Hoppa till huvudinnehållet

Rullstolen är mina ben

Publicerad:
Besöket på Kolmården blev tufft utan permobilen som var trasig.
Besöket på Kolmården blev tufft utan permobilen som var trasig. Foto: Pontus Lundahl/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Den 2 september var en dag jag länge sett fram emot. Min förening RBU (förbundet för Rörelsehindrade Barn och ungdomar) skulle till Kolmården, RBU Skaraborg bokade rullstolsanpassad buss och hotell.

Dagen innan bussresan lade min permobil av. Jag är beroende av den både i bussen och på Kolmården för att sitta säkert och kunna klara av backarna. Försökte få akut hjälp av hjälpmedelstekniker, vilket visade sig omöjligt med hänvisning till att jag har en manuell rullstol. Att den inte alls fyller behovet spelar ingen roll enligt regelverket, oavsett förutsättningarna. Teknikerna har tio (!) arbetsdagar på sig att åtgärda felet.

Alltså var jag hänvisad till manuell rullstol och redan efter dag ett fick jag ökande ryggsmärtor. Eftersom hela ryggen är stelopererad så har jag mycket begränsad rörlighet i överkroppen, men i permobilen kan jag ändra sittställning. Dag två tillbringades på Kolmården då assistenten och min pappa fick det svettigt, och sen blev det åter flera timmar obekväm hemresa med bussen.

Mitt mående både fysiskt och psykiskt blev alltmer lidande. Jag försökte vid flera tillfällen skynda på att få hem en tekniker, i stället drog det ut på tiden så det översteg de stipulerade två veckorna. När sen teknikern kom så visade det sig vara en bagatell. Om teknikern som min far pratat med hade förklarat en liten detalj så hade allt kunnat vara fixat på nolltid och det hade besparat mig frustration och ryggsmärtor samt underlättat assistenternas arbetssituation.

Ska det vara så här? Hur kan VG-regionen frångå FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning som fastslår människors lika värde, möjlighet till rörelsefrihet och rekreation, precis som alla andra? Om en gående person bryter benet, ska personen vänta flera veckor på hjälp? För mig blir det precis samma sak, eftersom rullstolen ”är” mina ben.

Maria

Artikeltaggar

BussarFunktionsnedsättningRBUSamhälleTeknikÅtgärder