Hoppa till huvudinnehållet

Brännberg (KD) om SD:s agerande: ”Märkligt att de tycker det är bättre att sitta i eget rum”

Publicerad:
Reporter Helene Magnusson
Helene Magnusson
helene.magnusson@nlt.se
Conny Brännberg (KD), vice ordförande regionfullmäktige, förstår inte SD:s avhopp från 25-årsjubileet som han ser som en viktig dag när politikerna tillsammans ska diskutera regionens framtida utveckling.
Conny Brännberg (KD), vice ordförande regionfullmäktige, förstår inte SD:s avhopp från 25-årsjubileet som han ser som en viktig dag när politikerna tillsammans ska diskutera regionens framtida utveckling. Foto: Helene Magnusson

– Jag är oerhört förvånad. De har inte antytt något sådant tidigare. Det här är en utbildningsdag om hur vi ska utveckla vår region. Det är inte en dag då vi slår på stora trumman.

Conny Brännberg (KD) reagerar på Sverigedemokraternas beslut att inte delta när regionfullmäktige 25-årsjubilerar.

Det var i slutet av regionfullmäktiges möte i Vänersborg i tisdags som Håkan Lösnitz (SD), förklarade att de inte tänker delta i regionfullmäktiges firande av Västra Götalandsregionen som fyller 25 år. De hänvisade till att de gör det i solidaritet med de som drabbas av nedskärningar i regionen.

Kristdemokraten Conny Brännberg från Skövde, är vice ordförande i regionfullmäktige. Han är märkbart förvånad över SD:s beslut.

– Det är överraskande, och vad jag vet så har inte Sverigedemokraterna sett det slutgiltiga programmet. Vi har haft ett enhälligt beslut ett år i förväg om den här dagen och vi har planerat det ihop med alla gruppledare.

Conny Brännberg förklarar att upplägget är en kunskaps- och utbildningsdag om hur de tillsammans kan utveckla regionen, och att få igång ett samtal mellan alla politiker.

– Det blir ingen jubileumsdag då vi slår på stora trumman. I det här ekonomiska läget var vi helt överens om att inte göra en stor satsning som kostar pengar. Uppdraget var att genomföra en temadag, det är ett fullmäktigebeslut på det.

Har restriktioner

Med tanke på den ekonomiska situationen så säger Conny Brännerg att de varit väldigt nog med att pröva i princip allting.

– Vi har varit helt överens om att vi inte skulle ta fram någon skrift, göra någon film eller jubileumsmiddag, eftersom vi har restriktioner på oss själva även när det gäller möten.

Conny Brännberg hade gärna sett att Sverigedemokraterna hade framfört sina synpunkter tidigare.

– Då hade vi kunnat ta hänsyn till det och haft en diskussion om det. Men de har inte ens antytt det här i något sammanhang, hävdar han.

Sverigedemokraterna ska ha ett eget möte istället för att vara med på jubileumsdagen.

– Jag tror att det bästa är om vi har en gemensam bild av läget och den nya organisationen och hur vi tillsammans, alla partier, kan utveckla regionen. Vårt gemensamma uppdrag är att göra livet bättre för invånarna i Västra Götaland. Jag tycker det är mycket märkligt att man tycker att det är bättre att sitta i ett eget rum.

Kostar ändå

Conny Brännberg pekar också på att även Sverigedemokraternas möte kommer att kosta pengar för regionen.

– De har ju också jobb som de måste ta ledigt ifrån, så vad de sparar för pengar på detta det förstår jag inte heller.

Artikeltaggar

BeslutConny BrännbergKristdemokraternaPolitikRegionfullmäktigeSkövdeSverigedemokraternaVänersborgVästra Götalandsregionen

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.