Hoppa till huvudinnehållet

Skaraborgsmamman tjänar flera tusen i månaden på Onlyfans

Publicerad:
Har tjänat ihop 150 000 kronor sedan februari.
Har tjänat ihop 150 000 kronor sedan februari. Foto: Philip Alfredsson

Allt började med en sexblogg där förslag från läsare kom om att hon skulle skaffa Onlyfans. I februari i år la hon ut sitt första klipp och sedan dess har hon fått ihop närmare 150 000 kronor från sajten.

– Jag läste om en tjej som sålde fisar på nätet för flera hundra tusen i månaden, så jag tänkte att jag kör, säger Sofia.

Vi träffar Sofia en fredag i augusti, egentligen heter hon något annat men berättar att hon vill vara anonym i intervjun för att skydda närstående.

– Jag vill vara anonym för att jag inte känner ett behov av att skrika rakt ut att ”här är jag”. De som vet att jag har Onlyfans, vet helt enkelt, säger Sofia.

Tusentals kronor extra

Till vardags lever Sofia ett liv med ett vanligt 9–17-jobb och bor på en ort i Skaraborg tillsammans med sin familj. Men, utöver sin arbetsinkomst, får hon en inkomst ifrån betalplattformen Onlyfans.

– Inkomsten därifrån brukar ligga mellan 12 000–15 000 kronor i månaden.

Onlyfans är en plattform där vuxna individer publicerar bilder och videor på ett privat konto, där prenumeranter får betala för att få tillgång till innehållet. På plattformen hittar man olika innehåll från artister, gamers och personliga tränare. Dock finns det inga begränsningar på vilket innehåll man får lägga upp, vilket främst gjort sajten till en sida för betalporr.

Sidan har blivit kritiserad för att vara en inkörsport till prostitution.
Sidan har blivit kritiserad för att vara en inkörsport till prostitution. Foto: Tali Arbel

”Kändes lite som prostitution”

I dokumentären ”Pornfluencers” som SVT Edit gjort varnade polisen Simon Häggström för att Onlyfans kunde bli en inkörsport i prostitution för barn och unga vuxna.

Att sidan fått kritik, är något som Sofia förstår.

– I början ville jag inte lägga ut, för det kändes lite som prostitution. Jag vill inte uppmuntra till att folk ska tro att man kan överleva genom att visa sitt kön på nätet, jag tycker att man ska ha ett vanligt jobb. Dock ångrar jag inte att jag började, jag gör det av fri vilja och det kändes naturligt för mig eftersom jag både har en blogg och använt mig av gratissidor där jag lagt ut material av sexuell karaktär sedan innan, säger Sofia.

Sofia säger att hon inte vill marknadsföra saker hon inte gillar.
Sofia säger att hon inte vill marknadsföra saker hon inte gillar. Foto: Philip Alfredsson

Sedan februari i år har Sofia fått ihop närmare 150 000 kronor från sitt innehåll på Onlyfans.

– Jag skaffade Onlyfans för ett och ett halvt år sedan, men jag la inte ut något förrän i början på året. Först funderade jag om folk verkligen betalar för att se sådant. Men sedan läste jag om en tjej som sålde fisar för flera hundra tusen i månaden, så jag tänkte jag att kör. Det gick bra redan från början, säger Sofia.

Marknadsför inget utanför hennes gränser

Meghan Donevan, forskare på organisationen Talita, som hjälper kvinnor ur prostitution, har också riktat kritik mot sidan. Till Expressen har hon sagt att gränsdragningen för vad användare lägger ut och inte på sajten kan vara svår, och att man som användare kan tänja på sina gränser och lägga ut grövre innehåll för att tjäna mer pengar.

Sofia menar att hon inte marknadsför något som hon inte vill.

– Jag skulle kunna lägga ut grövre grejer för att tjäna mer pengar, men då marknadsför jag något som jag inte gillar. Jag gör bara saker som jag vill och som jag tycker om, säger Sofia.

Hur tänker du att bilder och filmer kan spridas utanför Onlyfans?

– Jag bryr mig inte så mycket om att bilder kan spridas, jag tänker att alla har sett nakna människor.

Och hur tänker du kring din familj och detta konto?

– Jag och min familj har en ärlig relation. Jag försöker prata om att man bara ska ta bilder som man ska stå för.

Artikeltaggar

AftonbladetMänskligtOnlyfansSimon HäggströmSkaraborgSVT

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.