Hoppa till huvudinnehållet

Värna den lokala handeln

Publicerad:
”Lokal butiksägare” önskar att folk väljer lokala butiker framför att handla billigare på nätet. Genrebild.
”Lokal butiksägare” önskar att folk väljer lokala butiker framför att handla billigare på nätet. Genrebild. Foto: Isabell Höjman/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Nu måste vi ta hand om den lokala handel vi har kvar i Skövde. Visst känns det mer prisvärt att handla i lågprisbutiker och beställa hem ifrån billiga nätbutiker. Men vill man ha kvar lokala butiker i framtiden, så måste man handla av dem idag.

Lågprisbutiker och billiga nätbutiker har större sortiment, men mindre utbud. De kopierar våra grossisters produkter och säljer det för våra inköpspriser. Jag förstår att folk väljer det billigare alternativet i dessa tider, men konsekvensen blir att produktutbudet på marknaden kommer vara minimalt jämfört med idag.

Om ingen vill betala för designen och hantverket. Vem ska tillverka produkterna då? Lågprisbutiker och nätbutiker som säljer billiga produkter ifrån Kina kommer inte ha något att kopiera ifrån och utbudet på marknaden kommer minska rejält. Du har säkert redan börjat märka av det.

Att handla lokalt gynnar miljön, utbudet, närområdet och arbetsmarknaden. Att beställa hem eller handla i lågprisbutiker är endast gynnsamt för din egen plånbok. Vi är så många butiker, frisörsalonger och bagerier som kämpar för att hålla igång våra företag. Men det är extremt tufft i dessa tider. Och det känns som media och samhället glömmer bort oss.

Så jag ber dig som konsument, nästa gång du ska handla. Kom in till din lokala butik först och kolla utbudet. Kanske skiljer sig priserna inte så mycket som du tror, och om de gör det kanske de extra kronorna är värda att investera, för det du får tillbaka från oss är mer gynnsamt för samhället i slutändan.

Lokal butiksägare

Artikeltaggar

ButikerHandelKonsumentMarknaderSkövde