Hoppa till huvudinnehållet

Populär studiecirkel ute i naturen: ”Bara att komma hit gör att jag landar”

Publicerad:
Reporter Åsa Lord
Åsa Lord
asa.lord@sla.se
Johan Lundgren, Conny Börjesson, Annika Alexandersson, Markus Pettersson, Bana Ainalem, Karin Rathmer-Jansson, Josefine Andersson, Johan Pettersson, Beatrice Larsson och Robert Johansson utgör studiecirkelns fredagsgrupp.
Johan Lundgren, Conny Börjesson, Annika Alexandersson, Markus Pettersson, Bana Ainalem, Karin Rathmer-Jansson, Josefine Andersson, Johan Pettersson, Beatrice Larsson och Robert Johansson utgör studiecirkelns fredagsgrupp. Foto: Åsa Lord

Två gånger i veckan samlas deltagarna i studiecirkeln Lugn av naturen vid Svartfjällsviken, för att tillsammans varva ner, andas ut och låta alla sinnen sköljas med sköna upplevelser. En form av skogsbad men i studiecirkelform

– När jag kommer hem mår jag bättre än innan jag kom hit. Jag längtar till de här dagarna, säger deltagaren Carol Sjörén.

”Lugn av naturen” är ett studiematerial som lär ut konsten att hitta lugnet med hjälp av enkla övningar i avslappning och sinnesnärvaro i den mest lugnande av omgivningar – naturen, och är skrivet av Mats och Åsa Ottosson som också skrivit boken Lugn av naturen.

Cirkelledaren Annika Alexandersson arbetade tidigare med daglig verksamhet (LSS) och kom i kontakt med materialet genom en kurs på Nordens Ark som verksamhetens personal fick möjlighet att gå.

– Det var ungefär sex år sedan och först var det vi i personalen som åkte dit. De hade nämligen devisen att om inte personalen är intresserad så tar de inte heller med sig några brukare eller deltagare ut och så är det ju med mycket inom våra verksamheter. Det bygger mycket på personligt engagemang, förklarar Annika.

– Vi tyckte det var fantastiskt och införde detta i verksamheten. Det finns dock inte kvar längre. Dels kom pandemin, dels gick jag i pension, men det har också att göra med att det har bytts chefer och alla är inte inne på samma spår, trots att det finns så mycket forskning som visar hur välgörande naturen är. Studiecirkeln har ju även använts för stressrehabilitering av långtidssjukskrivna.

Fick bli två grupper

Lugn av naturen finns både som bok och studiecirkelmaterial.
Lugn av naturen finns både som bok och studiecirkelmaterial. Foto: Åsa Lord

Men så ringde det en dag hemma hos Annika, som efter pensionen bland annat är en av Tivedens naturguider. Det var Studiefrämjandet, som undrade om hon hade några tips eftersom man fått pengar för att starta något med fokus på psykisk ohälsa.

– Författaren Åsa Ottosson var med på kursen på Nordens Ark, så jag kände till att det fanns ett material och det tipsade jag om. När sedan mina gamla arbetskamrater på daglig verksamhet såg annonsen för studiecirkeln frågade de om den var till för alla och så hakade de också på.

Faktum är att det blev så många deltagare att Annika fick dela gruppen i två. Det gör också att det är lättare att anpassa för de som behöver det. Basen är Svartfjällsviken, som samtliga deltagare hoppas ska få finnas kvar i oförstört tillstånd.

– Vi tycker att det är en så fin naturplats och den används på många sätt; inte bara strandområdet men även omkring. Under fokusmötet om exploateringen var många som var där också emot att förstöra området, man vill bevara friluftslivet. I byggförslaget kanske man skulle ha en liten strandpromenad kvar, men samtidigt vill de ha sjönära bostäder. Alla de här gamla oersättliga tallarna och miljön här omkring, den fantastiskt fina skogen, den kommer ryka, konstaterar Annika.

– Ja, man kan tycka att de skulle vilja behålla den här fina platsen som så många använder, menar deltagaren Johan Lundgren.

Olika teman

På onsdagarna träffar Annika bland andra  Carol Sjörén, Kristina Åkerstedt, Inga-Marie Brandelid och Gerd Johansson.
På onsdagarna träffar Annika bland andra Carol Sjörén, Kristina Åkerstedt, Inga-Marie Brandelid och Gerd Johansson. Foto: Åsa Lord

Träffarna har olika teman; tystnad, ensamhet, syn, hörsel, känsel, lukt och smak, långsamhet, andning och avspänning och reflektion. Men allra först samlas man vid elden, som både kokar kaffe och blir en del av de fyra elementen.

– Jag är ju stressad, så bara att komma hit gör att jag landar, och när jag kommer hem mår jag bättre än innan jag kom hit. Jag längtar till de här dagarna. Just det här med den öppna elden och naturen, det är jättelugnande, säger Carol Sjörén.

– Det här är något annat än att gå en vanlig promenad i naturen, inte minst för att det här med andningen ingår som jag tycker är jättebra. Det påminner om yoga, menar Kristina Åkerstedt.

Inga-Marie Brandelid håller med:

– Man är väldigt närvarande och tänker inte på saker man har omkring sig i livet som kanske är jobbiga. Det passar också väldigt bra för mig som älskar att vara ute i naturen men har fått lite svårt att gå.

En egen plats

Beatrice Larsson och Karin Rathmer-Jansson kör taktil massage vid vattnet.
Beatrice Larsson och Karin Rathmer-Jansson kör taktil massage vid vattnet. Foto: Åsa Lord

– Just det här med andningen är väldigt bra. Jag själv glömmer lätt bort att andas ordentligt och hamnar i stress, då är det bra att komma hit och bli påmind om hur man andas och går ner i varv. Bli påmind om att nu är det dags att släppa ner alla delarna av kroppen. När man gör det här varje vecka kommer man också lättare ihåg det hemma sedan, tycker Gerd Johansson.

Ett annat av syftena med cirkeln är att man ska hitta en egen plats där man känner sig lugn och trygg, och som man kan återvända till när som helst, eller skapa egna platser på andra ställen.

– Någon fortsättning nästa år är inte bestämd, men om det blir möjlighet fortsätter jag gärna, säger Annika Alexandersson.

– Men nu vill vi hinna med Qi Gong-övningarna också, Annika, de var så sköna, de får du gärna köra med varje gång!

Qi Gong-övningarna är populära bland deltagarna. Här är det onsdagsgruppen som mjukar upp kroppen.
Qi Gong-övningarna är populära bland deltagarna. Här är det onsdagsgruppen som mjukar upp kroppen. Foto: Åsa Lord
Onsdagsgruppens cirkel började med blåst och regn, men höstvädret kom på bättre tankar.
Onsdagsgruppens cirkel började med blåst och regn, men höstvädret kom på bättre tankar. Foto: Åsa Lord
Bröderna Johan och Markus Pettersson njuter av naturen.
Bröderna Johan och Markus Pettersson njuter av naturen. Foto: Åsa Lord
Carol Sjörén hade turen att hitta kärleksört dagen då temat var ”smak”.
Carol Sjörén hade turen att hitta kärleksört dagen då temat var ”smak”. Foto: Åsa Lord
Annika Alexandersson använder sig även av boken Naturkraft.
Annika Alexandersson använder sig även av boken Naturkraft. Foto: Åsa Lord
Conny Börjesson väntar på kaffet.
Conny Börjesson väntar på kaffet. Foto: Åsa Lord

Artikeltaggar

Djur och naturKarlsborgKurserNaturNordens ArkPsykisk ohälsaStressStudiefrämjandetVård och omsorg

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.