Hoppa till huvudinnehållet

Satsningen på Norra Ryd fortsätter – trots låg efterfrågan: ”Måste vara redo”

Publicerad:
Reporter Lena Jonsson
Lena Jonsson
lena.jonsson@sla.se
Norra Ryd ska växa. Nu förbereds etapp två av verksamhetsområdet – även om efterfrågan på tomter är låg. Men kommunen vill vara beredd när det vänder. Etapp två försenas också eftersom markförhållandena är mycket sämre än vad den första undersökningen visade.
Norra Ryd ska växa. Nu förbereds etapp två av verksamhetsområdet – även om efterfrågan på tomter är låg. Men kommunen vill vara beredd när det vänder. Etapp två försenas också eftersom markförhållandena är mycket sämre än vad den första undersökningen visade. Foto: Roland Svensson

Norra Ryd fortsätter att växa – även om det finns tomter kvar i etapp ett har kommunen ändå inlett arbetet med etapp två. ”Just nu har efterfrågan avstannat men vi måste vara redo när det vänder” säger Mario Figueredo, Skövde kommun. Etapp två försenas också med flera månader då det avslöjats att markförhållandena är mycket sämre än de första undersökningarna visade.

Verksamhetsområdet Norra Ryd som ligger just norr om Södra Ryd har på några är växt fram intill riksväg 26. Området är totalt 44 hektar stort, med trafikplatsen och sedan tidigare befintlig verksamhet i den norra delen av området inräknade.

”Liten efterfrågan”

I den första etappen har flera företag etablerat sig, inte minst Parafon som upptar en 4,5 hektar stor tomt. Men det finns fortfarande några lediga tomter.

– För närvarande är det en liten efterfrågan gällande de tomterna. Det beror förmodligen på flera olika faktorer: Rysslands krig mot Ukraina, kvardröjande effekter av pandemin, ränteläget, inflationen, säger Mario Figueredo, mark- och exploateringsingenjör, Skövde kommun.

Kommunens plan är ändå att området ska växa med ytterligare två etapper som omfattar 13,7 (etapp två) hektar respektive 26,9 hektar (etapp tre som ska etableras på den västra sidan av riksväg 26 om några år). Även de etapperna är avsedda för verksamheter inom lager, logistik, tillverkning och handel.

”Måste satsa och vara redo”

Entreprenadarbetet har nu inletts på etapp två.

– Men även om efterfrågan på verksamhetstomter har minskat måste vi satsa för framtiden, vi måste vara redo när det vänder. Kommunen har tidigare haft brist på verksamhetsområden och det är ingen önskvärd situation att behöva neka etableringar för att det saknas mark.

”Nu är det en liten efterfrågan på verksamhetstomterna. Det beror förmodligen på flera olika faktorer: Rysslands krig mot Ukraina, kvardröjande effekter av pandemin, ränteläget, inflationen, säger Mario Figueredo, Skövde kommun.
”Nu är det en liten efterfrågan på verksamhetstomterna. Det beror förmodligen på flera olika faktorer: Rysslands krig mot Ukraina, kvardröjande effekter av pandemin, ränteläget, inflationen, säger Mario Figueredo, Skövde kommun. Foto: Roland Svensson

– Vi har också satsat mycket på den nya trafikplatsen vid Norra Ryd med av- och påfarter och en bro över 26:an. Den satsningen gjordes ju också med tanke på att vi skulle färdigställa etapp två och tre.

Mycket sämre förhållanden

Men nu står det också klart att etapp två blir försenad beroende på upptäckter som gjorts vid de inledande entreprenadarbetena.

– Vi hade från början räknat med att området skulle vara klart för att bebyggas våren 2024, nu lär det dröja ytterligare ett halvår.

Skälet är att markförhållandena i etapp två, framför allt i den norra delen av området, visade sig vara mycket sämre än de första undersökningarna visade.

– När man gör geotekniska undersökningar blir det lite som ”lotteri”, man kan ju inte undersöka eller scanna av ett helt område. Istället blir det vid de punkter där man provborrar. Och även om det är bra förhållanden just där kan det vara helt annorlunda bara några meter bort.

Risk för ras?

Nya geotekniska undersökningar har visat att under vegetationsjorden finns ett tätt lager av silt, en jordart som i sin sammansättning är en blandning av jord och lera, som håller tillbaka grundvattentrycket. När vegetationsjorden schaktas av klarar inte det täta siltlagret att hålla emot det höga grundvattentrycket.

Är det fara för skred liknande det som nyligen skedde i Stenungsund?

– Nej, det finns inte alls någon sådan risk. Platsen är inte på något sätt olämplig för bebyggelse enligt myndigheternas bedömning. Här kan vi motverka problemet med att höja marken med uppemot 80 centimeter. Det gör vi genom att lägga på mer jordmassor.

Etapp två av Norra Ryd är nästan 14 hektar stort. Området kan troligtvis börja bebyggas under slutet av nästa år.
Etapp två av Norra Ryd är nästan 14 hektar stort. Området kan troligtvis börja bebyggas under slutet av nästa år. Foto: Roland Svensson

Därmed löser man problemet med grundvattnet. Men detta leder också till att man tar bort möjligheten att anlägga en dagvattendamm i området.

Men allt detta kräver en ändring av detaljplanen, det arbetet pågår nu. Den ändrade planen kan troligtvis antas i början av nästa år.

– Men entreprenadarbetet, med schaktning och lednings- och gatuarbeten, pågår parallellt med med detaljplanearbetet.

Artikeltaggar

BristerEkonomiFastigheterInflationLotterierNorra RydParocSkövde kommunSpelStenungsund

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.