Hoppa till huvudinnehållet

Publikfavorit i ”Jerka”: "Lite generande"

Publicerad:
Edwin Aspenbäck har blivit stor publikfavorit i Eriksdalshallen. Foto: EMMA WALLSKOG

Förra säsongen stormade Hammarby fram i Handbollsligan och såg till att det började pratas handboll på söder i Stockholm igen. Bra tryck i "Jerka" eller Eriksdalshallen som är det korrekta namnet på den klassiska arenan. Bland spelarna fick fansen en stor favorit i hjokillen Edwin Aspenbäck.

Till blev till och med så att han fick en egen låt på Spotify.

- Roligt, men kanske även lite generande, kommenterar Edwin när han fanns med som gäst i studion vid Handbollsligans webbsända upptaktsträff.

Ingen lätt väg

Aspenbäcks karriär har inte varit helt spikrak. Guldkroken Hjo är moderklubben och han kom fram tidigt då han tillhörde IFK Skövdes talangfulla spelare födda 2000.

Edwin debuterade i juniorlandslaget ganska tidigt, men sedan hölls han borta, men fick två säsonger förstörda av skador, kom tillbaka oh valde då att byta till den norska storklubben Elverum.

Han fick känna på en del spel där innan det blev en utlånning till Hammarby, där blev han kvar och har blivit en stor publikfavorit: "Edvin Aspenbäck lämna aldrig oss", som är en del av texten i den speciella låten, vilket säger mycket om fansens uppskattning.

Man kan konstatera att Edvin tagit steget från lovande till en nyckelspelare i Hammarby som tippas kunna vara med och kriga bland de fyra bästa.

Vad ligger bakom utvecklingen?

– För min del handlar det mycket om att känna trygghet och lita fullt ut på tränaren Patrik Fahlgren. Vi har egentligen kört efter samma metod hela tiden. Det ger resultat, säger Aspenbäck.

– Sedan kanske jag tar handbollen mer på allvar nu, tidigare var det inte alltid så.

På frågan är vad han vill förbättra säger han:

- Främst är det försvarsspelet, jag är ju alltid väldigt snabb att springa ut till bänken, framåt handlar det om mitt skott från distans som kan bli bättre.

Det låter kanske lite lustigt för en spelare som förra säsongen kom femma i skytteligan med 139 mål och det utan att skjuta några straffar, men det är satsningarna och genombrotten som är styrkan.

Hammarby har hittills slagit ur underläge, men den här säsongen räknas de som ett förväntat topplag.

– Kanske lite läskigt för oss som är vana att vara underdog, nu gäller det att vi klara att hantera kraven såväl utom och innanför laget, säger tränaren Patrik Fahlgren.

Laget då?

Mycket är sig likt, men Gustav Davidsson som spelmotor lämnar en lucka efter sig som måste tätas. Davidsson har flyttat till Rhein-Neckar Löwen i Tyskland.

Hammarby täcker för säkerhets skull upp med två spelare.

Henrik Olsson kommer från spel i Frankrike, precis som klubbikonen Josef Pujol som är tillbaka i Bajen efter sju år. Bra spelare naturligtvis.

– Det handlar om att se att göra det de är bra på ofta som möjligt, resonerar Fahlgren.

Artikeltaggar

Edwin AspenbäckEriksdalshallenGustav DavidssonHammarby IFHandbollHandbollsliganIFK Skövde HKPatrik FahlgrenRhein-Neckar LöwenSpotify

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.