra åtalade men det finns också en hotbild från dem mot min klient. Den kan kopplas till att en av dem ville starta en mc-klubb och min klient ville inte vara med men han försökte tvinga honom.

Enligt Tore Brandtler har hans klient också utsatts för hot på häktet, med skrivna meddelanden inne på toaletter som ”ta på dig detta nu annars är du död”. Hoten ska ha anmälts.

”Bara fantasier”

Advokat Payam Hatami säger att hans klient inte har något med våldsdådet att göra.

– Han fick själv en rejäl skada i fingret när målsäganden knivhögg honom. Det är givetvis fruktansvärt att målsäganden fick så allvarliga skador, men min klient har bara varit på platsen, inte skadat någon. Vi menar att det istället är 41-åringen.

Att 41-åringen skulle vara hotad av 39-åringen och tvingad att gå med i ett mc-gäng är enligt Hatami ”bara fantasier, något han hittat på”.

”Min klient har inte hotat den medåtalade 41-åringen, det är bara påhitt” säger advokat Payam Hatami.
”Min klient har inte hotat den medåtalade 41-åringen, det är bara påhitt” säger advokat Payam Hatami. Foto: Advokatbyrån Fenix

– När man går igenom alla kontrollerbara moment så ser man att det inte stämmer.

Om hotet mot 41-åringen på häktet säger Payami att de två inte ens suttit på samma häkte och att det är omöjligt att hans klient som varit häktad med fulla restriktioner skulle ha kunnat orkestrera det.

Agerat tillsammans

Åklagaren lade under fredagen stor vikt vid att 39-åringen, som varit medlem i kriminella mc-gänget Satudarah, försökt starta ett lokalt mc-gäng. Han menar att det kan kopplas till våldsdådet eftersom det visar att de tre ska ha agerat tillsammans. Men 39-åringens advokat tonar ner betydelsen av gängpratet.

– Det har inget med detta att göra, jag ser det mest som ”grabbsnack”, skryt. För det första finns ju Satudarah inte längre och om det skulle startas en ny klubb är det i så fall ett beslut ”högre upp”.

Rättegången pågår i ytterligare två dagar och avslutas i nästa vecka.

Polisen om mordförsöket: ”Misstänker att de inblandade är bekanta”

Artikeltaggar

ÅklagareÅtalBrottBrott, lag och rättGöteborgHotLars JohanssonSkaraborgs tingsrättSkövde

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.