Hoppa till huvudinnehållet

SAIK kollapsade: ”Skärrade – ängsliga”

Publicerad:
Skövde AIK förlorade en målrik tillställning mot Örebro SK på bortaplan när SAIK tappade en 3–1-ledning till en 3–5-förlust i den andra halvleken.
Skövde AIK förlorade en målrik tillställning mot Örebro SK på bortaplan när SAIK tappade en 3–1-ledning till en 3–5-förlust i den andra halvleken. Foto: JOHAN BERNSTRÖM

Skövde AIK ledde med 3–1 (!) i halvtid mot Örebro SK på Behrn Arena.

I den andra halvleken kom ÖSK ut och sköljde över SAIK och vände på tillställningen inför 3 683 åskådare.

– Det var två helt olika halvlekar. Återigen släpper vi in för mycket mål. Det är det som är vårt problem, säger SAIK-tränaren Tobias Linderoth efter 3–5-förlusten i Örebro.

Skövde AIK fick en smakstart på Behrn Arena.

Eller vad sägs som två mål på de första 16 minuter genom Hugo Engström.

Skövde AIK chockade Örebro SK i inledningen på matchen.

Sedan reducerade hemmalaget men SAIK repade mod och skaffade sig en hörna efter knappa halvtimmens spel som lagkaptenen Filip Schyberg kunde nicka in.

Drömkvällen försvann: ”Det får inte hända”
Skövde AIK:s lagkapten Filip Schyberg jublar efter sitt nickmål som betydde 3–1 till SAIK i första halvlek.
Skövde AIK:s lagkapten Filip Schyberg jublar efter sitt nickmål som betydde 3–1 till SAIK i första halvlek. Foto: JOHAN BERNSTRÖM

3–1 till SAIK och det stod sig sedan halvleken ut efter 45 minst sagt händelserika minuter.

– I första halvlek gör vi det som vi ska göra. Presspelet biter bra. Vi var bra på att försvara vår egen tredjedel. Vi var effektiva i vårt anfallsspel. Vi kunde kanske ha utnyttjat det ännu mer. Vi hade fler lägen, säger SAIK-tränaren Tobias Linderoth.

Skövde AIK:s tränare Tobias Linderoth.
Skövde AIK:s tränare Tobias Linderoth. Foto: JOHAN BERNSTRÖM

Nära hattrick

Han tänker främst på det friläge som Hugo Engström fick efter 38 minuters spel när SAIK ledde med 3–1. Där kunde SAIK-spelaren gjort hattrick men avslutet gick över målet.

– Om vi hade gjort 4–1 där hade vi kanske kommit in med ett lite större lugn i paus. Vi vet att i det läge vi är i så är vi ängsliga och vi släpper in mål framförallt.

– Vi visste att Örebro kommer blåsa på i inledningen på andra halvlek. De får ett lite för tidigt mål. Vi är lite för skärrade, lite för ängsliga och hittar inte tillbaka till det vi ska göra och Örebro utnyttjar det på ett bra sätt. De är effektiva och det smäller två gånger. Det gick alldeles för fort, fortsätter Tobias Linderoth.

Örebro kvitterade efter 53 minuter när de gjorde sitt andra mål i andra halvlek inom loppet av endast fem minuter.

Så var matchen mot Örebro minut för minut
Örebros David Seger jublar efter att han gjort 4–3 mot Skövde AIK.
Örebros David Seger jublar efter att han gjort 4–3 mot Skövde AIK. Foto: JOHAN BERNSTRÖM

Fullbordade vändningen

Efter 72 minuter spel var hemmalagets vändning fullbordad när David Seger gav Örebro ledningen.

Hemmalagets Kalle Holmberg avrundade sedan målskyttet på stopptid när han nätade ifrån straffpunkten.

– Jag vet inte hur många mål av karaktären årets mål som vi har släppt in men det är väl några sådana även i den här matchen. Då får man gratulera till bra individuella prestationer ifrån Örebros sida.

