Hoppa till huvudinnehållet

Träden tar hand om regnvatten

Publicerad:
Inger Carlsson, tillförordnad naturchef på Skövde kommun, svarar apropå björkallén i Timmersdala.
Inger Carlsson, tillförordnad naturchef på Skövde kommun, svarar apropå björkallén i Timmersdala. Foto: Anneli Malm

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Svar på insändare ”Förväntat svar från kommunen” (SLA, 18/9). Jag förstår din frustration över riskerna för översvämning men viktiga aspekter att ta hänsyn till när det kommer till hantering av stora regnmängder är att det inte bara är dagvattenbrunnar som tar hand om nederbörden.

Träden gör oss en viktig tjänst i att ta hand om regnvattnet. Bland annat så fångar trädkronorna upp vattendropparna och fördröjer regnet innan det når marken vilket leder till att dagvattensystemet inte belastas lika hårt vid stora mängder vatten på kort tid. Det betyder att om systemen hålls efter, även om det innebär att det behövs ses över oftare, så har vi istället enorm nytta av våra träd i tider med extremväder och skyfall.

De ekosystemtjänster som vi får ut av träden där hantering av regnvatten är en del – så ger träden oss även svalka på sommaren, tar upp luftföroreningar och bidrar till en bättre folkhälsa. Därför använder vi begreppet trädvård här som innebär plantering, kontroll och underhåll av träd.

Vill du diskutera detta vidare är du varmt välkommen att kontakta mig eller någon av mina kollegor.

Inger Carlsson

Tf naturchef

Artikeltaggar

NederbördSamhälleVattenVäderÖversvämningar