Hoppa till huvudinnehållet

Ett steg närmare byggnation: ”Förhoppningsvis kontrakt till våren”

Publicerad:
Inom kort ska Trafikverket upphandla byggnationen av den nya cirkulationsplatsen vid Stallsiken. Förhoppningen är att ha en entreprenör klar till våren och spaden i marken hösten 2024. Ett arbete som inleds med att bygga en gång- och cykelbro och sen ska nuvarande gångtunneln tas bort innan arbetet med själva cirkulationsplatsen kan börja.
Inom kort ska Trafikverket upphandla byggnationen av den nya cirkulationsplatsen vid Stallsiken. Förhoppningen är att ha en entreprenör klar till våren och spaden i marken hösten 2024. Ett arbete som inleds med att bygga en gång- och cykelbro och sen ska nuvarande gångtunneln tas bort innan arbetet med själva cirkulationsplatsen kan börja. Foto: Anneli Malm

Nu tas nästa steg för trafikplats Stallsiken – entreprenaden ska upphandlas. En upphöjd cirkulationsplats ska ersätta den nuvarande på väg 26 och Nolhagavägen. Byggarbetet beräknas komma igång under hösten 2024 och pågå i två år.

– Man måste göra det etappvis, säger Marita Karlsson, Trafikverket.

Även om det ska anläggas en tillfällig väg kommer trafiken att påverkas under byggtiden.

Att bygga om den nuvarande cirkulationsplatsen vid Stallsiken till en upphöjd cirkulationsplats har varit på gång länge. Men nu börjar alla delar att falla på plats, detaljplan har tagits fram, samråd har genomförts och i början av året vann vägplanen laga kraft.

En upphandling

Under hösten går Trafikverket ut och genomför en upphandling av en totalentreprenad.

– Vi ska inom kort gå ut med anbudshandlingar som entreprenörerna kan räkna på. Anbudstiden kommer att vara under hösten och förhoppningsvis har vi ett kontrakt med en entreprenör nästan vår, säger Marita Karlsson, projektledare Trafikverket.

Under våren 2024 inleds arbetet med projektering och arbete på plats beräknas starta under hösten 2024.

– Entreprenören ska börja med att ta fram bygghandling och konstruera broarna. Det är väldig mycket arbete som hör ihop med bron eftersom vi ska höja upp Nolhagavägen över 26:an. Det här projektet är en totalentreprenad och då ingår att entreprenören projekterar de sista detaljerna som de sen skickar till Trafikverket för godkännande.

En illustration hur det är tänkt att se ut med på- och avfartsramper och den upphöjda cirkulationsplatsen. Väg 26 kommer att ha kvar sin befintliga sträckning. Under byggtiden kommer en tillfällig väg byggas utmed 26:an.
En illustration hur det är tänkt att se ut med på- och avfartsramper och den upphöjda cirkulationsplatsen. Väg 26 kommer att ha kvar sin befintliga sträckning. Under byggtiden kommer en tillfällig väg byggas utmed 26:an. Foto: Madeleine Ströby

Bättre trafikflöde

Syftet med ombyggnationen av den befintliga cirkulationsplatsen är att öka framkomligheten och trafiksäkerheten med en planskild trafikplats med på- och avfartsramper till och från väg 26.

Nolhagavägen som går mellan handelsområdena leds upp på två broar till den upphöjda cirkulationsplatsen. Väg 26 kommer behålla sin nuvarande sträckning och passera under cirkulationsplatsen.

Starta med gång- och cykelbro

Arbetet inleds med en ny gång- och cykelbro.

– Vi behöver riva den gång- och cykelporten som är under 26:an för den kommer i konflikt med ramperna upp till broarna.

I dag går gång- och cykelvägen söder om cirkulationsplatsen och den kommer få en ny placering norr ut.

– Vi skriver i anbudshandlingarna till entreprenörerna att gång- och cykel ska prioriteras, att man ska lösa den förbindelsen först innan man kan tar bort den gamla. Sen kanske de har en smartare lösning men det är tänkt att gång- och cykelbron ska byggas först.

Trafik leds om

När byggnationen kommer igång ska trafiken på Nolhagavägen ledas om till trafikplats Kultomten. Det kommer även gå att åka via den nya vägen som Skövde kommun bygger vid Stallsiken södra, intill Intersport och mot Hasslum.

För trafiken på väg 26 kommer det att byggas en förbiledning, en tillfällig väg, som leder förbi byggplatsen. Den ska placeras på kanten utmed 26:an på den sidan som Plantagen och Biltema ligger.

– Det blir ganska mycket påverkan på trafiken i området.

Gång - och cykelvägen kommer ledas om och det ska bygga en bro norr om cirkulationsplatsen och strax norr om Biltema.
Gång - och cykelvägen kommer ledas om och det ska bygga en bro norr om cirkulationsplatsen och strax norr om Biltema. Foto: Madeleine Ströby

Under två år

Arbetet beräknas pågå fram till hösten 2026, under två år.

– Man måste göra det i etappvis, först gång- och cykelbron, sen riva ned gamla porten och bygga förbiledningen vid 26:an. Därefter kan vi stänga korsningen och börja med broarna. Här är allt uppe på en punkt och vi måste göra en sak i taget.

Kostnaden är beräknad till 120 miljoner kronor plus indexuppräkning.

När byggnationen är klar kommer endast väg 26 att vara Trafikverkets ansvar övriga delar kommer övergå till Skövde kommun.

Artikeltaggar

BiltemaHasslumIntersportMarita KarlssonPlantagenSkövde kommunStallsikenTrafikTrafikverketVäg 26

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.