Hoppa till huvudinnehållet

Fjärrvärmepriserna rusar – då sticker Skövde ut: ”Tacksamma”

Publicerad:
Enligt årets Nils Holgersson-rapport får Skövdeborna betala minst av alla invånare i hela länet för fjärrvärme.
Enligt årets Nils Holgersson-rapport får Skövdeborna betala minst av alla invånare i hela länet för fjärrvärme. Foto: Roland Svensson

Prisökningarna på fjärrvärme i Västra Götaland har aldrig tidigare varit så stora som de varit från år 2022 till 2023. Det har medfört att priserna är uppe på rekordnivåer på flera håll i Västra Götaland – men inte i Skövde.

En hel del har blivit dyrare under det senaste året, allt från el till matvaror – och värme är inget undantag, det visar årets upplaga av Nils Holgersson-rapporten. Solör bioenergi i Falköping har höjt kostnaden för fjärrvärme med hela 32 procent, vilket är den största ökningen i hela landet. I Stenungsund uppgår ökningen till 21 procent och i Lerum 19 procent.

– Aldrig tidigare har vi sett så stora prisökningar på fjärrvärme som i år. Det är klart att det blir kännbart för kunder när värmekostnaderna stiger så dramatiskt på kort tid, säger Louise Wall, ordförande i Nils Holgerssongruppen i ett pressmeddelande.

Skövde billigast i länet

I Skövde däremot har man lyckats med att hålla nere kostnaderna. Från 2022 till 2023 har priset ökat med knappt 2 procent och Skövde Energi kan numera erbjuda den billigaste fjärrvärmen i Västra Götaland.

– Vi är väldigt glada och tacksamma över att vi är där även fortsättningsvis. Vi har jobbat fokuserat under många år för att värna fjärrvärmesystemet utifrån den omställning mot hållbart och förnybart som nu sker i samhället och vikten av att avlasta elnätet. Placeringen är ett kvitto på att vi lyckats, säger Åsa Holmqvist Ekman, chef affärsstöd och kommunikation på Skövde Energi.

Åsa Holmqvist Ekman, chef affärsstöd och kommunikation på Skövde Energi.
Åsa Holmqvist Ekman, chef affärsstöd och kommunikation på Skövde Energi. Foto: Johan Espefält

Prisskillnaderna är slående. För en lägenhet i Falköping, som infinner sig på en tredje plats över dyrast fjärrvärme i länet, blir den totala årskostnaden 14 790 kronor medan den i Skövde, som är billigast, i stället blir 9 768 kronor per år.

Åsa Holmqvist Ekman berättar att det finns flera faktorer som spelat in i att man kan hålla en så pass låg kostnad i Skövde. Hon menar att kommunala bolag, som Skövde Energi, generellt sett har bättre förutsättningar än företag som har krav på vinstmaximering. Därtill spelar vilket bränsle man använder sig av en stor roll, i Skövde använder man sig av biobränsle och avfall.

– Olika energibolag har olika förutsättningar, säger Åsa Holmqvist Ekman.

Även i Karlsborg, Tibro och Hjo är fjärrvärmen relativt billig – jämfört med övriga kommuner i länet. Tibro befinner sig ungefär på mitten av listan och priset har ökat med knappt 9 procent sedan i fjol. Både Hjo och Karlsborg är med på topp tio-listan över de billigaste kommunerna i länet. I Hjo är ökningen 5 procent medan den i Karlsborg är 8 procent.

Fortsatt stigande elpriser

Priset på el har ökat med runt 9 procent sedan i fjol, både hos Skövde Energi och Karlsborgs energi. När det kommer till Tibro Energi har elpriset endast ökat med 3 procent medan det hos Hjo Energi ökat fem gånger så mycket, med 15 procent.

Om undersökningen

Sedan år 1996 ger Nils Holgerssongruppen årligen ut rapporten ”Fastigheten Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige”. I rapporten ”förflyttas” en bostadsfastighet med 15 lägenheter genom landets samtliga 290 kommuner för att jämföra kostnader för sophämtning, vatten och avlopp, el och uppvärmning. Gruppens medlemmar är Bostadsrätterna, Fastighetsägarna, HSB Riksförbund, Hyresgästföreningen, Riksbyggen och Sveriges Allmännytta.

Artikeltaggar

ElEnergiFjärrvärmeHjo EnergiHSBHyresgästföreningenKarlsborgMiljöRiksbyggenSkövdeTibroVA

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.