Hoppa till huvudinnehållet

Kampen mot svinpest kan vinnas med medvetna konsumenter

Publicerad:
Johan Eriksson, ordförande Sveriges grisföretagare.
Johan Eriksson, ordförande Sveriges grisföretagare. Foto: Carolina Wahlberg, Jordbruksaktuellt

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Vi grisföretagare har hopp om framtiden, trots Afrikansk svinpest (ASF). Men det behövs medvetna val från kloka konsumenter, om vi även i framtiden vill laga mat med svenskproducerat griskött.

Så har nu också Sverige drabbats av ASF. Vi grisföretagare och myndigheterna har arbetat med förberedelser i flera år. Och ändå var tillfället och platsen mycket överraskande för oss alla. Nu jobbar vi metodiskt tillsammans för att begränsa spridningen och skydda våra grisar. Det är en jobbig tid, inte minst för de drabbade runt Fagersta och dess närhet.

Men vi grisbönder ser ändå på framtiden med tillförsikt, vi har goda skäl till det. Svensk grisnäring är robust och långt framme inom smittskydd, djurskydd och hållbarhet. I dessa tider vässar vi redan fungerande rutiner när det gäller hygien och smittskydd. Insatserna från de jägare som nu kliver in är avgörande för att vi så fort som möjligt ska kunna utrota ASF. Därför måste också allmänheten förstå allvaret, följa restriktionerna och respektera jägarnas viktiga arbete.

Men våra viktigaste framtidshopp ligger hos den svenska konsumenten. Vi är beroende av medvetna, smarta konsumenter som väljer svenska livsmedel av hög kvalitet, som bryr sig om näringsvärde, hållbarhet och en fungerande svensk livsmedelsförsörjning.

Sverige är ett föregångsland, och det har den svenska konsumenten koll på. Det svenska grisköttets marknadsandel, som vuxit kraftigt under ett drygt decennium, ligger nu stadig på över 82 procent. Vi har flera mervärden som konsumenterna värdesätter: lösgående grisar, knorren kvar och mer utrymme än vad EU:s regelverk kräver. Vår antibiotikaanvändning till lantbruksdjur är bland de lägsta i EU.

Även inom hållbarhet ligger den svenska grisnäringen bra till. Den livscykelanalys (LCA) som genomfördes av forskningsinstitutet RISE under 2018–2020 visade att näringen har lyckats minska klimatavtrycket med cirka 20 procent de senaste 15 åren. Och ju mer svenskproducerat konsumenterna köper, desto mer hållbara investeringar kan vi grisbönder göra.

Den starka efterfrågan på grisköttet grundar sig framför allt på tre saker: näringsinnehållet, smaken och mångsidigheten. Grisköttet är ett av våra mest näringstäta livsmedel med en unik sammansättning av protein, järn, zink, B12, selen och vitamin D. För många är det ett enkelt sätt att säkerställa att man får i sig många av de viktigaste näringsämnena. Det finns en stor mängd produkter av griskött i butikshyllan och matlagningen kan varieras i det oändliga. Allt fler upptäcker att grisköttet är en perfekt kombo till det växtbaserade som vi bör ha på tallriken för att må bra och äta hållbart.

Vi har goda förutsättningar att ta den svenska grisnäringen in i framtiden. Det krävs mer än afrikansk svinpest för att knäcka oss. Men svenska konsumenter behöver fortsätta vara medvetna och fatta kloka beslut. För vi är en del i både Sveriges livsmedelsberedskap och vid odlingen av våra grödor, där grisgödseln tillför naturlig näring. Så samtidigt som vi gör allt i vår makt för att skydda våra gårdar och djur från det för grisen så förödande viruset, vill vi uppmuntra alla konsumenter att respektera restriktioner, följa myndigheternas instruktioner – och välja svenskt. Det lägger grunden för att vi även i framtiden kan laga mat med svenskproducerat griskött.

Johan Eriksson

Ordförande Sveriges Grisföretagare och grisproducent

Artikeltaggar

Afrikansk svinpestEUKonsumentLivsmedel