Hoppa till huvudinnehållet

Efter våldsamma knivattacken i Skövderondellen – hovrätten sänker straffet

Publicerad:
Även Göta hovrätt anser att Skarabon är skyldig till mordförsök, men hovrätten sänker straffet till tio års fängelse.
Även Göta hovrätt anser att Skarabon är skyldig till mordförsök, men hovrätten sänker straffet till tio års fängelse. Foto: Adam Ihse/TT

En Skövdebo blev attackerad av en okänd man i en rondell i Skövde, han knivskars så svårt att han höll på att avlida. Den 51-årig Skarabo som i tingsrätten dömdes till tolv års fängelse för mordförsök, får nu sitt straff sänkt av hovrätten.

Mannen som misstänktes för våldsdådet i Hallenbergsrondellen i Skövde en natt i februari anhölls i sin frånvaro kort senare, men greps först 17 dagar senare. Då befann han sig utomlands.

Mannen, som är 51 år och hemmahörande i Skara, åtalades för mordförsök på den Skövdebo som han hamnade i bråk med i Hallenbergsrondellen i Skövde. Åklagarens uppfattning var att det handlade om ”road rage”, vilket kan översättas som ”trafikilska” eller ”rattilska”.

”Mannen har troligen blivit arg på något han anser har hänt i trafiken och då begår han denna gärning. Det är ett ytterst ovanligt brott” sade åklagaren Jakob Holmberg till SLA i samband med att åtal väcktes i juni.

Knivhögg man i Skövderondell – överklagar fängelsedom

Förlorade fyra liter blod

Det var den svårt skadade mannen som själv larmade ambulans. Knivhugget ledde till mycket svåra skador och även en omfattande blödning där han förlorade sammanlagt cirka fyra liter blod och var ytterst nära att avlida.

Skarabon förnekade brott och hävdade att han hade agerat i nödvärn då han ansåg sig utsatt för en attack. Han ska ha ”markerat” med kniven, att det istället var ett knivhugg i bröstkorgen uppfattade han inte.

Men det var inget som Skaraborgs tingsrätt trodde på och mannen dömdes i juli till tolv års fängelse för försök till mord, han skulle också betala 266 800 kronor i skadestånd till brottsoffret.

Skyldig till mordförsök

När 51-åringen överklagade till hovrätten var det med ett yrkande om att frikännas för våldsbrottet.

Knivhögg man – motivet troligen ”road rage”: ”Ytterst ovanligt brott”

Men hovrätten gör ingen annan bedömning än tingsrätten när det gäller skuldfrågan och skadeståndet, framgår av den som nu meddelats. Man anser att 51-åringen gjort sig skyldig till försök till mord.

Däremot gör hovrätten en annan bedömning när det gäller påföljden. Hovrätten lägger vikt vid att det varit ett hastigt händelseförlopp och att det varit fråga om en handling som ”till synes varit helt impulsstyrd från XX:s sida. Utifrån den utredning som lagts fram kan vidare inte uteslutas att han kan på grund av sinnesrörelse tillfälligt har haft i viss mån nedsatt förmåga att kontrollera sitt handlande”.

Vid en samlad bedömning anser hovrätten därför att straffvärdet är lägre än det tingsrätten kom fram till. Skarabon döms till tio års fängelse.

Artikeltaggar

ÅklagareÅtalBrottBrott, lag och rättFängelseIF GötaSkaraSkaraborgs tingsrättSkövde

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.