Hoppa till huvudinnehållet

Dags för populärvetenskapliga caféer: ”Alla välkomna”

Publicerad:
Reporter Tobias Larsson Franzén
Tobias Larsson Franzén
tobias.larsson-franzen@sla.se
Hans Johansson, Marianne Skardéus och Eric Hellgren välkomnar alla som är intresserade till de populärvetenskapliga caféerna.
Hans Johansson, Marianne Skardéus och Eric Hellgren välkomnar alla som är intresserade till de populärvetenskapliga caféerna. Foto: Tobias Larsson Franzén

Hösten är här och då har det blivit dags för populärvetenskapliga caféer på Högskolan i Skövde. En stor dos allmänbildning utlovas och dessutom kommer Årets hedersskaraborgare att utses av Skaraborgs Akademi.

De populärvetenskapliga caféerna på Högskolan i Skövde har blivit en tradition varje vår och höst. Vid de olika tillfällena är forskare eller experter inbjudna att föreläsa om sitt specialämne och göra det begripligt för gemene man. Höstens program består av fyra tillfällen där allt från fysikens mysterium till EU-politik tas upp.

Den första föreläsningen hålls den 27 september. Då gästar Julia Ravanis, doktorand i teknikhistoria vid Chalmers, som kommer att föreläsa under rubriken ”Skönheten i kaos – meningen i universums mörker”. Hon har nyligen släppt en bok där hon reflekterar över det kaos som präglar både fysiken och det vardagliga livet, och dra paralleller mellan dessa.

Näst på tur är Göran Von Sydow som är direktör och chef för Svenska Institutet för Europapolitiska studier. Den 24 oktober kommer han att tala om de senaste årens kriser och hur de har påverkat EU-samarbetet, med särskilt fokus på kriget i Ukraina.

Skaraborgs Akademi kommer den 16 november att presentera Årets hedersskaraborgare, som kommer att finnas på plats och låta sig intervjuas. Vid samma tillfälle delas även Årets doktorsavhandling ut, som går till någon forskare på Högskolan i Skövde som har särskilt utmärkt sig under året.

Den 6 december kommer högskolans experter att gå igenom årets nobelpristagare inom medicin, fysik, kemi, ekonomi och litteratur.

Bakom de populärvetenskapliga caféerna står Högskolan i Skövde tillsammans med Skaraborgs Senioruniversitet och Skaraborgsinstitutet. Föreläsningarna hålls i sal D105 på högskolan. Alltid på kvällstid så att så många som möjligt ska ha möjlighet att komma, även om antalet platser är begränsat till max 150. Evenemanget är kostnadsfritt.

– Jag fick nyligen en frågan om vem som helst kan komma till de populärvetenskapliga caféerna, och det är precis det vi vill. Alla är välkomna, säger Eric Hellgren från Högskolan i Skövde.

– Vi är mycket nöjda med höstens program, på gränsen till stolta, inflikar Hans Johansson och Marianne Skardéus från Senioruniversitetet.

Göran von Sydow föreläser den 24 oktober.
Göran von Sydow föreläser den 24 oktober. Foto: Anders Wiklund/TT

Artikeltaggar

ForskningHögskolan i SkövdeSkaraborgsinstitutetSkövdeTeknik och vetenskap

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.