Hoppa till huvudinnehållet

Valdes av Montreal: Ljungblom historisk direkt

Publicerad:
Lina Ljungblom valdes av Montreal och kan nu få åka över och spela i den nya proffsligan. Foto: MATHILDA AHLBERG

Skövdetjejen Lina Ljungblom är högaktuell för spel i den nya proffsligan Provincial Women’s Hockey League (PWHL) som ska starta i Nordamerika. Lina draftades sent på måndagskvällen av Montreal.

Vi har tidigare berättat att Ljungblom som har kontrakt med Modo den här säsongen hade anmält sig till den draft som är en förutsättning för att få möjlighet till ett kontrakt.

När klubbarna gjorde sina val visar det sig att 21-åriga Lina Ljungblom blev den yngsta spelaren som valdes. Hon är dessutom den enda av 90 spelare som draftades som den här säsongen representerar en klubb i Europa.

Lina är nu tingad av Montreal i två säsonger och hon har kontrakt med Modo den här säsongen. Så här kommenterar hon sina närmaste framtidsplaner.

– Inget är klart och jag är inte helt säker på vad jag vill just nu, så det finns inte så mycket mer att kommentera just nu, säger Lina till SLA-sporten.

SLA Sportpodd möter: Lina Ljungblom

The Hockey News skriver att Alina Muller (Schweiz) är den första spelaren född i Europa som draftades och att Lina Ljungblom är den yngsta och den enda spelaren som spelade i Europa förra säsongen och även gör det denna som valdes.

Lina Ljungblom satte verkligen avtryck förra säsongen med sina 30 poäng på 32 matcher i Modo och sedan hennes framfart i VM som spelades i Kanada. Lina gjorde sju mål och totalt tio poäng på sju matcher för Damkronorna. Hennes förmåga att vinna tekningar är också något som som imponerar stort.

Tuff konkurrens

Totalt var det 90 spelare som valdes i Toronto på måndagskvällen. PWHL består av sex lag från USA och Kanada och klubbarna valde 15 spelare var. Totalt fanns det 146 anfallare, 78 backar och 44 målvakter från 17 olika länder att välja på.

Konkurrensen var minst sagt tuff så Lina Ljungblom har onekligen hamnat i ett celebert sällskap. Två svenska spelare tingades, förutom Lina även målvakten Emma Söderberg som valdes av Boston.

Ligan där lagen hör hemma i Boston, MInnesota, Montreal, New York, Ottawa och Toronto beräknas starta i januari och pågå till juni.

Nu får Lina Ljungblom ta ett beslut som sin framtid. Dörren till proffsspel står öppen.

Fakta: PWHL

Namn: PWHL (professional women’s hockey league).

Start: I januari 2024.

Antal lag: 6 (Boston, Minneapolis-St Paul, New York, Montreal, Ottawa, Toronto).

Löner: Sex spelare per lag måste erbjudas ett treårskontrakt som är värt motsvarande 870 000 kronor per år. I övrigt är lönesättningen fri.

Svenskar: Emma Söderberg, mv, Boston. Lina Ljungblom, c, Montreal.

Artikeltaggar

DamkronornaIshockeyLina LjungblomModoThe Hockey News

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.