Hoppa till huvudinnehållet

Dyrare alkoholtaxa nästa år: ”Har varit väldigt lågt i Skövde”

Publicerad:
Från årsskiftet tar Lidköpings kommun över alkoholhandläggningen i Skövde. För de flesta krögare kommer det innebära att taxan blir högre än idag.
Från årsskiftet tar Lidköpings kommun över alkoholhandläggningen i Skövde. För de flesta krögare kommer det innebära att taxan blir högre än idag. Foto: Tor Erik Schrøder

Den första januari tar Lidköpings kommun över alkoholhandläggningen i Skövde kommun. För de flesta krögare kommer det innebära att taxan blir betydligt högre än idag.

– Skövde har haft väldigt låga taxor som inte fullt ut har finansierat kostnaderna, säger Lena Friberg, socialchef.

I mars i år beslutade Skövde kommun att teckna avtal med Lidköpings kommun om att köpa tjänsten gällande alkohol- och tobakshandläggning, vilket träder i kraft den 1 januari 2024.

Svårt att rekrytera

Anledningen är att Skövde kommun har haft svårt att rekrytera kompetens i egen regi. Lidköping har sedan tidigare samarbete med andra kommuner i Skaraborg som köper den tjänsten av dem.

– Lidköping har förstärkt sin personal och vi tror att det kommer bli väl så bra service för Skövde framöver också, säger Anita Löfgren (S), socialnämndens ordförande.

Beslut om taxa

Socialnämnden föreslår nu kommunfullmäktige att fastställa ansöknings- och tillsynsavgifter för alkohol, tobak och receptfria läkemedel. En taxa som är baserad på Lidköpings kommuns taxa för 2023.

– Lidköping har inte tagit taxorna för 2024 än. Om vi väntar in Lidköping så skulle vi behöva ta ett beslut med väldigt kort varsel. Därför går vi på de taxorna som gäller nu men som ska gälla hos oss från 1 januari 2024.

Högre avgifter

Tidigare låg taxan för föreningar som inte bedriver verksamhet på kvällarna på 2 000 kronor och den kommer öka till 4 000 kronor.

För de som har ett permanent tillstånd har taxan legat på 8 300 kronor per år i Skövde. Den nya taxan är baserad på en grundavgift och på omsättningen av alkoholförsäljningen. De flesta krögare i Skövde kommer få en högre avgift nästa år och maxbeloppet ligger på 20 000 kronor. Det handlar om de som har en omsättning av alkoholförsäljningen på tio miljoner kronor per år.

– Skövde har haft väldigt låga taxor som inte fullt ut har finansierat kostnaderna. Det har legat ett förslag sedan flera år tillbaka att höja även i Skövde men sen kom pandemin och då var det inte riktigt läge att höja taxorna för krögarna, säger Lena Friberg, socialchef, Skövde kommun.

Nämnden var inte helt enig, SP och SD yrkade på återremiss för att avvakta tills Lidköpings kommun antagit taxorna för 2024.

Dyrare alkoholhandläggning om kommunen köper tjänsten

Artikeltaggar

BeslutEkonomiKommunfullmäktigeLena FribergLidköpingLidköpings kommunOmsättningPolitikSkövdeSkövde kommunSocialdemokraternaSocialnämnder

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.