Hoppa till huvudinnehållet

Sjukhusledningen: Bättre med akut i Skövde – för Lidköpingsborna

Publicerad:
Reporter Helene Magnusson
Helene Magnusson
helene.magnusson@nlt.se
När akuten i Lidköping stänger får invånarna i Västra Skaraborg en direkt tillgång till nästan allt vad ett traumamottagande sjukhus har att erbjuda. Enligt sjukhusledningen innebär det att Lidköpingsborna får det lika bra som alla andra skaraborgare. En jämlik vård.
När akuten i Lidköping stänger får invånarna i Västra Skaraborg en direkt tillgång till nästan allt vad ett traumamottagande sjukhus har att erbjuda. Enligt sjukhusledningen innebär det att Lidköpingsborna får det lika bra som alla andra skaraborgare. En jämlik vård. Foto: Roland Svensson

Texten uppdaterad.

Mycket kritik har förts fram emot nedstängningen av akuten i Lidköping. Men finns det något positivt med att Lidköpingsborna blir hänvisade till akuten i Skövde framöver?

Ja, menar sjukhusledningen och hänvisar till att invånarna i västra Skaraborg får direkt tillgång till ett nästintill komplett traumamottagande sjukhus. Och således får samma möjligheter till vård som alla andra skaraborgare.

Antalet tidskritiska transporter för svårt sjuka patienter som måste flyttas från Lidköping till Skövde kommer också att minska.

Det går inte att ta miste på att många Lidköpingsbor vill ha kvar akuten i Lidköping. Det visade inte minst uppslutningen för några veckor sedan när nästan 12 000 personer gick ut och protesterade.

Stellan Ahlström, sjukhusdirektör och Anna-Karin Skatt (S), sjukhusstyrelsens ordförande, får nu tillfälle att förklara varför den här omorganisationen skulle vara bra för de som nu får betydligt längre till närmaste akutmottagning. Och kommer en ytterligare ambulans verkligen att räcka?

Vad är positivt med att Lidköpingsborna kommer att hänvisas till akuten i Skövde framöver?

– Invånarna i västra området i Skaraborg får nu tillgång till samma vård som övriga Skaraborg. Skas Skövde är det större sjukhuset, svarar Stellan Ahlström.

Får de boende i västra Skaraborg alltså bättre vård i Skövde?

– I vissa former vill jag säga det. Här har vi en helt annan samlad resurs. Det här är ett komplett traumamottagande sjukhus. Vi har alla specialiteter i Skövde, förutom neurokirurgi och thoraxkirurgi. Med en intensivvård som har operationskapacitet dygnet runt. Vi har mer specialist- och sjukhusbundna jourer här.

Riskfyllda tidskritiska transporter från sjukhuset i Lidköping till sjukhuset i Skövde, kommer att minska när akuten och IVA i Lidköping stänger ner. Det menar Stellan Ahlström är en av flera fördelar för invånarna i Västra Skaraborg.
Riskfyllda tidskritiska transporter från sjukhuset i Lidköping till sjukhuset i Skövde, kommer att minska när akuten och IVA i Lidköping stänger ner. Det menar Stellan Ahlström är en av flera fördelar för invånarna i Västra Skaraborg. Foto: Roland Svensson

I underlaget till förändringen finns det en skrivning om att man genom att flytta dagens akutverksamhet från Lidköping till Skövde kommer man att undvika flera ”sekundärkritiska transporter”. Det vill säga svårt sjuka eller skadade som flyttas från sjukhuset i Lidköping till sjukhuset i Skövde.

Lidköpingsborna nämner begynnande stroke som ett exempel där det finns risker, att man inte hinner in i tid för att det är så långt att åka till Skövde. Men är de här sekundärkritiska transporterna en större risk för patientsäkerheten?

– Det är alltid en utmaning att flytta kritisk sjuka patienter. Exempelvis att förflytta sig för att byta vårdnivå. Det kan vara att man kommer från en intensivvård till en annan intensivvård, för att man är för sjuk för att vara kvar. De transporterna är alltid riskabla och kommer alltså att minska genom det här, säger Stellan Ahlström.

Det handlar alltså om personer som kommer in till sjukhuset i Lidköping, är svårt sjuka och försämras i sitt tillstånd, och som därför inte kan tas omhand i Lidköping?

– Ja, eller är så sjuka från början att de måste flyttas till Skövde.

Det hade alltså varit bättre i de fallen, att åka direkt till Skövde?

– Ja, absolut.

Vad handlar det om för typ av sjukdomstillstånd?

– Det kan vara trauma. Det kan vara att man blir försämrad i sitt tillstånd och behöver bli akut opererad mitt i natten. Man kan behöva tillgång till annan specialist som finns här i huset (Skövde, reds anm), men som inte finns exempelvis på sjukhuset i Lidköping.

I beräkningen av antalet ambulanstransporter har dessa fakta räknats in, att det blir färre körningar mellan de olika sjukhusen.

Men det går inte heller att bortse från det ekonomiska läget.

– Nu har vi en ekonomisk situation som gör att det är mycket diskussioner om ekonomi. Men samtidigt, har vi för stora ekonomiska underskott i en organisation, som ska finnas över tid, är inte heller hälsosamt. Det här är för att trygga att vi får ha kvar sjukvården på den nivå vi har i dag, menar Stellan Ahlström.

Anna-Karin Skatt (S) tycker att det varit svårt att nå fram med budskapet att invånarna i Västra Skaraborg på många sätt får det bättre, att de får tillgång till samma avancerade vård som övriga skaraborgare har i dag.
Anna-Karin Skatt (S) tycker att det varit svårt att nå fram med budskapet att invånarna i Västra Skaraborg på många sätt får det bättre, att de får tillgång till samma avancerade vård som övriga skaraborgare har i dag. Foto: Roland Svensson

Anna-Karin Skatt (S) tycker att det varit svårt att nå ut med budskapet att invånarna i Lidköping och i Västra Skaraborg på många sätt får det bättre med att hänvisas till den nya akuten i Skövde.

– Det har varit väldigt svårt att nå ut med rätt information.

Vid vilka tillfällen har ni försökt?

– Vid varje presskonferens och sen kör vi också information direkt på sjukhuset.

Anna-Karin Skatt menar att det ligger i deras uppdrag i styrelsen, att se till helheten.

– Den jämlika vården som vi nu gör möjlig för hela Skaraborg. Jag vill också lyfta fram att i den nya akuten har vi också en barnakut som lever upp till de krav på en akutsjukvård där barnen sätts i fokus. Det är kvalitetshöjande för hela Skaraborg

Hon vill också understryka den stora satsning som gjorts på Skas i Skövde och för hela Skaraborgs invånare.

– VI har satsat 2,6 miljarder på en vård som skapar förutsättningar för att möta framtidens sjukvård.

Artikeltaggar

Akutmottagningen Skaraborgs sjukhusAkutsjukvårdAnna-Karin SkattIntensivvårdLidköpingSjukhusSjukhuset LidköpingSkaraborgSkaraborgs sjukhusSkaraborgs sjukhusstyrelseSkövdeStellan AhlströmVårdVård och omsorg

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.