Hoppa till huvudinnehållet

Fängelsedomar för flera män i stora narkotikahärvan med Skövdekoppling

Publicerad:
Tre män från Skövde och Tibro, födda 1967, 1997 och 1999, döms till fängelse för sin inblandning i den omfattade narkotikahärvan.
Tre män från Skövde och Tibro, födda 1967, 1997 och 1999, döms till fängelse för sin inblandning i den omfattade narkotikahärvan. Foto: SLA

Män från Skövde, Tibro, Karlstad och Vänersborg döms till fängelsestraff på mellan två år och nio år och sex månader för sin inblandning i en omfattande narkotikahärva med bland annat Skövde som brottsplats. Ärendet har framför allt handlat om ligans hantering av sammanlagt 13 kilo amfetamin.

Fallet som Skaraborgs tingsrätt på fredagen kom med sin dom om rör totalt nio åtalade, de har i olika omfattning varit inblandade i hantering av stora mängder narkotika.

Männen är födda mellan 1967 och 1999 och hemmahörande i Skövde, Tibro, Vänersborg, Karlstad och Stockholm. De åtalades misstänkta bland annat för för grova narkotikabrott, narkotikabrott av normalgraden och även brott mot vapenlagen, brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor och dopingbrott. Skövde, Vänersborg och Stockholm pekas ut som brottsplatser.

Började som spaningsärende

Ärendet, som polis och åklagare tidigt döpte till Hydra, delades upp i en Skövdedel, en Vänersborgsdel och en Stockholmsdel, allt utifrån att ärendet växte. Men de tre delarna är sammanfogade av narkotikaleveranser och de inblandade männen.

Ärendet började med att polisen hade span på tre män, två av dem från Skövde och Tibro. Polisen kunde följa en överlämning av nästan tre kilo amfetamin då de tre skickade en Skövdebo till Vänersborg för att hämta narkotikan. Ärendet växte snart och förgrenade sig åt olika håll, fler blev delaktiga och misstänkta i härvan.

Männen behövde få hem mer amfetamin för att kunna sälja och hade en kontakt i Vänersborg, har kammaråklagare Berit Andreasson tidigare berättat för SLA.

”Polisen var med och kunde fysiskt följa hela förloppet, från Skövde till Vänersborg,när en Skövdebo åkte för att hämta amfetamin” uppger kammaråklagare Berit Andreasson.
”Polisen var med och kunde fysiskt följa hela förloppet, från Skövde till Vänersborg,när en Skövdebo åkte för att hämta amfetamin” uppger kammaråklagare Berit Andreasson. Foto: Roland Svensson

Slog till mot köpare

Efteråt vände Skövdebon hemåt och polisen kunde senare slå till och beslagta nästan tre kilo amfetamin. Polisen kunde även följa Vänersborgsbon som kort senare kom ut från sin lägenhet igen med en papperspåse i handen, den lämnades över till en annan man. Polisen slog till mot köparen och hittade ett kilo amfetamin och när de gjorde husrannsakan i narkotikaförsäljarens bostad fann man ytterligare 8,5 kilo. Detta gör att ärendet har handlar bland annat om 13 kilo amfetamin. Enligt beräkningar hade narkotikan ett värde på 2,4 miljoner konor på gatan.

Långa fängelsestraff

På fredagen kom Skaraborgs tingsrätts dom. Fem män döms till fängelse. Längst straff, nio år och sex månader, får en man född 1995 från Vänersborg, han döms för flera fall av grovt narkotikabrott (ett par av dem bedöms av tingsrätten ingår i ett annat brott), brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor och brott mot vapenlagen.

En man född 1999 från Skövde döms till fängelse i sex år för grovt narkotikabrott och flera fall av narkotikabrott av normalgraden. En man från Karlstad, född 1985, döms till fängelse i fem år, bland annat för grovt narkotikabrott, och en Skövdebo född 1967 får fängelse i tre år för grovt narkotikabrott. En Tibrobo född 1997 döms till fängelse i två år för grovt narkotikabrott och narkotikabrott av normalgraden.

Flertalet av de åtalade männen har förnekat brott och har under processen valt att lämna få eller inga uppgifter. Den 56-årige Skövdebon har vidgått den faktiska omständigheterna, han var den som åkte till Vänersborg för att hämta narkotikan, men förnekade brott. Han visste inte vad det var i kassen han hämtade.

Flera av männen har tidigare dömts till fängelse för bland annat narkotikabrott och grova våldsbrott.

Sprängämnen och vapen

Övriga inblandade döms till skyddstillsyn, samhällstjänst eller dagsböter.

Ärendet har också, förutom narkotika, även rört tusentals narkotikaklassade tabletter, innehav av sprängämnen och elsprängkapslar och innehav av vapen. Två av männen har bland annat haft en revolver. Vad vapnet och sprängämnena skulle användas till vet inte polis och åklagare, men av de tilltalade har koppling till Bandidos.

Artikeltaggar

ÅtalBandidosBrottBrott, lag och rättFängelseNarkotikabrottSkövdeTibroVänersborg

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.