Hoppa till huvudinnehållet

Mårten Andersson skämtar om kulturkrockar: ”Driver om både svenskar och serber”

Publicerad:
Reporter Philip Alfredsson
Philip Alfredsson
philip.alfredsson@sla.se
Mårten Andersson är redo för Skövde.
Mårten Andersson är redo för Skövde. Foto: Ulrika Campbell

Mårten Andersson kommer till Skövde med sin nya humorshow, Mårten Cvetkovic, där han balanserar kulturkrockar, integration och inflation, med en stor dos skratt och komiska inslag.

– Jag vill att man ska få med sig ett gäng ärliga budskap om livet, säger han till SLA.

Efter en nästintill slutsåld vårturné, är det dags för Mårten Anderssons nya show, Mårten Cvetkovic, att ta sig an de svenska vägarna även i höst.

Nu på torsdag kliver han in på Stadsteaterns scen på Kulturhuset i Skövde.

Just namnet Cvetkovic kommer från Mårtens fästmö, som kommer från Serbien. I Mårtens skalle har ett alter-ego bildats, där han konstant matas att han borde släppa den ”svenska manligheten” och bli mer serbisk.

Han borde inte laga mat och byta blöjor, han ska byta kamrem på bilen, på sin höjd.

– Han är en slags självutnämnd serbisk mentor och vill göra mig till en riktig man enligt balkannormerna. Till sist kände jag att det här var ett bra tema till en ny show, säger Mårten Andersson till SLA.

Showen i sig handlar om hur det är att komma in som svensk i en familj med annan kultur, och hur annorlunda svenskars kultur är i andras ögon.

– Det finns ett stort hjärta i showen, jag driver minst lika mycket med hur tråkiga svenskar är, lika väl som jag driver med serber och personer från Balkan.

Vad var den största kulturella skillnaden för dig när du kom in i en familj med bakgrund från Serbien?

– Innan jag träffade min fästmö hade jag en fördom att alla serber var långa som skyskrapor och jobbade som torpeder. Men en stor skillnad är hur viktigt det är med familj och vänner där. Där slänger man inte in de äldre på ett hem, utan där tar man hand om varandra inom familjen på ett annat sätt. Även om de har mindre pengar än svenskar, är generositeten och gästfriheten större.

Utmanar fördomar

Mårten Cvetkovic är det nya alter-ego som vi kommer få stifta bekantskap med på scenen.
Mårten Cvetkovic är det nya alter-ego som vi kommer få stifta bekantskap med på scenen. Foto: Ulrika Campbell

Även om Mårtens show hoppar runt mellan olika fördomar med glimten i ögat, är det ett ämne som ändå är viktigt att beröra. Att kunna skratta åt varandras olikheter är ett sätt att minska segregationen.

– Jag körde den här showen i Rinkeby, och troligtvis är jag den första helsvenske komikern som har uppträtt där. Recensenten som var där tyckte nog att jag var lite väl hård och hade för många fördomar, men publiken gapskrattade hela tiden, säger Mårten Andersson.

Vad kan man förvänta sig av din show här i Skövde?

– Aftonbladet kallade min show för en skrattfest på 90 minuter. Men att man även får med sig ett gäng ärligt menade budskap om livet, Sverige och världen.

Artikeltaggar

AftonbladetKomikerKulturMårten AnderssonNöje/KulturRinkebySerbienShowerSkövde

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.