Hoppa till huvudinnehållet

Lidköpings sjukhus i fokus under debatt – Johnson (L): ”Finns en stor misstänksamhet”

Publicerad:
Reporter Helene Magnusson
Helene Magnusson
helene.magnusson@nlt.se
Många ämnen debatterades när regionfullmäktige samlades i Vänersborg under tisdagen. En av alla frågor berörde Skaraborgs sjukhus. (Bilden tagen från Västra Götalandsregionens webbsändning)
Många ämnen debatterades när regionfullmäktige samlades i Vänersborg under tisdagen. En av alla frågor berörde Skaraborgs sjukhus. (Bilden tagen från Västra Götalandsregionens webbsändning) Foto: Västra Götalandsregionen

Oron över vad som händer efter att akuten och IVA flyttas från Lidköping blev ett av många ämnen på regionfullmäktige under tisdagen.

– Avrapportering om Skaraborgs sjukhus sker kontinuerligt just för att säkerställa att de kompensatoriska åtgärderna finns på plats.

Det svarade Janette Olsson (S), ordförande i strategiska nämnden, på en direkt fråga från Pär Johnson (L).

Regionfullmäktiges möte ägde rum i Vänersborg. De 149 ledamöterna hanterade en mängd olika frågor och beslut som rörde hela Västra Götalandsregionen.

Ett av ärendena berörde de pågående strukturella förändringarna på Skaraborgs sjukhus.

Det var Pär Johnson (L), kommunpolitiker från Lidköping och tidigare ordförande för Skaraborgs sjukhusstyrelse, som ställde en så kallad enkel fråga till Janette Olsson (S), ordförande strategiska hälso- och sjukvårdsnämnden.

– Både i strategiska nämnden och styrelsen för Skaraborgs sjukhus, har en majoritet beslutat att kompensatoriska åtgärder ska finnas på plats innan akutverksamhet och IVA flyttas från Lidköping till Skövde, sa Pär Johnson.

Pär Johnson (L) ville veta hur mycket ansvar som ligger på strategiska nämnden för det som nu händer på Skaraborgs sjukhus.
Pär Johnson (L) ville veta hur mycket ansvar som ligger på strategiska nämnden för det som nu händer på Skaraborgs sjukhus. Foto: Västra Götalandsregionen

Beslutet i sjukhusstyrelsen innebar ett uppdrag till sjukhusdirektören att samverka med berörda parter för att se till att föreslagna kompensatoriska åtgärder genomförs. Här nämns närakut i Lidköping och prehospital resursoptimering som bland annat innebär en översyn av ambulansorganisationen som ska ses över för att utnyttjas optimalt. Dessa åtgärder ska finnas på plats innan akuten flyttas från Lidköping.

Pär Johnson frågade Janette Olsson om hon anser att ansvaret för samordning och styrning av dessa beslut, ligger på strategiska hälso- och sjukvårdsnämnden.

– Vi skrev ett yrkande i strategiska nämnden som grönblå samverkan också ställde sig bakom. Hälso- och sjukvårdsdirektören får i uppdrag att tillsammans med berörda utförare säkerställa invånarnas tillgång till akutvård i Skaraborg. I det här arbetet ligger det yttersta ansvaret i strategiska, förklarade Janette Olsson.

Lidköping just nu

Pär Johnson beskrev hur situationen i Lidköping ser ut just nu.

– Hos allmänheten i Lidköping med omnejd finns en stor misstänksamhet mot att det politiska beslutet om kompensatoriska åtgärder inte finns på plats innan man stänger IVA och akuten.

Han pekade också på att det finns en oro kring vilka kompensatoriska åtgärder som kommer att verkställas.

Janette Olsson (S), försäkrade att strategiska nämnden följer processen med vad som sker i Lidköping just nu.
Janette Olsson (S), försäkrade att strategiska nämnden följer processen med vad som sker i Lidköping just nu. Foto: Västra Götalandsregionen

– Jag kan försäkra dig Per om att fokus ligger på arbetet framåt. Det finns beslut, konsekvensanalyser och åtgärdsplaner som har i syfte att säkerställa hela Skaraborgs behov av en trygg och tillgänglig vård och de kompensatoriska åtgärderna planeras. Och den processen är igång parallellt nu, svarade Janette Olsson.

Behöver information

Pär Johnson hänvisade till den information som nu kommit fram från sjukhusledningen för Skaraborgs sjukhus, om flyttdatum.

– Det är viktigt att styret med S, V och MP är transparent och informativ om vad som händer, inte enbart med tidsplaner för vad som ska flyttas.

Janette Olsson försäkrade att arbetet är i gång och att strategiska nämnden följer processen.

– Avrapportering sker kontinuerligt och det är just för att säkerställa att de här kompensatoriska åtgärderna finns på plats, och det får den strategiska nämnden till sig. Vi får också avrapporterat det samarbete som man nu ämnar att fördjupa med Lidköpings kommun.

Artikeltaggar

BeslutLidköpingNämnderPolitikPär JohnsonRegionfullmäktigeSkaraborgSkaraborgs sjukhusSocialdemokraternaVårdVård och omsorgVästra GötalandsregionenÅtgärder

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.