Hoppa till huvudinnehållet

Skövdebröderna tar över klassiska puben: ”Kunde inte släppa det”

Publicerad:
Reporter Lena Jonsson
Lena Jonsson
lena.jonsson@sla.se
Bröderna Yacob –  Alexander, Michael och Robin – har tagit över Husaren. ”Det har alltid varit och ska fortsätta vara en skön och härlig mötesplats” säger de om den klassiska puben på Hertig Johans gata.
Bröderna Yacob – Alexander, Michael och Robin – har tagit över Husaren. ”Det har alltid varit och ska fortsätta vara en skön och härlig mötesplats” säger de om den klassiska puben på Hertig Johans gata. Foto: Johan Espefält

Alexander, Robin och Michael Yacob har fullt upp hela tiden med jobb och olika företag. Nu blir det än mer för Skövdebröderna – de har tagit över kända Husaren. Och de gör det med stor ödmjukhet. ”Vi vill att Husaren ska fortsätta var den självklara mötesplats den alltid varit och vi vill värna om lokaler och konceptet och känna in vad gästerna vill ha”.

Säg ”Husaren” och nästan alla Skövdebor, och många även utanför kommunens gränser, vet exakt vad som avses. Det handlar självklart om puben på Hertig Johans gata i Skövde som Rolf Ulfvengren öppnade redan 1970, de senaste åren med Michael Kasari och Lotta Larsson som ägare.

”Första tanken”

Nu är det tre Skövdebröder som tagit över stafettpinnen att driva den anrika puben vidare. Bröderna Yacob – Michael, 23 år, Alexander, 27, och Robin, 30 – såg annonsen om att puben var till salu.

– Men första tanken var att vi inte skulle ha tid.

”Vi går in i detta med stor ödmjukhet och vill värna om detta anrika ställe, lokalerna, maten och upplevelsen” säger Alexander, Robin och Michael Yacob.
”Vi går in i detta med stor ödmjukhet och vill värna om detta anrika ställe, lokalerna, maten och upplevelsen” säger Alexander, Robin och Michael Yacob. Foto: Johan Espefält

I Prymgruppen som familjen ligger bakom ingår nämligen flera olika företag (ventilation, bygg, fastighetsförvaltning), Robin sköter det mesta där, och de äger sedan i december förra året även Cervera på Elins Esplanad. Den butiken sköter Alexander och Michael hade just studerat till byggingenjör och med framtida planer på att läsa till arkitekt.

Så nej, egentligen fanns det inte alls utrymme för mer.

– Men trots allt såddes ett litet frö, och vi kunde inte släppa det här med Husaren. Vi började snacka mer och mer om Husaren och alla vi, och andra vi talade med, hade något att berätta om Husaren, säger storebror Robin när han och bröderna pustar ut några minuter i förberedelserna inför öppningen i slutet på veckan.

”Härlig mötesplats”

För nu är de lyckliga ägare till klassiska puben/restaurangen/nöjesstället Husaren.

– Det känns kanonbra! Det har alltid varit och ska fortsätta vara en skön och härlig mötesplats, hit kan man komma för att äta, dricka, umgås och roa sig. Vi går in i detta med stor ödmjukhet och vill värna om detta anrika ställe, lokalerna, maten och upplevelsen.

De är företagare och de har givetvis idéer om verksamheten, men ödmjukheten styr även deras sätt att ta sig an helheten.

”Men trots allt såddes ett litet frö, och vi kunde inte släppa det här med Husaren” säger Robin Yacob.
”Men trots allt såddes ett litet frö, och vi kunde inte släppa det här med Husaren” säger Robin Yacob. Foto: Johan Espefält

– Vi kommer att testa oss fram och låta gästerna vara med och känna hur de vill ha det. Vi vill ju att de ska trivas här, känna sig välkomna, det ska kännas lite som att komma och slå sig ned sköna soffor i vardagsrummet, spontat och enkelt. Och man ska också kunna komma hit bara för att äta.

Råd från Beckman

För att få till en bra meny har man också hyrt in ett proffs – kände Skövdekrögaren Karl-Johan Beckman har bidragit med sina kunskaper.

– Det har varit riktigt bra, han är otroligt duktig och har hjälpt oss mycket och vi hoppas att våra gäster kommer att gilla maten.

Här kommer bröderna också med lugnande besked till oroliga gäster – klassiska Biff Väring kommer att finnas kvar.

– Absolut! Biff Väring måste finnas på Husarens meny, självklart.

Plan för innergården

Sammanfattningsvis kan man säga att Skövdeborna kommer att känna igen det mesta när de kliver in genom dörren till Husaren: Inredningen i de stora lokalerna – där bröderna Yacob tackar de förra ägarna för sin fingertoppskänsla för detaljerna – och även de olika delarna av verksamheten, så som Rockbaren med livemusik från både trubadurer och band och casinodelen med bland annat biljardbord, boxningsmaskin, dart och casinospel.

På innergården kommer det att bli olika evenemang under vår- och sommarsäsongen. Och här finns även planer för en utveckling.

– Vi har flera planer och idéer på att göra innergården till något mer än det är idag, säger Robin.

Inför öppningen i veckan är det mycket som ska fixas, de nya ägarna har fullt upp. ”Men nu är vi taggade på att öppna” säger Michael.
Inför öppningen i veckan är det mycket som ska fixas, de nya ägarna har fullt upp. ”Men nu är vi taggade på att öppna” säger Michael. Foto: Johan Espefält

”Vi är taggade”

Michael ska sköta den dagliga ruljangsen på Husaren tillsammans med ett antal anställda och snart är det dags för öppning.

– Men vi har ingen stor öppning, istället smygöppnar vi lite i slutet på veckan. Nu är vi taggade att dra igång. Kanske finns det lite nervositet också, vill ju att allt ska fungera. Men nu är det dags efter alla timmar vi lagt ned på att förbereda.

De är glada över att de kan driva den legendariska pub Husaren vidare och i det finns också en stark känsla för Skövde.

– Husaren är känt för sin långa historia och stora betydelse för Skövdes invånare. Vi är stolta över att få vara en del av denna berättelse samtidigt som vi skapar nya minnen för framtiden. Vi är uppvuxna i Skövde, har våra verksamheter här och vill också att stan ska ha ett levande centrum. Det hoppas vi kunna bidra till. Och visst finns det någon som sagt ”glöm inte av din lokala kvarterskrog”, avslutar Robin med ett skratt.

Artikeltaggar

ButikerCasinoHandelRestaurangerSkövdeVäring

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.