Hoppa till huvudinnehållet

Målvakten om återkomsten till IFK Skövde: ”Uppskattade hela miljön”

Publicerad:
Håvard Åsheim har återvänt till Sverige och IFK Skövde efter proffsspel i Tyskland. Han ser framemot att dra i gång seriespelet.
Håvard Åsheim har återvänt till Sverige och IFK Skövde efter proffsspel i Tyskland. Han ser framemot att dra i gång seriespelet. Foto: Mattias Olsson

Håvard Åsheim är tillbaka i IFK Skövde till den här säsongen.

Den norske målvakten medger att klubben ligger honom varmt om hjärtat.

– Jag uppskattade hela miljön i Skövde när jag var här sist så det känns jättebra att kunna återvända, säger han.

Efter två år som proffs i Tyskland vände Håvard Åsheim hem till Sverige igen inför den här säsongen.

Det blev en återkomst till IFK Skövde som han lämnade efter SM-silvret 2021 efter tre säsonger i klubben.

– Det var alltid en möjlighet för mig att komma tillbaka till Skövde. Det är svårt att sia om vad som skulle ske i framtiden när jag drog vidare och provade något annat för två år sedan men jag hade det jättebra när jag var här senast, säger han.

– När jag bestämde mig för att återvända hade jag ett snack med klubben och vi blev ganska snabbt eniga om att det blev en bra lösning för båda parter, fortsätter Håvard Åsheim.

Håvard Åsheim kommer närmast ifrån spel med TuS N-Lübbecke. Det var två lärorika år för målvakten.
Håvard Åsheim kommer närmast ifrån spel med TuS N-Lübbecke. Det var två lärorika år för målvakten. Foto: Mattias Olsson

Lärorik tid i Tyskland

Tiden i Tyskland och TUS Nettelstedt-Lübbecke var annorlunda och lärorik för målvakten.

– Det är en hög nivå på den tyska handbollen. Det är ett stort intresse runt handbollen i Tyskland och den står sig stort i landet, konstaterar 29-åringen.

– Jag var ensam skandinav i en liten stad så man blev väldigt ensam. Upplägget i Tyskland blir lite annorlunda. I Sverige är det mer som en familj eller en kompiskänsla i laget medan man i Tyskland åker och gör sitt jobb på träningar och sedan åker man på långa resor till matcher och därefter åker man hem och sitter mycket ensam.

Håvard Åsheim utvecklar sina tankar.

– Det passar inte riktigt mig i längden samtidigt som jag har lärt mig väldigt mycket av att vara borta i två år. Jag har fått två år för mig själv där man lär sig mycket som människa och handbollsspelare på en hög nivå. Jag är väldig tacksam att jag fick den möjligheten och tog den, säger han.

Nu sitter han på ett treårskontrakt med IFK Skövde.

– Det känns jättebra. Det var tanken när jag flyttade hem och kom tillbaka hit att man ville ha en viss längd på kontraktet och veta att man ska vara här några år och inte behöva tänka på en flytt runt nästa hörn.

Håvard Åsheim lämnade IFK Skövde efter SM-silvret 2021 men den här säsongen är målvakten tillbaka.
Håvard Åsheim lämnade IFK Skövde efter SM-silvret 2021 men den här säsongen är målvakten tillbaka. Foto: Anton Gustavsson

Nytt målvaktspar

Håvard Åsheim är tillsammans med lagets andra målvakt Anton Hagvall (ny ifrån Alingsås HK) IFK Skövdes enda nyförvärv inför den här säsongen.

– Anton är en väldigt duktig målvakt och en trevlig person. Jag tror att vi kan samarbeta på ett bra sätt. Vi snackar mycket om att det i ett målvaktspar handlar mycket om att få ut det bästa av oss bägge två. Vi är som lag helt beroende av att vi båda presterar under en lång säsong.

– Jag tycker inte att laget är sämre än förra säsongen. Det är en ung trupp så spelet kanske kommer att variera mer men vi får se till att finna en stabilitet. Vi behöver hitta en balans i vårt spel för att vara med helt däruppe. Vi har potential i laget och i alla de unga spelarna som tränar och jobbar hårt. Vi får se till att få ut det bästa så får vi se hur långt det räcker.

Håvard Åsheim.
Håvard Åsheim. Foto: Mattias Olsson

"Goda möjligheter"

Målsättningen inför säsongen är att ta sig till slutspel igen. Samtidigt tillhör inte IFK Skövde favoriterna den här gången.

Internt snackas det om att laget minst ska försöka återupprepa fjolårets bedrift när det blev en sjätte plats i ligan.

– Allt tyder på att Kristianstad, Sävehof och Ystad kommer tillhöra toppen. Det är lag som har gjort det bra de senaste säsongerna och de har också behållit stora delar av sina trupper ifrån de senaste säsongerna. Jag tror de kommer ligga däruppe tillsammans med Hammarby och sedan blir det jämnt där bakom, resonerar Håvard Åsheim.

– Alla dem lagen har inte längre så breda trupper men de har bra med spetskunskaper hos de bästa spelarna. Alla matcher kommer att leva sitt eget liv och jag tror vi har goda möjligheter att slå alla lag i enskilda matcher men de kanske kommer att vara bra under en hel säsong och prestera jämnt över hela säsongen, fortsätter han.

Artikeltaggar

HandbollHandbollsliganHåvard ÅsheimIFK Skövde HKSkövdeTyskland

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.