Hoppa till huvudinnehållet

Personal får utbildning: ”Gynnar oss”

Publicerad:
Personal inom förskola och skola får möjlighet att utbilda sig till barnskötare och elevassistenter. En utbildning som delvis bekostas av Europeiska socialfonden.
Personal inom förskola och skola får möjlighet att utbilda sig till barnskötare och elevassistenter. En utbildning som delvis bekostas av Europeiska socialfonden. Foto: Hasse Holmberg / TT

Outbildad personal inom skola och förskola har möjlighet att få en utbildning. En väg för att stärka kompetensen men även öka andelen behörig personal.

– Det är positivt att de som är i vår verksamhet har utbildning för det de jobbar med, säger Marianne Gustafson (KD).

Utbildningen, Stega vidare, bekostar delvis med medel från Europeiska socialfonden och syftar till kompetenshöjning och att medarbetare få möjlighet till omskolning.

– Det handlar om att öka möjligheten till ett inkluderande och hållbart arbetsliv för alla, säger Marianne Gustafson (KD), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, och tillägger:

– Målsättningen har varit att anställa människor som är lite längre från arbetsmarknaden eller som inte har en formell utbildning. I vår verksamhet, på bland annat förskolan, har vi vikarier och timanställda som inte har utbildning. Då har vi valt att erbjuda ett antal att få möjligheten till en utbildning till barnskötare.

Teori och praktik

Det handlar främst om utrikesfödda kvinnor och män som får möjlighet att varva teori med praktik, det handlar både om svenska och utbildning till barnskötare. De har teori två dagar i veckan och praktik tre dagar i verksamheten.

– Det är personer som vi redan idag har i vår verksamhet som vikarier som vi önskar får en formell utbildning. Det gynnar oss som arbetsgivare att de har kunskap om verksamheten och får en utbildning. Det blir även bra för dem som får möjlighet att få fast anställningar så småningom.

I samarbete

Utbildningsinsatsen är ett samarbete ihop med Tibro kommun och totalt är det 16 som går barnskötarutbildning från både Skövde och Tibro och sex som har inriktning elevassistenter från Tibro.

– Vi tänker att vi behöver utbilda barnskötare och på sikt önskar vi få behöriga lärare, det är det vi söker först och främst.

Utbildningen är tvåårig och inleddes i maj i år.

Artikeltaggar

FörskolorKristdemokraternaSkola och utbildningSkolorSkövdeSkövde kommunTibroTibro kommunUtbildning

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.