Hoppa till huvudinnehållet

Tiden för breda samtal är förbi

Publicerad:
Polisavspärrningar vid platsen i Fruängen där en man sköts till döds under onsdagen.
Polisavspärrningar vid platsen i Fruängen där en man sköts till döds under onsdagen. Foto: Pontus Lundahl/TT

Detta är en ledarartikel som uttrycker Skaraborgs Allehandas politiska linje.

Sverige passerade ytterligare en milstolpe under natten till torsdagen när tre människor sköts eller sprängdes till döds under mindre än tolv timmar. Åtminstone ett av offren saknade alla kopplingar till kriminalitet. Hon befann sig som det heter på fel på plats vid fel tillfälle, vilket den här gången var i ett hus i ett vanligt villaområde.

Sammanlagt ska sju personer bara i år ha mördats av misstag i gängkonflikter. Tidigare justitieminister Morgan Johanssons (S) ökända uttalande att våldet inte drabbar vanligt folk känns hopplöst daterat. Klart är att våldet ligger på en nivå som vi inte sett tidigare. Men det är ingen situation som uppstått över en natt. Den har byggts upp under årtionden då den politiska nivån valde att skjuta problemen på framtiden. Att vända utvecklingen kommer att ta tid. I synnerhet för en rättsstat som Sverige.

Men det finns ljusglimtar. Sedan ett år har Sverige en regering som valdes därför att den lovade att prioritera lag och ordning. Insikten att Sverige riskerar att falla sönder om inget görs är hela basen för Tidöavtalet. Regeringen arbetar hårt för att stärka rättssamhället och försvåra för brottsligheten.

Trots högljutt motstånd från oppositionen utreder man att låsa in ungdomar som begår grova brott. För första gången på tio år utvisas nu i stor skala personer som uppehåller sig i landet utan tillstånd. I höstbudgeten tillfördes stora resurser till polis, domstolsväsende, tull och kriminalvård. Straffskalorna har höjts till den grad att antalet intagna brottslingar förväntas öka lavinartat. På över 50 orter byggs nya fängelseplatser. Från och med den förste oktober kommer polisen ha möjlighet att i hemlighet avlyssna grovt kriminella. Från och med den första april nästa år blir det dubbelt straff för grovt vapenbrott. Det pågår alltså en mobilisering av rättssamhället.

Därför blir det nästan provocerande när Socialdemokraternas rättspolitiska talesperson Ardalan Shekarabi i SVT Aktuellt föreslår att vänster och höger i politiken ska lägga undan motsättningar och i stället diskutera problemen brett. För det första är tiden att diskutera förbi, för det andra förlorade Socialdemokraterna valet därför att de gjorde för lite för att möta våldsvågen. Riksdagsledamoten Fredrik Kärrholm (M) beskriver Socialdemokraternas utspel som om pyromanen försöker få brandkåren att sitta ned i ring och prata. Det ligger något i den bilden.

Nu är det viktiga att regeringen fortsätter att genomföra Tidöavtalet. Det är mandatet den fått av svenska folket. Sedan får samma folk utvärdera politiken på valdagen 2026.

Mathias Bred

SNB

Artikeltaggar

Ardalan ShekarabiBrottBrott, lag och rättFredrik KärrholmKriminalvårdModeraternaMorgan JohanssonPolitikSocialdemokraternaVapenbrott