Hoppa till huvudinnehållet

Rötterna har avtryck i Lisas nya barnbok: ”Tibro var mitt universum”

Publicerad:
Tibro-rötterna gör sig påminda i Lisa Blombergs författarskap.

Bokdebuterande Lisa Blomberg har inte släppt uppväxten i Tibro. Hemorten har tjänat som inspiration för hennes bokvärld.

– När jag var i samma ålder som Tramsebyxan och Slas-Hans så var Tibro mitt universum – Tarzanbacken, Mulleskogen och alltihopa.

Lisa Blomberg tillbringade sina första tretton år i Tibro, gick i Fröstorpskolan och Smulebergskolan, och hette då Ljungström i efternamn.

– På sommarlovet mellan sexan och sjuan flyttade familjen till Falkenberg. Då längtade jag hem till Tibro konstant i två år. Jag åkte dit så ofta jag kunde och var så avundsjuk på alla kompisar som fick gå på Nyboskolan.

Efter gymnasiet, och via fem års studier i Lund, hamnade hon i Stockholm.

– Jag hade bara tänkt vara här ett litet tag, sen skulle jag bo i Göteborg för det var storstaden för mig i Falkenberg. Men jag blev fast här och jag funderar fortfarande hur jag ska kunna flytta hem till Västkusten.

Lisa jobbar som marknadschef på Johan & Nyström Kafferostare & Tehandlare som driver ett rosteri i Länna utanför Stockholm.

Inspiration

Mycket att inspirationen till barnboken har Lisa hämtat från sin uppväxt. Boken riktar sig till barn i samma ålder som när hon själv bodde i Tibro och flera av de egna karaktärsdragen återfinns i figurerna Tramsebyxan och Slas-Hans.

– Jag har alltid varit nyfiken, klurig och tänkt. Jag älskade att skriva berättelser i låg- och mellanstadiet. Det var där någonstans det startade med att jag tyckte det var kul att skriva och hitta på. Sedan har det utvecklats och plötsligt i supervuxen ålder kom jag på att jag ville skriva en bok.

Även om det gått många år sedan skoltiden i Tibro så har hon kvar en anknytning till orten genom moster och kusiner som bor kvar.

– Nu i helgen var jag i Fagersanna och då slängdes jag tillbaka till miljön. Jag var där jättemycket när jag bodde i Tibro – ute i naturen och funderade på saker och ting. Så den typen av tankar grundades verkligen under de åren när jag var i Tibro.

”Superspännande”

Lisa gör sin debut som författare med Tramsebyxan och Slas-Hans – Vart tar löven vägen, utgiven på Visto förlag. Som titeln antyder bygger historien bygger på ett fantasifullt svar på funderingar kring saker som försvinner. Hon har ytterligare tre färdiga manus med liknande upplägg.

– Det är superspännande, för det började som en idé för ganska många år sen, då namnen Tramsbyxan och Slas-Hans dök upp. Nu får jag ge ut den här boken, vilket är jättekul. Min förhoppning är att den blir så pass omtyckt av barn att jag får ge ut de andra också.

Men Lisa är inte aktuell med bara den boken, utan två. Den andra är en typ av handbok men riktad till samma målgrupp.

– Den handlar om mindfulness för barn och unga. Det är samma språk och samma sätt att tänka, men det är en handbok, ett verktyg att använda tillsammans med barn.

Artikeltaggar

LitteraturMänskligtTibro kommun

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.