Hoppa till huvudinnehållet

Tomma sjukhuslokaler tickar pengar ett tag till

Publicerad:
Reporter Helene Magnusson
Helene Magnusson
helene.magnusson@nlt.se
På sjukhuset i Lidköping är planen att 4 600 kvadratmeter yta ska sägas upp när verksamheter flyttas över till Skövde. Men hur det blir med akutenlokalerna är oklart med tanke på planerna för en närakut.
På sjukhuset i Lidköping är planen att 4 600 kvadratmeter yta ska sägas upp när verksamheter flyttas över till Skövde. Men hur det blir med akutenlokalerna är oklart med tanke på planerna för en närakut. Foto: Thomas Kühnel

Även om Skaraborgs sjukhus flyttar ut från flera sjukhuslokaler i Lidköping, Mariestad och Falköping, så försvinner inte hyreskostnaden direkt. Totalt kommer 14 miljoner kronor ticka på som en kostnad i minst ytterligare ett år, i något fall ända fram till 2030.

Med ett nuvarande beräknat underskott i år på närmare 400 miljoner kronor, kanske 14 miljoner kronor inte ses som så mycket pengar. Men det är ändå kostnader som tickar på och några av hyreskontrakten är långa. Totalt kommer sjukhuset att säga upp 7 550 kvadratmeter hos regionens fastighetsförvaltning, Västfastigheter.

När Skaraborgs sjukhus fick uppdraget från styrelsen i september, att sätta igång med att sjösätta de strukturella förändringarna, så var det försent att säga upp de lokaler de planerar lämna direkt i år. Enligt kontrakten med regionens fastighetsförvaltning så sägs lokaler upp i samband med halvårsskiftet.

Dessutom har sjukhuset olika uppsägningstider på olika lokaler.

– Vi kan säga upp hyreskontrakt för nio miljoner i juni nästa år, förklarar Åsa Ranbro Jansson, biträdande sjukhusdirektör.

De kontrakten löper ut vid årsskiftet 2024/2025.

Resterande fem miljoners hyra löper på längre sikt. Till exempel hyreskontraktet för lokaler i Mariestad på cirka en miljon kronor gäller ända fram till 2030.

Vill ha reducering

Men Skaraborgs sjukhus vill nu att det ska till ett politiskt beslut så att de kan få en hyresreducering tidigare än vad kontrakten medger.

– Det är i så fall vår styrelse som får gå vidare med det, säger Åsa Ranbro Jansson.

På sjukhuset i Mariestad kommer Skaraborgs sjukhus säga upp 550 kvadratmeter yta.
På sjukhuset i Mariestad kommer Skaraborgs sjukhus säga upp 550 kvadratmeter yta. Foto: Charlotte Ferneman

I de här hyreskontrakten ingår inte de avdelningar som kan beröras av de strukturella förändringarna. Där kan det komma att bli fler hyresbesparingar.

– Vi håller på och tittar på vilka förändringar vi kan göra i vår vårdplatsstruktur. Men där är vi inte framme än.

Åsa Ranbro Jansson förklarar att man tittar på detta ihop med fastighetsägaren och ser över så att man använder ytorna på ett bra sätt.

– Det kan bli att vi behöver göra vissa rockader eller omflyttningar för att frigöra lokaler som är äldre och som har renoveringsbehov. Så får fastighetsägaren bestämma vad de vill göra med dem. Ibland kan det handla om att man till och med behöver riva gamla lokaler.

Närakuten i Lidköping

Under onsdagen förtydligade politiker i den operativa hälso- och sjukvårdsnämnden att en närakut måste finnas på plats i Lidköping innan de flyttar ut akutmottagningen till Skövde. Från politiskt håll vill man att närakuten drivs av Skaraborgs sjukhus och vårdcentraler tillsammans och att verksamheten skulle kunna ligga på sjukhuset, i akutens nuvarande lokaler.

Detta skulle kunna innebära att sjukhuset får ha kvar delar av hyreskostnaden för akutlokalerna även framledes.

De gamla akutenlokalerna i Skövde kommer också att tomställas. Men eftersom de ligger mitt i de andra verksamheterna så är det svårt att hyra ut till någon extern. Troligt är att de kommer användas av sjukhuset till andra ändamål eller hyras ut till annan regional verksamhet.

– Men jag vet inte hur vi gör med de lokalerna, jag kan inte svara på det just nu, säger Åsa Ranbro Jansson.

Ytor som sjukhuset planerar lämna
SjukhusortYta
Lidköping4 600 m2
Falköping2 400 m2
Mariestad550 m2

Artikeltaggar

Akutmottagningen Skaraborgs sjukhusBeslutEkonomiLidköpingMariestadPolitikSjukhuset LidköpingSkaraborgs sjukhusSkaraborgs Sjukhus MariestadStyrelserVård och omsorgVårdcentralerVästfastigheter

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.