Hoppa till huvudinnehållet

BILDEXTRA: Galleri Rizoma tar plats i Konstmuseet

Publicerad:
Kathryn Anderson, Teddy Baden och Dano Wilhelmsson hoppas många kommer och tar del av utställningen. Foto: Tobias Larsson Franzén

Galleri Rizoma från Falköping har tagit plats i Konstmuseet i Skövde. Med inspiration från mexikansk gatukonst vill de inspirera till kreativitet men också vara en mötesplats dit alla ska vara välkomna.

Rizoma drivs som en ideell förening och består av ett 10-tal verksamma konstnärer. I galleriet i Falköping håller man runt nio utställningar per år och bjuder ofta in till skapartillfällen under aktiviteten ”Kom och måla”.

– Vi är ett galleri, men också ett ställe där väldigt många människor kommer för att mötas. Även de som inte har ett större intresse för konst har funnit Rizoma som ett välkomnande ställe att gå till, säger Dano Wilhelmsson, en av grundarna.

Föreningen bildades 2016, men idén föddes så smått redan 2012. Då var ett antal mexikanska konstnärer på besök i Skaraborg för att demonstrera gatukonst – så kallad muralmålning. De har man fortfarande nära kontakt och samarbete med, men också med konstnärer från andra delar av världen.

– Vi tänker att vi verkar i ett slags mellanläge som kallas för Swexiko där man blandar det bästa från båda kulturer, säger Dano.

Föreningen står bland annat bakom de 17 gatukonstverk som sätter färg på centrala Falköping.

Nu har man tillfälligt flyttat en del av verksamheten till Konstmuseet i Skövde. I Lilla galleriet visas bilder och en film om projekt som föreningen tidigare genomfört, grafiska tryck, designade skateboardbrädor och andra färgglada alster. Med sig har de även ett klotterbord som vem som helst kan sätta sin prägel på.

Vernissagen hålls på torsdag och utställningen visas fram till den 19 november.

– Vi ska försöka förmedla känslan med Rizoma. Vi är väldigt glada över att få vara här.

I utställningen visas bilder av föreningens medlemmar.
I utställningen visas bilder av föreningens medlemmar. Foto: Tobias Larsson Franzén
Några målade brädor.
Några målade brädor. Foto: Tobias Larsson Franzén
På klotterbordet är det fritt fram att gå lös med målarpennan.
På klotterbordet är det fritt fram att gå lös med målarpennan. Foto: Tobias Larsson Franzén
Foto: Tobias Larsson Franzén
Foto: Tobias Larsson Franzén
Foto: Tobias Larsson Franzén

Artikeltaggar

GallerierKonstSkövdeUtställningarVernissager

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.