Hoppa till huvudinnehållet

Tiotusentals portioner såldes under Matfestivalen: ”Cirka 25 000 besökare”

Publicerad:
38 000 portioner såldes under Matfestivalen 2023. En del av den kom från Lilla Krogen där Jakob Forslund och Erik Berglind grillade entrecote. Arkivbild. Foto: Anneli Malm

38 000 matportioner såldes under årets Matfestival och antalet besökare beräknas utifrån det.

– Vi räknar att det kan ha varit cirka 25 000 besökare totalt över helgen, säger Katarina Blad, Next Skövde.

Det var en regnig helg när årets Matfestival gick av stapeln i slutet av augusti men trots det så lockades en hel del folk till festivalområdet.

Tidigare år har man räknat in antalet besökare med hjälp av ”räknare” och man har även sålt mathäften. I år var första året som matportionerna betalades direkt till krögarna och besökarantalet beräknas utifrån antalet sålda portioner.

– Det såldes 38 000 portioner och vi räknar att det kan ha varit cirka 25 000 besökare totalt över helgen, säger Katarina Blad, projektledare för Matfestivalen på Next Skövde.

– Det är något färre än förra året men vi är jättenöjda i alla fall.

”Väldigt väderberoende”

I år regnade det mer eller mindre båda dagarna under festivalen, förra året var det en fin dag medan den andra regnade bort.

– Det är väldigt väderberoende. Men krögarna är jättenöjda, någon sålde jättemycket och någon något mindre detta året. Men överlag är alla vi har pratat med jättenöjda.

16 krögare deltog med 25 serveringsställen så det var krögare som hade fler än ett serveringsställe i festivalområdet på Hertig Johans torg, Hertig Johans gata och i Kyrkparken. Vilket var fler än året innan.

”Är smidigt”

I år var första året som det inte såldes mathäften inför och under festivalen.

– Krögarna tycker att det är smidigt att inte ha häften, att man snabbt kan swisha eller betala med kort. Sen är vi lite inne på att man kanske ska kunna köpa kuponger om det är företag som vill köpa till sina anställda till exempel och att det kanske ska finns att köpa på plats om man inte har swish. Det är något som vi diskuterar men inte att ta tillbaka mathäftet.

Matfestivalen drog en hel del besökare trots det ostadiga vädret och det var fullt på Kulturhustorget när Arvingarna bjöd på fartfylld show. Arkivbild.
Matfestivalen drog en hel del besökare trots det ostadiga vädret och det var fullt på Kulturhustorget när Arvingarna bjöd på fartfylld show. Arkivbild. Foto: Anneli Malm

Vad har krögarna sagt om besöksantalet?

– De säger som vi, att det klart att det hade varit fler besökare om det inte hade regnat, då hade man sålt mer både av mat och öl, naturligtvis. Men på det stora hela så är de jättenöjda och att vi kom tillbaka in till Kyrkparken för det blev ett bra flöde. Förra året var det väldigt långa köer på en del ställen men det var det aldrig riktigt i år.

Har ni några tankar redan nu kring nästa års matfestival?

– Det är klart att vi ska köra nästa år och området är vi väldigt nöjda med. Vi kanske till och med kan få plats med ännu lite till inne i Kyrkparken. Där hade vi mest foodtrucks i år och någon tältlösning. Vi använde golv i tälten och vilket gör att man sparar mycket av underlaget och där har det öppnats att vi kan få plats med några ytterligare mattält i Kyrkparken, vilket hade varit roligt.

De ska ha sitt första uppstartsmöte i nästa månad då de ska diskutera upplägget för nästa års matfestival.

Artikeltaggar

ArvingarnaFestivalerGrillningHertig Johans torgKrogarKyrkparkenMat och dryckMatfestivalenNext SkövdeNöje/KulturRegnSkövde

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.