Hoppa till huvudinnehållet

Banvallen skulle bli en fin cykel- och rullskidbana

Publicerad:
Klarälvsloppet är ett rullskidlopp utmed en gammal banvall mellan Hagfors och Karlstad. ”Gammal Våmbsbo” vill se något liknande på banvallen mellan Skövde och Skara.
Klarälvsloppet är ett rullskidlopp utmed en gammal banvall mellan Hagfors och Karlstad. ”Gammal Våmbsbo” vill se något liknande på banvallen mellan Skövde och Skara. Foto: Peter Bäcker

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Lördagen den 1 oktober tittade vi på ett sportevenemang i tv, Klarälvsloppet, ett 90 kilometer långt rullskidlopp med start i Hagfors och mål i Karlstad. Loppet gick på en gammal banvall, Klarälvsbanan, byggd på 1800-talet för transport av råvaror och material till industrier och fabriker.

När verksamheterna upphörde lades järnvägen ner och banvallen revs upp. På senare år har kommunerna utmed banan samverkat för att iordningställa en uppbyggnad av Klarälvsbanan, en asfalterad cykelled. Projektet har finansierats med olika medel, regionala projektstöd och EU-medel samt kommunalt. Ett grundligt markarbete utfördes. Sex kommuner har bildat en grupp, gatucheferna från varje kommun träffas en gång per år och diskuterar drift och underhåll (uppgifter hämtade från ”Visit Värmland Projekt Klarälvsbanan”).

Här i våra trakter har vi en gammal nedlagd järnväg, Skövde-Axvall-Skara. Den är asfalterad en kort sträcka, från starten vid Södra Bergvägen genom Våmb och till korsningen Svarvarebacken. Tänk om Skövde och Skara kommun kunde samverka på samma sätt som Värmlandskommunerna, vilken fin cykel- och rullskidbana det skulle bli. Billingen är ju ett Vasaloppscenter, skulle det inte vara bra att kunna erbjuda rullskidträning på en bilfri sträcka.

Gammal Våmbsbo

Artikeltaggar

EUJärnvägKlarälvsbananKlarälvsloppetRåvarorSamhälleSkaraSkövdeTrafikTransport