Hoppa till huvudinnehållet

Ålderstigna bussar i skoltrafik – kommunen gav dispens: ”Helt ny situation”

Publicerad:
Tibro kommun har gett dispens från ålderskravet på skolskjutsarna. Den äldsta bussen i trafik är sexton år gammal.
Tibro kommun har gett dispens från ålderskravet på skolskjutsarna. Den äldsta bussen i trafik är sexton år gammal. Foto: Jesper Sydhagen

Med start denna skoltermin är det ett nytt bussbolag som kör skolskjutsen. Men fyra av de sex bussar som är i trafik är äldre än avtalat.

Bolaget har fått dispens från ålderskravet mot en ekonomisk kompensation.

– Vi vill ha ett incitament för att entreprenören ser till att hitta en lösning så snart som det går, säger Frida Blomqvist, kanslichef Tibro kommun.

Skolskjutsen i Tibro kommun har upphandlats för fyra år framåt och det är Buss i Väst (Bivab), med Öckeröbussarna som underleverantör, som har fått uppdraget.

Bussbolag från Göteborg har tagit över skolskjutsen

Avtalet sträcker sig till och med vårterminen 2027 och förlängs automatiskt med ett år om kommunen inte säger upp det (max 2 år).

I avtalet fastställs att bussarna som används i skolskjutsarna får ha en högsta ålder om tio år vid avtalsstart och löpande under avtalstiden. Där finns en lista på sex bussar med totalpriser som kommunen ska betala för varje buss.

Men fyra av de sex bussarna som går i trafik överstiger ålderskravet. Tre bussar har en ålder på 12-13 år och en buss är 16 år gammal (en av bussarna går temporärt under tiden Ransbergskolans elever går i tätorten).

Parterna har gjort ett tillägg till huvudavtalet där bolaget får dispens från kravet under ett och ett halvt år.

Ålderskrav

Det är kollektivtrafikkontoret som tagit fram avtalet på uppdrag av barn- och utbildningsförvaltningen som köper skolskjutsarna.

Vad är syftet med ålderskravet?

– Allt man ställer krav på är naturligtvis kostnadsdrivande. Jag tror inte att tio år skiljer sig så värst mycket från de krav vi ställt tidigare, utan det är där vi landat och tyckt är en rimlig ålder. Då får man så pass fräscha fordon som man vill ha och de har en viss miljöklassning, säger Frida Blomqvist.

– Ju äldre de är desto mer underhåll krävs. Då kanske man inte får lika säker drift av skolskjutsen. Det är många parametrar som gör att man landar i en viss ålder.

Tibrobuss har kört skolskjutsen för sista gången: ”Familjeföretag har inte en chans”

Huvudavtalet tecknades i februari/mars, med över fem månader till skolstart.

– Det är den tiden entreprenören har på sig att köpa in och ordna sin fordonsflotta. Det är inget ovanligt upplägg.

”Skyndar så gott vi kan”

I juni kontaktades Tibro kommun av Bivab som meddelade att man inte kan kunde ställa upp med tillräckligt många bussar som var högst tio år gamla. Bivab begärde avsteg från ålderskravet.

– Det är inget önskvärt, men ibland får man vara pragmatisk och komma överens om bästa möjliga lösning efter omständigheterna, säger Bivabs vd Christer Pettersson.

Han menar att omvärldsfaktorer gör att det råder brist på bussar och att det är 9-12 månaders leveranstid på större bussar.

– Vi skyndar på så gott vi kan, men vi bygger inte bussarna själva, säger han.

– Det är inget som vi gillar eller vill, utan vi drabbas av det som många andra.

Entreprenören har tre skolterminer på sig att uppdatera fordonsflottan.
Entreprenören har tre skolterminer på sig att uppdatera fordonsflottan. Foto: Jesper Sydhagen

”Inte tid till”

I det läget hade Tibro kommun kunnat säga upp avtalet. Frida Blomqvist förklarar varför kommunen inte valde att vända sig till en annan entreprenör.

– Skulle vi säga upp avtalet med entreprenören så hade vi varit tvungna att genomföra ett nytt upphandlingsförfarande. Det fanns det överhuvudtaget inte tid till.

Istället ger Tibro kommun dispens från ålderskravet under tre skolterminer.

– Vårt värsta scenario hade varit om vi kom tillbaka efter semestern med skolstart om två veckor och att entreprenören då säger att de inte löser uppdraget. Det hade varit ett sämre läge för kommunen att få den informationen då.

Ekonomisk kompensation

Dispensen är förenad med en ekonomisk kompensation (per buss och månad under tiden som ålderskravet inte uppfylls) som Bivab ska betala Tibro kommun:

”Den ekonomiska kompensationen utgörs av 20 procent av den fasta fordonskostnaden (1/10 av årskostnaden) och regleras månadsvis per fordon i samband med faktureringen av a’contobelopp.”

Enligt Tibro kommun är den fasta kostnaden för de fyra bussar som omfattas av tilläggsavtalet cirka 100 000 kronor per månad. Därmed räknar kommunen med att den totala kompensationen enligt tilläggsavtalet blir cirka 20 000 kronor per månad.

Frida Blomqvist förklarar hur kommunen resonerat kring storleken på kompensationen.

– För Tibro kommun var det väldigt noga att visa på att vi inte ser lätt på att vi gör avsteg på ursprungliga krav. Det var en helt ny situation för oss.

Parterna har kommit överens om att de bussar som inte uppfyller ålderskravet ska vara ersatta senast den 31 december 2024.

– Vi har en tidshorisont, men intentionen från båda parter är att bussarna ska bytas ut allteftersom det finns möjlighet för dem att komma över andra bussar som uppfyller det ursprungliga ålderskravet. Det är därför det ligger ett ekonomiskt incitament per buss och månad, säger Frida Blomqvist.

Artikeltaggar

MiljöSkola och utbildningTibro kommunTibro kommunTrafik

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.