Hoppa till huvudinnehållet

Har löken stämt i bäcken?

Publicerad:
Reporter Carolina Green
Carolina Green
redaktion@sla.se
Foto: Anneli Malm

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Har du tänkt på att det enda som är rättvist på jorden, är antalet timmar som fördelas till oss som befolkar den? Det tänker jag på ibland. Jag har 24 timmar på mitt dygn, precis som du, men jag är något av en mästare på att stuva in många saker på kort tid. Ibland blir det lite väl mycket instuvat. Ibland vet jag inte om det jag hunnit med egentligen var värdeskapande, eller om jag gjorde saker bara för att jag kunde/ tyckte det lät roligt/ inte kunde säga nej.

Kanske kan du som läser känna igen dig? Eller så är du min raka motpol, ja, inte tänker jag värdera beteenden, det verkar ganska ohyfsat. Det intressanta är ju ändå att vi står här på jorden med lika mycket tid på våra dygn och hur vi förvaltar den, ja det är mycket upp till oss själva. Och med det sagt, behöver jag stämma i bäcken med mig själv ibland kring mig själv och vad jag egentligen vill lägga min tid på. Jag behöver kolla av mot min inre GPS: Är du på rätt spår Carolina? Är det rätt krafter som driver dig?

Jag drar parallellen till mitt jobb. Just nu håller vi på Science Park Skövde på med två olika insatser för uppskalning av företag. Vad sjutton är det?, tänker du, är företagen som växande lökar? Och ja, det kan man faktiskt säga. Ett litet företag är som en liten lök som kanske egentligen önskar att det var en lite större lök, men det är ju inte alltid så lätt att veta hur själva tillväxten ska gå till. Ibland så kommer en skvätt tur farande och då växer plötsligt lökföretaget med sådär ett eller sju lager. Vd:n hittar sig själv springandes omkring som en skållad råtta med tolv olika hattar på huvudet: ekonomi, kommunikation, HR etcetera, och hen bara springer och springer men känner sig aldrig klar. Jobbet tar 15 timmar om dagen och sömnen, familjen och välmåendet tar stryk. Går tillväxten lite för fort eller om den inte är riktigt planerad, ja då får löken helt enkelt växtvärk.

Kanske tänker lök-VD: ”Det är väl såhär det ska vara”, eller så tänker hen något i stil med ”Bara vi får den där dealen, så kommer allt ordna sig”. Det kan jag meddela, att det gör det (oftast) inte. Käre lök: Du behöver stämma i bäcken!

Vad finns det då för parallell mellan undertecknad och en företagslök? Jo, vi behöver alla ha en riktning. En vision samt en strategi eller kanske en mening med livet eller företaget. Något som visar vägen, helt enkelt. Löken blir inte en lök av bara tur, den blir det därför att den vet vart den ska, den vet vem den vill vara och den strävar också ditåt, lager för lager. Den behöver gödsel som tillförts av någon annan och den behöver att någon rycker den i blasten när den har blivit för uppblåst.

Så ja, jag behöver i alla fall stämma i bäcken. Vad kan jag begära av mig själv, och hur vill jag ha min höst? I min bäck finner jag att jag behöver träna på att tydligt säga nej utan att ha dåligt samvete. Jag behöver tydligt säga ja till det som ger mig energi. Mitt i bäcken står mina ungar och skvätter så jag knappt ser något annat än dem, och så vill jag ha det både nu och framöver.

För att avsluta denna lökiga text, vill jag be dig att säkerställa att du stämmer i din egen bäck. I andras bäckar hittar du nämligen inte ditt eget svar.


Hiss: Att läsa böcker

Diss: Mitt skämshörn i min trädgård

Artikeltaggar

EkonomiHus och hem