Hoppa till huvudinnehållet

Behov av fler yrkesutbildningar: ”Anpassa till de jobb som finns”

Publicerad:
Utifrån behovet på arbetsmarknaden så behövs fler yrkesutbildningar framöver, bland annat inom industriteknik. Arkivbild.
Utifrån behovet på arbetsmarknaden så behövs fler yrkesutbildningar framöver, bland annat inom industriteknik. Arkivbild. Foto: Roland Svensson

Många har sökt till Gymnasium Skövde och det är så gott som fullt på yrkesprogrammen på Kavelbro. Ett nytt samverkansavtal har tagits fram där fokus är på fler platser inom yrkesprogrammen utifrån arbetsmarknadens behov.

– Vi behöver anpassa våra utbildningar till de jobb som finns framöver, säger Marianne Gustafson (KD).

Skolstarten på gymnasiet har under flera år varit en stökig tillställning men i år har det varit annorlunda enligt Marianne Gustafson (KD), ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Under tre år har det jobbats för att det ska bli en bra skolstart där bland annat flera sektorer inom kommunen, elevrådet, polisen och fastighetsägare samarbetar.

– Det har varit en väldigt lugn skolstart. Vi är väldigt tacksamma för det arbete som görs och elevrådet har gjort en väldigt fin insats i det arbetet. Det har varit exemplariskt bra sen händer det säkert vissa saker vid skolan men de som var med blev glatt överraskade över att det blev en så bra skolstart. Det är vi väldigt tacksamma för och det har gjorts ett bra arbete, säger Marianne Gustafson (KD) och tillägger:

– Vi är inte i hamn än men vi är på väldigt god väg att det ska bli en bra skolstart för alla.

Ett högt söktryck

Det är ett högt söktryck till Gymnasium Skövde.

– Våra kommunala gymnasieskolor fyller väl sina platser. De fristående har en del tomma platser i nuläget men det händer väldigt mycket de första veckorna. Slutar någon så kanske någon annan väljer över till en annan linje. Om några veckor vet vi de helt klara siffrorna.

Det är fullt på flera av yrkesprogrammen på Kavelbro med ökning på restaurang- och livsmedelsprogrammet men även till industritekniska programmet.

– Vi var lite oroliga innan sommaren för där såg vi lite tendensen att vi kanske inte skulle få fullt men det har ökat. Arbetsmarknaden behöver de som går på yrkesprogrammen och vi behöver en förskjutning över till fler yrkesutbildningar.

Fler yrkesutbildningar

Kommunerna i Skaraborg har, sedan många år tillbaka, ett samarbetsavtal kring gymnasieutbildningar. Att jobba med dimensioneringen av gymnasieutbildningar som är anpassade utifrån arbetsmarknadens behov är nu en del i det reviderade samverkansavtalet.

– Vi ser behovet kring yrkesutbildningar. I dagsläget har vi fler gymnasieplatser än elever men bara i Skövde kommun ser vi en ökning med 550 gymnasieelever under de närmaste tio år på grund av befolkningsökningen. Men det kan vara så att vi behöver dimensionera utifrån Skaraborg där vi ser att vissa program ska vara i vissa kommuner och andra inte.

Men kommunerna beslutar själva om de vill ha kvar ett program eller inte.

”Behöver samarbeta mer”

– Vi ser att vi behöver samarbeta mycket mer. Det handlar också mycket utifrån de etableringar som är i Skaraborg, att vi behöver anpassa våra utbildningar till de jobb som finns framöver. Vi behöver få in ännu fler, bland annat till industritekniska programmet, för det är mycket industrijobb framöver.

På Kavelbro finns nio tomma platser på elva program med 236 platser och på Västerhöjd är det 13 tomma av 440 platser men det kan komma ändras utifrån omval.

Artikeltaggar

ArbetsmarknadGymnasieskolanGymnasium SkövdeKristdemokraternaSkaraborgSkola och utbildningSkövde kommunSkövde kommunUtbildning

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.