– Det är tråkigt för oss. Vi behöver alla poäng vi kan få och jag tycker att killarna efter den första halvleken gör sig förtjänat av det men tyvärr orkar vi inte hålla hela distansen ut. Det är perioder i matcher där vi är bra och då kan vi utnyttja det på ett bra sätt men i de mindre bra perioderna släpper vi in för enkla mål när vi borde kunna försvara oss bättre, resonerar Tobias Linderoth.

Skövde AIK och tränaren Tobias Linderoth blev utan poäng mot Örebro SK efter att ha tappat en 3–1-ledning i den andra halvleken.
Skövde AIK och tränaren Tobias Linderoth blev utan poäng mot Örebro SK efter att ha tappat en 3–1-ledning i den andra halvleken. Foto: JOHAN BERNSTRÖM

”Ängslighet eller passivitet”

I den andra halvleken blev SAIK hårt ansatta och fick mest ägna sig åt att försvara sig.

– Jag är mest besviken över att vi inte klarar av att hålla ihop det 90 minuter. Vi har inte fokus och kylan att göra rätt saker hela vägen. Det är en ängslighet eller passivitet ifrån vår sidan i början av andra halvlek som gör att de kommer in i matchen. Sedan är det givetvis också kvalitet men samtidigt väljer vi också konstiga lösningar i vårt försvarsspel när vi blir satta under press.

Det här är första matchen sedan seriepremiären som SAIK gör tre mål i en match i Superettan.

– Vi gör tre mål på bortaplan och då ska vi vinna matchen. Så är det. Det måste vi göra. Det ska räcka om försvarsspelet är tillräckligt bra, säger Tobias Linderoth.

– Det är tufft att hantera situationerna när vi hamnar lite under press. Det är precis som att vi glömmer bort lite grand vad vi ska göra. Vi måste vara påkopplade och fokuserade hela tiden och inte jaga upp oss, fortsätter han.

Örebros Sebastian Crona och Skövde AIK:s Elmar Abraham i en duell på Behrn Arena.
Örebros Sebastian Crona och Skövde AIK:s Elmar Abraham i en duell på Behrn Arena. Foto: JOHAN BERNSTRÖM

Avståndet ökade

Marginalerna blir mindre för Skövde AIK och avståndet till kvallagen utökas.

Efter förlusten mot Örebro SK är avståndet upp till Örgryte IS, som i och med segern mot AFC Eskilstuna passerade Helsingborgs IF, på den sista kvalplatsen sex poäng för SAIK.

Samtidigt förlorade Helsingborgs IF mot Gais med 1–4 på söndagen.

Åtta omgångar återstår av Superettan.

FOTBOLL. Superettan

Matchfakta

Superettan

ÖREBRO SK–SKÖVDE AIK

5–3 (1–3)

Mål: 0–1 (10) Hugo Engström, 0–2 (16) Hugo Engström, 1–2 (26) Kevin Walker, 1–3 (29) Filip Schyberg, 2–3 (48) Simon Kroon, 3–3 (53) Jake Larsson, 4–3 (72) David Seger, 5–3 (90) Kalle Holmberg (straff).

Varningar:

Örebro SK: Valgeir Valgeirsson, Samuel Kroon.

Skövde AIK: Armend Suljev, Marc Tokich, Isak Vidjeskog, Elmar Abraham, Hugo Engström, Gustav Broman.

Domare: Jonas Bögelund.

Publik: 3 683 åskådare.

Så startade Skövde AIK: Otto Lindell – Armend Suljev (Ut 87 minuter), Filip Schyberg, Gustav Broman, Elias Lindell – Isak Bjerkebo (Ut 66 minuter), Isak Vidjeskog (Ut 87 minuter), Hanna Abraham, Hugo Engström (Ut 81 minuter) – Mikael Mörk, Marc Ante Tockich.

På Skövde AIK:s avbytarbänk: Filip Järlesand, Aldin Basic, Darrell Kamdem Tibell (In 81 minuter), Lukas Rhöse (In 66 minuter), Marc Agerborn (87 minuter), Samuel Sörman, David Frisk (In 87 minuter).

Artikeltaggar

FotbollÖrebro SKSkövde AIKSuperettan

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.