Hoppa till huvudinnehållet

Vill folkomrösta om hur regionen sköter vården: ”Så mycket större än bara Lidköping”

Publicerad:
Emma Larsson har arrangerat flera protester mot neddragningar av sjukhuset i Lidköping. Nu vill hon gå steget längre och ifrågasätter hur regionen sköter sitt vårduppdrag i hela Västra Götaland.
Emma Larsson har arrangerat flera protester mot neddragningar av sjukhuset i Lidköping. Nu vill hon gå steget längre och ifrågasätter hur regionen sköter sitt vårduppdrag i hela Västra Götaland. Foto: Thomas Kühnel

En folkomröstning förbereds kring ett missnöje om hur Västra Götalandsregionen sköter sitt sjukvårdsuppdrag.

Initiativtagare är Emma Larsson, känd från att ha lett protesterna mot att lägga ned akuten i Lidköping.

Det kommer att krävas nästan 140 000 namnunderskrifter för att gå vidare med en begäran om folkomröstning.

I förra veckan lämnade Emma Larsson in en överklagan till Förvaltningsrätten i Göteborg, utifrån att Västra Götalandsregionen tagit ett beslut om nedläggning av akutmottagningen i Lidköping, som Emma Larsson menar strider mot patientsäkerhetslagen.

– Jag försöker att hitta vartenda halmstrå för att försöka få stopp på det här och då blev det en begäran om laglighetsprövning, berättar hon.

Enligt patientsäkerhetslagen ska vårdgivaren vidta de åtgärder som behövs för att förebygga att patienter drabbas av vårdskador.

– Det är det jag trycker mest på. Jag ser i risk- och konsekvensanalysen att patientsäkerheten är hotad, säger Emma Larsson.

Nu har också flera personer följt i hennes fotspår och lämnat in liknande överklaganden till förvaltningsrätten.

Vill gå vidare

Men Emma Larsson nöjer sig inte med detta. Nu har hon börjat jobba för att som ett folkinitiativ begära en folkomröstning om hur Västra Götalandsregionen sköter sjukvården.

Hon tycker att det genomsyrar regionen överlag. Det finns flera exempel på hur regioninvånare har långt och betydligt längre, till närmaste akutmottagning än vad Lidköpingsborna kommer att få. Till exempel boende i Strömstad som har nästan tolv mil till akuten på Näl i Trollhättan. Uddevallas akutmottagning som också var traumamottagande, lades ned 2010.

– När de bestämde sig för att stänga ner Uddevalla akutverksamhet och flytta till Näl, så vet vi vad utfallet blev. Näl blev en överbelamrad akutverksamhet där patienter fick väldigt långt att åka, säger Emma Larsson.

Just med tanke på detta vill hon och flera engagerade för saken, försöka få till en folkomröstning, genom ett initiativ från hela regionens invånare.

När akuten i Uddevalla stängdes ner för 13 år sedan fick många regioninvånare lång resväg. Strömstadsborna får åka nästan tolv mil till sin närmaste akut.
När akuten i Uddevalla stängdes ner för 13 år sedan fick många regioninvånare lång resväg. Strömstadsborna får åka nästan tolv mil till sin närmaste akut. Foto: Bo Johansson

– Vi tycker att regionen missköter sitt uppdrag när det kommer till hälso- och sjukvård. Det här är så mycket större än Lidköping och Skaraborg. Vi vill visa var vi står i frågan, att det är fler än i Skaraborg som är missnöjda, menar Emma Larsson.

Behöver många namn

För att kunna få till ett så kallat folkinitiativ för en folkomröstning måste de få in fysiska namnunderskrifter från tio procent av de röstberättigade i Västra Götalandsregionen. Totalt finns det nästan 1,4 miljoner röstberättigade, så runt 140 000 underskrifter måste in.

Det är regionfullmäktige som bestämmer om en folkomröstningen ska hållas, om inte två tredjedelar av församlingen är emot. En folkomröstning är sedan bara rådgivande.

På söndag har Emma Larsson bjudit in till ett första arbetsmöte för de som vill jobba med folkinitiativet. Och hon ger sig inte.

– Det är aldrig försent. Även oavsett om det hjälper oss här och nu eller inte, så är det tydligt att vi sätter ner foten, vad folket faktiskt vill.

Artikeltaggar

FolkomröstningarLidköpingNälPolitikSkaraborgSkaraborgs sjukhusUddevallaVårdVård och omsorgVästra Götalandsregionen

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.