Hoppa till huvudinnehållet

Verklighetens ”Min pappa Marianne” föreläser på Skövde Pride

Publicerad:
Sandra Carlsson
sandra.carlsson@sla.se
Ann-Christine Ruuth har vetat sedan tidigt tonår att hon inte ville vara kille.
Ann-Christine Ruuth har vetat sedan tidigt tonår att hon inte ville vara kille. Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

Ann-Christine Ruuth hade känt sedan tidigt tonår att hon inte ville vara kille, men det var först i sextioårsåldern som hon valde att acceptera sig själv som kvinna.

Hennes resa har väckt stor uppmärksamhet, bland annat ligger hennes dotters bok till grund för filmen ”Min pappa Marianne”.

– Det väckte verkligen uppmärksamhet att vara präst som var transperson, det trodde inte många att det fanns.

Nu kommer hon till Skövde Pride för att föreläsa om sin resa från man till kvinna.

Ann-Christine föddes 1952 och växte upp i ett litet samhälle som ligger norr om Växjö. 1978 prästvigdes hon och arbetade som det ända fram tills 2013.

Några år tidigare hade hon kommit ut som transsexuell. Dock påpekar hon att hon inte gillar att säga orden ”komma ut”.

– Det är ett sådant klyschigt uttryck, jag brukar säga att jag bestämde mig för att äntligen acceptera mig för den jag är, säger Ann-Christine.

Kände skam och förnekelse

Hon berättar att hon vetat sedan tidigt tonår att hon inte ville vara kille, men att begreppet transsexuell var något som man inte pratade om och något som det inte fanns någon kunskap om.

Hennes resa fick stor uppmärksamhet. Hon lämnade prästyrket 2013 och arbetar idag som föreläsare.
Hennes resa fick stor uppmärksamhet. Hon lämnade prästyrket 2013 och arbetar idag som föreläsare. Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

– Jag kände mycket skam och förnekelse. Att jag skulle vara en ”sådan där” liksom, det var hemskt att tänka den tanken eftersom jag hade så mycket fördomar.

– Utan att det var uttalat visste jag att jag var fel. Jag var övertygad om att jag var ensam i hela världen om att känna såhär, jag visste inte vad jag skulle göra med mig själv. Så jag försökte gå in i för att vara man, det var ett försök att acceptera det oundvikliga.

Men, känslorna försvann inte och 2010 valde Ann-Christine att till slut acceptera sig själv.

– Jag kom till en punkt där jag kände att det var nog. Jag kände att jag inte ville acceptera att livet skulle vara på det här sättet, jag var tvungen att försöka komma till rätta med och ta reda på vad det stod för.

Rädd för att barnen skulle förskjuta

För att förstå sig själv och få kunskap, vände hon sig till en kurator.

– Jag hittade en kurator som var duktig och som hade träffat många som varit i min situation. För det första visste jag inte vad det handlade om, jag insåg till slut att leva som Ann-Christine innebär att jag lever som den jag är.

När saker hade klarnat för henne, kände hon en befrielse.

– Efteråt kände jag en lättnad när jag insåg att jag hittat mig själv. Då var all skam, skuld och rädsla borta, men det var tufft att upptäcka att andra blev rädda.

Ann-Christine berättar att hon var rädd för att förlora kontakten med sina barn.

– Jag var medveten om att effekten kunde bli att mina barn inte skulle vilja ha med mig att göra. Även om jag någonstans inte trodde att det skulle bli så, så fanns ändå rädslan att mina barn skulle förskjuta mig.

Filmen ”Min pappa Marianne” grundas på dotterns bok ”Min pappa Ann-Christine”.
Filmen ”Min pappa Marianne” grundas på dotterns bok ”Min pappa Ann-Christine”. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

– Det blev en chock för både kollegor och mina barn, de trodde ju att de visste vem jag var. Men, kollegorna blev ett starkt stöd så småningom. För mina barn tog det ett tag, men i dag har vi en stark och djup relation.

”Min pappa Marianne”

Dock valde Ann-Christine och hennes exfru att gå skilda vägar.

– Vi bestämde oss för att dela på oss. Det var ingen dramatik i det, men hon kunde inte tänka sig att leva med en kvinna och jag ville inte leva med någon som inte kunde bejaka mig.

När Ann-Christine kom ut väcktes stor uppmärksamhet. Bland annat ligger hennes dotters bok ”Min pappa Ann-Christine” till grund för filmen ”Min pappa Marianne” med Rolf Lassgård, Lena Endre och Hedda Stiernstedt i rollerna.

– Jag var ju kyrkoherde då och det väckte verkligen uppmärksamhet att en präst var transperson, det trodde inte många att det fanns.

I dag bor Ann-Christine i ett litet samhälle i södra Skåne tillsammans med sin nya fru Lina. Hon arbetar som föreläsare och åker land och rike runt för att prata om sin resa och om könsnormer. Hon kommer till Skövde Pride och föreläser om ”Från man till kvinna på 90 minuter” den 24 september klockan 17.00 i S:ta Helena Kyrka.

Artikeltaggar

FilmFilmerNöje/KulturSamhälleSkådespelareSkåne länSkövdeVäxjö

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.