Hoppa till huvudinnehållet

Oskar ser fram emot regnbågsveckan: ”Har väl alltid brunnit för de här frågorna”

Publicerad:
Oskar Abrahamsson, föreståndare på Skultorps fritidsgård, ser fram emot regnbågsveckan.
Oskar Abrahamsson, föreståndare på Skultorps fritidsgård, ser fram emot regnbågsveckan. Foto: Amelie Länsberg Rylander

Det närmar sig regnbågsveckan i Skövde och ett fullspäckat program väntar. En som engagerat sig i hbtqi-frågor länge och som brinner för ungdomar är Oskar Abrahamsson, föreståndare på Skultorps fritidsgård.

– Vi är jättetaggade. Det ska bli jättekul, säger Oskar.

Vi möts på fritidsgården i Skultorp och på flera ställen i lokalerna finns regnbågsfärgade saker, som en liten påminnelse om hbtqi-certifieringen. Certifieringen innebär att personalen gått en utbildning genom RFSL där de fått lära sig om normer, livsvillkor för hbtqi-personer och hur man kan bemöta alla på ett inkluderande sätt.

Skultorps fritidsgård är hbtqi-certifierad.
Skultorps fritidsgård är hbtqi-certifierad. Foto: Amelie Länsberg Rylander

Tuffa tider

I sitt jobb möter Oskar många ungdomar och vissa har det tuffare än andra.

– Oavsett om vi går mot modernare tider så blåser det allt mer ondska i samhället. Det är många ungdomar som inte vågar vara den de är.

Svårast är det för killar som gillar killar enligt Oskar, de blir ofta förolämpade genom ord eller handling. Han berättar om ett möte med fyra ungdomar på Kulturlabbet. De två tjejer som var ihop kunde gå ute och hålla varandra i hand medan killarna som var tillsammans upplevde att det inte var möjligt utan att riskera att bli påhoppad.

Personligt engagemang

Oskar har länge varit engagerad i hbtqi-frågor.
Oskar har länge varit engagerad i hbtqi-frågor. Foto: Amelie Länsberg Rylander

Var Oskars personliga engagemang, som började redan under gymnasietiden, kommer från kan han inte riktigt svara på. Han vet bara att det behövs att någon jobbar aktivt med det.

– Det bara är. Ungdomarna är ju det viktigaste vi har, det är vår framtid. Om inte de får vara som de är i dag så mår de inte bra i framtiden heller.

– Jag har väl alltid brunnit för de här frågorna. Vart jag än rört mig har jag blivit engagerad i frågorna för jag ser att många, främst ungdomar, har svårt att prata om det här med olika vuxna. Då har jag varit en trygg person som tagit de diskussionerna.

Tankeställare

I vissa diskussioner, för att ge en tankeställare, brukar Oskar ta exemplet med om man ställde upp fem olika personer med olika sexuell läggning, religion och nationalitet. Om man då skulle skala bort allt så bara skelettet var kvar och sen byta plats på dem, skulle man då kunna se vem som är vem?

– Under allt så är vi samma allihop, därför är det inget konstigt med kärlek. Det brukar tända en lampa.

Trygg vuxen

En stor del av Oskars jobb som fritidsledare består i att vara en trygg vuxen och det blir många samtal med ungdomar. Ibland kan de behöva hänvisa till exempelvis ungdomsmottagning där till exempel transpersoner kan få mer hjälp. Oskar berättar att han senare samma vecka ska följa med en ungdom till mottagningen, det ingår i hans yrkesroll menar han.

– Det är där vår roll blir så härlig. Vi har ingen auktoritet som lärare och är du förälder så är du förälder. Men fritidsledare blir mer en öppen person man kan vända sig till. Vi finns där som en frispelare i samhället för dem, det tycker jag är det finaste med mitt jobb.

I soffan kan det bli många samtal med ungdomar. Då kan Oskar vara en trygg vuxen.
I soffan kan det bli många samtal med ungdomar. Då kan Oskar vara en trygg vuxen. Foto: Amelie Länsberg Rylander

Regnbågsveckan

Att det arrangeras en hel Regnbågsvecka i en så pass liten stad som Skövde tror Oskar kan betyda mycket.

– Många av hbtq-ungdomarna som bor runt om i kommunen känner sig sedda och jag tror det är otroligt viktigt för dem att få vara en del i detta.

En av höjdpunkterna är enligt Oskar fredagen när det kommer tre dragartister till Skultorp och har workshop om både smink och performance. Och så ser han förstås fram emot konserten på Kulturhustorget med Tone Sekelius.

– Det ska bli kul att se en sammanslutning av alla dessa människor i kommunen, gamla som unga, samlas och fira en festival i kärlekens tecken.

Artikeltaggar

FritidsgårdarKulturlabbetLärareMänskligtRFSLSkövdeSkultorpSminkTone Sekelius

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.