Hoppa till huvudinnehållet

Fängelset Rödjan växer så det knakar: ”Som svampar ur jorden”

Publicerad:
Regionchef Per Björkgren invigde på onsdagen det andra fullt klara typhuset på Rödjan.
Regionchef Per Björkgren invigde på onsdagen det andra fullt klara typhuset på Rödjan. Foto: Mattias Johansson

– Jag var här för tre år sedan, då fanns inga nya hus. Nu växer de upp som svampar ur jorden!

Orden uttalades av Kriminalvårdens regionchef Per Björkgren när han på onsdagen invigde ytterligare en ny byggnad på Rödjan.

Ingen har väl missat att det pågår en kraftig utbyggnad av kriminalvårdsanstalten Rödjan i Mariestad. I början av året stod ett första så kallat typhus klart att ta emot närmare 60 fångar.

På onsdagen var det dags för invigning av hus nummer två, internt kallat Hus 22. Den 18 september anländer fångarna hit.

Två miljarder

Men först lite allmänt om den stora omgörningen som det satsas totalt två miljarder kronor på. Det är statliga fastighetsägaren Specialfastigheter som bygger och NCC som utför jobbet. Sedan hyr Kriminalvården hela anläggningen som ses som en stor satsning på framtiden där allt pekar på ett ökat behov av platser rent allmänt i landet.

Ett 40-tal tillgängliga kriminalvårdare bjöds på kaffe och tårta.
Ett 40-tal tillgängliga kriminalvårdare bjöds på kaffe och tårta. Foto: Mattias Johansson

Det ska i slutändan bli fyra nya anstaltsbyggnader, eller typhus som de också kallas. Då handlar det fortfarande om en så kallad öppen anstalt (säkerhetsklass 3) med verksamhet i jordbruket.

Inhägnad med stängsel

Samtidigt ska en ny sluten anstalt med 150 platser byggas intill. Den blir inhägnad med stängsel och väntas få säkerhetsklass 2.

– Som vi ser det i dag kommer Rödjan och den nya anstalten att stå helt klara under det tredje kvartalet 2026, säger kriminalvårdschefen Mohamad Mehanna.

Flera av cellerna är dubbelrum med tillgång till egen toalett och dusch.
Flera av cellerna är dubbelrum med tillgång till egen toalett och dusch. Foto: Mattias Johansson

Då kommer hela Kriminalvården i Mariestad husera drygt 600 fångar, vilket innebär ett av Kriminalvårdens större verksamhetsområden i Sverige. Lägg till detta ungefär 450 anställda när vi skriver 2026.

(Verksamhetsområde Mariestad innefattar Rödjan, nya slutna anstalten, Johannesberg och häktet)

139 sökande senast

– Vi kommer att anställa 70 nya kriminalvårdare per år de närmaste åren. När vi annonserade senast efter folk var det 139 sökande, berättar Mohamad Mehanna.

Utöver typhusen tillkommer byggnader för en träindustri, flera administrationshus med personalutrymmen, läkarmottagning, tandläkarmottagning, inskrivningsrum, tvätteri och storkök. En del verksamheter ska försörja båda fängelserna.

Kriminalvårdschefen Mohamad Mehanna avslöjade att man avser att försöka starta två nya utbildningar för fångarna. Han var också nöjd med hur verksamheten kan pågå parallellt med det omfattande byggjobbet.
Kriminalvårdschefen Mohamad Mehanna avslöjade att man avser att försöka starta två nya utbildningar för fångarna. Han var också nöjd med hur verksamheten kan pågå parallellt med det omfattande byggjobbet. Foto: Mattias Johansson

Och så då förstås det som gör Rödjan så speciellt - jordbruket. Där den gamla ladugården snart ska rivas medan byggnadsarbetarna strax intill just är i färd med grundarbeten för den sprillans nya ladan som ska ha plats för 60 mjölkkor.

Kaffe och tårta

Under onsdagens invigningsceremoni av Hus 22 samlades tillgänglig personal som bjöds på kaffe och tårta. Den nya byggnaden ser minst sagt fräsch ut - som en blandning av ett vandrarhem/kursgård/enkelt hotell.

Här växer den nya ladugården fram med plats för 60 mjölkkor. Den gamla kommer snart att rivas.
Här växer den nya ladugården fram med plats för 60 mjölkkor. Den gamla kommer snart att rivas. Foto: Mattias Johansson

Kriminalvårdsinspektör Tomas Sörman visade runt och förklarade att 20 procent av cellerna är dubbelrum med egen toalett och dusch.

Nya utbildningar

– Vi har för avsikt att inom verksamheten här starta både en jordbruksutbildning och en kockutbildning, avslöjade Mohamad Mehanna under en kortare guidetur.

Artikeltaggar

Samhälle

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.