Hoppa till huvudinnehållet

Play it like Skövde även när det gäller Kulturskolan

Publicerad:
Pierre Fahlström tycker inte Skövde kommuns satsning på kulturskola är fullvärdig.
Pierre Fahlström tycker inte Skövde kommuns satsning på kulturskola är fullvärdig. Foto: Tobias Larsson Franzén

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Med braskande rubriker vill man påskina att Skövdes politiker satsar stort på en Kulturskola. Jag anser att detta inte är en fullvärdig kulturskola. Låt mig förklara.

Bakgrunden finns i en bristfällig utredningsrapport från kulturavdelningen där man kan läsa att ”Till en extra kostnad av 2,7 miljoner kronor/år kommer Skövde att få en Kulturskola!” Den pengen räcker inte till en fullvärdig kulturskola likt de vi ser i andra kommuner. I en kommun av Skövdes storlek borde man ha råd med en fullvärdig kulturskola. Då behövs instrumentalpedagoger av skilda slag, en dramapedagog, en danspedagog, en bildpedagog och en kulturpedagog som verkar i grundskolan med estetiska lärprocesser. Detta ska vara heltidstjänster med utbildad personal. 1,5 tjänsteutökning är inte en kulturskola. Utredningen föreslog ju tre nya tjänster. Plus i kanten för att man infört dataspelsprogrammering.

Enligt riktlinjerna för kulturskolor skall man ha minst tre olika kulturämnen. Det viktigaste är att det blir kulturskola på riktigt, och ingen ”hittepå-verksamhet” för att få ihop tre olika ämnesområden.

Här följer relevant fakta i sammanhanget:

Ur ett nationellt perspektiv är Sverige ett framstående musikexportland och musik- och kulturskolan anses vara en av flera förklaringar till denna framgång. I jämförelse med andra kommuner i Sverige är Skövde bland de sämsta i klassen att prioritera kultur.

Nettokostnaden för Skövde är bland de lägsta i Sverige och lägst i hela Skaraborg. Elevavgifterna är bland de högsta i Sverige och högst i hela Skaraborg. I drygt 20 kommuner har man en avgiftsfri kulturskola. Skövde musik- och kulturskola är idag personalmässigt en av landets minsta sett till folkmängden i kommunen. Skövde kommun uppfyller heller inte FN:s barnkonvention artikel 31.

Vi ska vara en attraktiv kommun att bo i. Det kommer att flytta många människor till Skövde kommande år. Jag känner mig ganska säker på att sättet vi prioriterar kultur i den här staden är riktigt dåligt och oattraktivt. Med en hel yrkeskarriär inom kulturverksamhet kan jag garantera er att för många är kulturskolan starten på ett yrkesliv och lärandet i kulturämnen ger effekter på de övriga så viktiga ämnena i grundskolan.

Till sist, inför valet förra hösten var jag på en utfrågning av kommunens kulturpolitiker på Kulturfabriken. Döm om min förvåning då det inte fanns någon kommunpolitiker från Moderaterna på podiet.

Det finns många kompetenta, lokala krafter som vet hur en kulturskola byggs upp och vilken betydelse den har. Min uppmaning till er är att ta hjälp av krafter utanför politikens väggar som vet och kan kultur.

Pierre Fahlström

Artikeltaggar

GrundskolanITKulturKulturfabrikenKulturlabbetMusikNöje/KulturSkaraborgSkola och utbildningSkövde