Hoppa till huvudinnehållet

Gammal lokal som inte räcker till – och är ”ful som stryk”

Publicerad:
Reporter Åsa Lord
Åsa Lord
asa.lord@sla.se
Örjan Kjellqvist, ordförande i Undenäsgårdens ekonomiska förening, Åke Backlund och  Markus Rajakallio, ordförande i Undenäs byalag.
Örjan Kjellqvist, ordförande i Undenäsgårdens ekonomiska förening, Åke Backlund och Markus Rajakallio, ordförande i Undenäs byalag. Foto: Kolja Schallenberg

Undenäsgården är inte den mest bildsköna byggnaden i byn, och inte heller fungerar den för allt som faktiskt försiggår där. Därför vill föreningarna som äger fastigheten anpassa Undenäsgården för kulturlivet. Men: Man måste få med sig kommunens politiker för att kunna söka pengar.

Idén kom redan 2008, när Undenäs byalag började titta på om man kunde anpassa de gamla lokalerna lite bättre. Men så fick man Missionskyrkan till skänks, som blev det nya byahuset och skulle anpassas istället, det kom en flyktingvåg och mycket annat som gjorde att projektet sköts framåt..

– Men för ett år sedan såldes byahuset och då fick vi ju en del pengar och konstaterade att nu måste vi ta tag i det här, för nu har vi ju bara Undenäsgården kvar igen, berättar Åke Backlund från Undenäs byalag.

Representanter från de fyra föreningar som tillsammans äger Undenäsgården; Undenäs byalag, Undenäs hembygdsförening, Undenäs Skytteförening och PRO, bildade en grupp där man arbetade fram en slags önskelista. Utifrån den tog man kontakt med arkitekten P A Axelsson, med säte i Hanken.

”Ful som stryk”

Undenäsgården
Undenäsgården Foto: Undenäs byalag

– Vi berättade om våra idéer, att vi ser Undenäsgården som en kulturplattform för olika saker och olika åldersgrupper, både yngre och äldre och vilka typer av aktiviteter vi hade i åtanke. Sedan tog det bara en vecka innan han återkom med ett förslag, som även innefattade utsidan. För som han sade; ”Undenäsgården, den är ju ful som stryk. Ni måste göra någonting för att lyfta den för det är för illa när man åker förbi”.

Nästa steg är att försöka hitta pengarna för att få det som man vill, men för att kunna söka bidrag från olika stiftelser och liknande behöver man först veta om kommunen är med på tåget.

– De flesta har som krav att kommunen är med på något vis, är inte de med så är det inte säkert att det är intressant att bidra. Därför måste vi börja med en dialog med kommunen, för att ta reda på om vi kan gå vidare och leta möjligheter att få bidrag.

Till för hela kommunen

Åke Backlund, Örjan Kjellqvist, Markus Rajakllio, Roger Kjellqvist, P-A Axelsson och Kent Dahlman.
Åke Backlund, Örjan Kjellqvist, Markus Rajakllio, Roger Kjellqvist, P-A Axelsson och Kent Dahlman. Foto: Kolja Schallenberg

Åke Backlund poängterar att byggnaden i fråga inte bara är till för Undenäs, utan hela Karlsborgs kommun – och fler därtill.

– Det här gör ju inte vi för vår egen skull, bara för Undenäs, utan den är för hela kommunen och ännu fler. När det är något evenemang här kommer 70 procent från Karlsborg, Töreboda och de andra kommunerna runt omkring. Det finns inte heller en liknande lokal någon annanstans i kommunen. Samtidigt finns det inte ens loger till de som kommer hit och behöver byta om inför föreställningar och liknande.

Att det byggs batterifabrik i Mariestad är också en anledning att satsa mer på Undenäs, tycker föreningarna. Det kommer behövas boenden i kranskommunerna och då är det en tillgång med en renoverad och tillbyggd Undenäsgård som kan fylla fler funktioner för alla åldrar.

– Vi kommer att presentera projektet vid dialogträffen i Undenäs den 26:e oktober, och så får vi se var det leder. Vi hoppas väcka kommunens intresse och kunna inleda dialog med dem, avslutar Åke Backlund.

Projekt Undenäsgården

Vision

• Anpassa Undenäsgården för kulturlivet.

• Anpassa lokalerna för unga, äldre och rörelsehindrade.

• En samlingsplats för teater, ungdomsaktiviteter, undervisning, digitalisering, bibliotek, räddningstjänst

Varför

• Öka trivsel och livskvalité för invånarna i hela kommunen och skapa underlag för aktiviteter på landsbygden.

• Idag är lokalen den största samlingslokalen i kommunen men är ålderdomlig och behöver anpassas för dagens behov.

• Utveckling i vår region kommer ställa krav på samlingsplatser i framtiden och då ser vi en stor potential i dessa lokaler.

• Vi vill kunna utveckla och erbjuda mat/café till invånarna och framförallt turister som besöker vårt område.

Plan

Utbyggnad av loger för att kunna ta emot teaterföreställningar. Anpassa kök för matservering, catering och café.

Entrésidan: Bygga en attraktiv entré som inbjuder till besök. Entrén blir på två plan med en hiss för handikappanpassning.

Baksidan: Utbyggnad med loger, samlingsrum, bottenvåning med möjligheter för ungdomsverksamheter, Skyttesimulator, logi, bastu, gym och tvättstuga

Ritning Undenäsgården.
Ritning Undenäsgården. Foto: PA Bygg AB
Arkitekten bakom ritningen är P A Axelsson.
Arkitekten bakom ritningen är P A Axelsson. Foto: PA Bygg AB

Artikeltaggar

Bostad och byggenFastigheterGymKarlsborgMariestadMotion och hälsaPROStiftelserTeaterUndenäs

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.