Hoppa till huvudinnehållet

Lurade sig in hos åldringar i Skövde – tre åtalas för stölder av guldsmycken och klockor

Publicerad:
Tre kvinnor i Skövde blev av med guldsmycken, klockor och kontanter efter att män lurat sig in i deras bostäder i våras. Nu åtalas männen för flera inbrottsstölder och en kvinna misstänks för medhjälp.
Tre kvinnor i Skövde blev av med guldsmycken, klockor och kontanter efter att män lurat sig in i deras bostäder i våras. Nu åtalas männen för flera inbrottsstölder och en kvinna misstänks för medhjälp. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Männen lurade sig in hos tre kvinnor, alla över 90 år gamla, under sin brottsvåg i Skövde i våras. De uppgav bland annat att de var poliser och tog sig in i kvinnornas bostäder där de stal kontanter, smycken och klockor för cirka 300 000 kronor. Nu åtalas de för inbrottsstölderna och även för att ha försökt lura en 96-åriga kvinna, men hon släppte inte in dem.

Det var i mars som de fyra kvinnorna i Skövde, alla över 90 år gamla, drabbades av de tre männen och deras brottsvåg.

Männen ska ha lurat sig in hos kvinnorna, boende på olika bostadsområden i Skövde, genom att bland annat säga att de ringde för att varna för inbrott i området och att de också skulle komma hem till dem för att kontrollera att inget stulits. Vid ett annat tillfälle har det varit ”civilpoliser” som ringt på hos en annan kvinna, vilket de ju inte var - istället stal de precis som vid övriga inbrott både kontanter, smycken och klockor till stora värden.

Vågade inget säga

En av kvinnorna blev uppringd av en man som sade att han vara från Elgiganten, han ringde eftersom en man skulle gjort köp i kvinnans namn, han frågade samtidigt om kvinnan hade blivit av med några smycken då det hade varit mycket stölder senaste tiden. Mannen sa även att någon hade handlat från kvinnans kort och att de skulle skicka över en kille och kolla över detta.

När mannen anlände till kvinnans bostad frågade han var hon förvarade sina smycken, han plockade på sig dem och lämnade lägenheten. Kvinnan har uppgett för polisen att hon tyckte att det ”kändes konstigt och obehagligt” men hon vågade inte säga något. En av kvinnorna tror att samtidigt som en man pratade med henne kom någon annan in och sökte igenom bostaden.

Stal gods för 300 000 kronor

De tre männen, födda mellan 1998 och 2002, två av dem hemmahörande på orter i Skaraborg och den tredje i en angränsande kommun, åtalas nu för tre fall av inbrottsstölder. De har vid de tre brotten kommit över gods för 77 000 kronor, 114 000 kronor respektive 100 000 kronor. De ska också ha kommit över bankkort. En av de misstänkta har fångats på bild från en övervakningskamera när han tog ut pengar vid en bankomat i Skövde med en av kvinnornas kort.

De åtalas även för ett fall av försök till inbrottsstöld, men inte det fallet kom de inte in i bostaden eftersom den 96-åriga kvinnan helt enkelt inte släppte in dem, hon hittade heller inte sin plånbok.

En 21-åriga kvinnan åtalas också i ärendet, hon misstänks för medhjälp till inbrottsstöld. Hon ska enligt åklagaren ha agerat chaufför och skjutsat två av gärningsmännen till och från en av brottsplatserna, hon ska också ha deltagit i förberedelserna för brottet.

Två av männen har i förhör förnekat brott liksom kvinnan, den tredje mannen har i polisförhör erkänt. Han nekade först men sade i ett senare förhör att han agerat på uppdrag av någon annan som gett honom instruktioner som han följt, allt på grund av en tidigare skuld.

Männen har varit häktade sedan i juni.

Artikeltaggar

ÅtalBrottBrott, lag och rättElgigantenInbrottSkaraborgSkövdeStölder

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.