Hoppa till huvudinnehållet

SM-segling för Sprintbåtar –spännande in i det sista

Publicerad:
Kamp om placeringarna under SM i segling för sprintbåtar.
Kamp om placeringarna under SM i segling för sprintbåtar. Foto: Elof Johansson

Under helgen har Carlsborgs Segelsällskap varit arrangör för sprintseglingens SM-tävling. Sprintsegling är en relativt ny tävlingsform inom segling som snabbt vunnit mark, såväl i Sverige som internationellt.

– Anledningarna är många, inte minst att varje race tar max femton minuter, förklarar CSS tävlingsledare Petter Axelsson.

Eftersom seglingen sker i exakt likadana båtar som tillhandahålls av arrangören blir det mer fokus på seglingen.

– Varje race tar max femton minuter och efter racen byter besättningarna båtar med varandra, förklarar Petter Axelsson.

Seglarna slipper en stor del av den krävande logistiken kring kappseglingarna. Det har också gjort att många välmeriterade seglare tar chansen att segla sprint i exempelvis Allsvenskan Segling vid sidan av sina ordinarie satsningar. Till helgens tävling hade arton lag kvalat in med tre besättningsmän i varje båt. Alla ska möta varandra innan de sex finalplatserna är klara, så totalt blev det fyrtiofem race under de två dagarna.

Betydligt blåsigare

Starten har gått.
Starten har gått. Foto: Elof Johansson

Lördagens tävlingar genomfördes enligt planerna i ett fint väder med kvalificeringar vilka sex besättningar som skulle få segla de två finalracen på söndagen. Söndagens väder blev betydligt blåsigare vilket föranledde arrangörerna att flytta banan längre ut på djupare vatten.

Det blev spännande race in i det sista innan en segrare kunde koras. Före prisutdelningen riktade Mathias Rahm, en av de drivande inom sprintseglingen, ett stort tack till Karlsborgsklubben.

– Det är med stor tacksamhet att vi fick komma och hålla denna SM tävling här i Karlsborg med välordnade tävlingar och väl fungerande logistik på alla plan. Jag hoppas vi möts om en vecka igen på nästa ställe för denna sorts segling är något som många brinner för, med korta och utslagsgivande race.

Helgen tävling vanns av Mikael Lindqvist, Filip Larsson och Tim Nyllinge från KSSS Stockholm, tvåa blev Marcus Westerling med besättning och på bronsplats Christoffer Hellekant med besättning. Karlsbåten kom inte till final utan hamnade strax utanför finalisterna. Alla var överens om att det varit en mycket trevlig segelhelg.

Petter Axelsson var tävlingsledare.
Petter Axelsson var tävlingsledare. Foto: Elof Johansson
SM-mästarna Mikael Lindqvist, Filip Larsson och Tim Nyllinge.
SM-mästarna Mikael Lindqvist, Filip Larsson och Tim Nyllinge. Foto: Elof Johansson
På kollisionskurs.
På kollisionskurs. Foto: Elof Johansson

Artikeltaggar

BåtarKarlsborgSegling

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.